4 álomszép desszert, amivel bárkit leveszel a lábáról

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2024. szeptember 21. 12:00
Már a látványuk miatt is lenyűgözőek ezek az édességek, ha pedig meg is kóstoljuk őket, akkor az ízük maga az álom…

Fűszeres sütőtöktorta

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű kerek tortához):

A sütőtökös piskótához:

2 db L-es tojás

200 g kristálycukor

100 g étolaj

200 g finomliszt

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál őrölt fahéj

½ teáskanál őrölt szerecsendió

½ teáskanál őrölt gyömbér

1 csipet só

200 g sütőtökpüré

A kakaós piskótához:

6 evőkanál cukrozatlan kakaópor

150 g finomliszt

150 g kristálycukor

1/3 teáskanál szódabikarbóna

1/3 teáskanál sütőpor

1 csipet só

½ teáskanál vaníliaőrlemény

1 db L-es tojás

6 evőkanál író

6 evőkanál víz

2 evőkanál étolaj

A főzött krémhez:

7 evőkanál finomliszt

250 ml tej

1 teáskanál vaníliaőrlemény

250 g puha vaj

250 g barna cukor

1 csipet só

A díszítéshez:

ehető virágok

apró marcipán sütőtökök


Elkészítés:

1. Két tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, az oldalukat kenjük le vajjal. Az egyiknek az oldalát liszttel, a másikat kakaóporral szórjuk meg.

2. A sütőtökös piskótához keverjük össze a tojásokat a cukorral, majd az olajjal. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor, fahéj, szerecsendió, gyömbér, só). Több részletben dolgozzuk össze a cukros-tojásos masszával, végül vegyítsük bele a sütőtökpürét is. Töltsük a liszttel szórt oldalú formába, és süssük 180 fokos sütőben 35-40 percig. Rácson, a tortakarikában hűtsük ki.

3. A kakaós piskótához keverjük össze a száraz hozzávalókat (átszitált kakaópor, liszt, cukor, szódabikarbóna, sütőpor, só, vaníliaőrlemény). Adjuk hozzá a tojást, az írót, a vizet és az olajat. Elektromos habverővel dolgozva magas fokozaton keverjük három percig. Öntsük bele a kakaóporos oldalú formába, és süssük 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre. Ezt is rácson, a formában hűtsük ki.

4. Ha kihűltek a piskóták, vegyük ki a formából, vízszintesen felezzük meg a lapokat, így lesz négy tésztalapunk.

5. Készítsük el a krémet: egy lábasban keverjük össze a lisztet a tejjel, és főzzük kevergetve sűrűre. Keverjük hozzá a vaníliaőrleményt, hagyjuk kihűlni.

6. Közben a vajat, a barna cukrot és a sót elektromos habverővel keverjük három percig. Adjuk hozzá a kihűlt főzött krémet, és még öt percig keverjük maximális fokozaton.

7. A tortalapokat töltsük be a krémmel, úgy gazdálkodjunk, hogy jusson az oldalára és a tetejére is. Végül díszítsük kis marcipántökökkel és ehető virágokkal - írta a Vidék íze.

Elkészítési idő: 100 perc


 

Női szeszély tart

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók:

A tésztához:

240 g liszt

½ csomag sütőpor

1 csipet só

60 g vaj

4 db tojássárgája

2 evőkanál tejföl

100 g kristálycukor

1 kezeletlen citrom reszelt héja

A töltelékhez:

300 g eperlekvár

50 ml eperlikőr

apróra vágott menta

A habhoz:

6 db tojásfehérje

4 csepp vaníliakivonat

6 evőkanál porcukor

A díszítéshez:

eper

menta

ehető virágok

Elkészítés:

1. A lisztet, a sütőport, a sót és a felkockázott vajat szórjuk egy aprítógépbe és pár nyomással morzsásítsuk össze. Adjuk hozzá a tojássárgájákat, a tejfölt, a kristálycukrot, a reszelt citromhéjat, és forgassuk addig a gépben, míg össze nem áll a tészta. Formázzuk cipóvá, csomagoljuk átlátszó fóliába, és legalább fél órára rakjuk be a hűtőszekrénybe pihenni.

2. Egy muffinsütő tepsi mélyedéseit kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel. (Ha szilikonos formát használunk, azt nem kell így előkészíteni, rögtön mehet bele a tészta.) Az áthűlt tésztát nyújtsuk 4-5 mm vastagra. Vágjuk akkora köröket ki belőle, hogy ki tudjuk bélelni a muffinsütő forma mélyedéseit. Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük 10-15 percig.

3. Amíg sül a tészta, az eperlekvárt forraljuk össze az eperlikőrrel. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá az összevágott mentát. Ezt az ízesített lekvárt kanalazzuk az elősütött tésztakelyhekbe.

4. A tojásfehérjékből verjünk kemény habot a vaníliakivonattal és a porcukorral. Töltsük habzsákba, nyomjuk rá a lekvárral töltött kosárkák tetejére.

5. Toljuk vissza a sütőbe, és 10-15 percig süssük még a habbal együtt is. Hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt díszíthetjük még szeletelt eperrel, ehető virágokkal, friss mentalevelekkel.

Elkészítési idő: 60 perc+hűtés


 

 

Fűszeres, fehér csokis körterolád

Fotó: Nemeth Andras Peter 


 

Hozzávalók: 

A fehér csokis krémhez:

200 g fehér csokoládé

100 g + 300 g tejszín

20 g glükóz vagy akácméz

3 kardamommag összeroppantva

1 db fahéjrúd

1 db csillagánizs

1 db vaníliarúd 

A karamellizált körtéhez:

2 db körte

50 g nádcukor

20 g vaj

1 csipet őrölt fahéj

A francia piskótához:

90 g finomliszt

3 db tojás

90 g kristálycukor

½ teáskanál őrölt fahéj

A díszítéshez:

25 g vaj

2-3 levél réteslap

30 g porcukor

50 g sótlan pisztácia 

Elkészítés:

1. Először a fehér csokoládés krémet készítsük el. A csokit vágjuk apróra, és öntsük egy nagy tálba. Egy kis lábasban főzzük össze a 100 g tejszínt a glükózzal (mézzel) és a fűszerekkel. A forró tejszínt öntsük a csokira, és egy szilikonspatulával keverjük simára. Végül keverjük hozzá a 300 g tejszínt is, és tegyük 3 órára a hűtőszekrénybe.

2. Hámozzuk meg a körtéket, vágjuk ki a magházat, a gyümölcsöt vágjuk apró kockákra. A nádcukrot karamellizáljuk egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a vajat, a körtekockákat és az őrölt fahéjat, és még 5-10 percig karamellizáljuk. Ha szükséges, adjunk hozzá egy pici vizet. Hűtsük le, majd felhasználásig tegyük hűtőbe.

3. A piskótához melegítsük elő 180 fokra a sütőt. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba. A tojást és a cukrot gőz fölött verjük addig, míg a térfogatuk a duplájára nő, és a hőmérsékletük kb. 50 fokosra melegszik. A gőzről levéve verjük tovább addig, míg a tojáshab szobahőmérsékletűre hűl, és a hab a habverőről lassan, szakadás nélkül folyik le. A lisztet és a fahéjat öntsük óvatosan a tojáshabra és finoman keverjük össze egy szilikonspatulával.

4. Öntsük sütőpapíros tepsire, és kenjük egy centi vastagra, 180 fokos sütőbe, és süssük 15 percig. A sütőből kivéve borítsuk nedves konyharuhára, a sütőpapírt húzzuk le róla. A piskótát konyharuhával együtt tekerjük fel, és így hagyjuk kihűlni.

5. Összeállítás, díszítés: a fűszereket vegyük ki a fehér csokis krémből, és a masszát elektromos habverővel habosítsuk ki. A piskótát tekerjük ki és vágjuk le a széleit, hogy szabályos négyszöget kapjunk. Kenjük meg egy réteg krémmel, majd szórjuk meg a körtekockákkal, amelyekből néhányat tegyünk félre a díszítéshez. Ezután tekerjük fel a krémes piskótát. A maradék krémet kenjük a rolád külsejére, simítsuk el és tegyük a hűtőbe.

6. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra. A vajat olvasszuk fel, kenjük meg vele a réteslapokat. Hajtsuk félbe a lapokat, lazán gyűrjük meg, porcukorral szórjuk meg, tegyük rá egy tepsire, és az előmelegített sütőben 5 perc alatt süssük szép világosra. Tálalás előtt tegyük a rolád tetejére a ropogós réteslapokat, majd szórjuk rá a félretett körtekockákat és a durvára tört pisztáciát.

Előkészítés: 100 perc+hűtés 

1 adag: 390 kcal


 

Csokoládélikőrös torta

Fotó: Nemeth Andras Peter


 

Hozzávalók:

A tésztához:

5 db tojás

200 g cukor

100 g vaj

100 g fehér csokoládé

100 g finomliszt

fél kávéskanál sütőpor

50 g durvára darált/tört pekándió

A karamellhez:

20 g vaj

100 g cukor

40 g tejszín

Az angolkrémhez:

5 tojássárgája (kb. 100 g)

100 g cukor

100 g tejszín

vaníliaőrlemény

A csokoládélikőrös mascarponehabhoz:

4 g zselatinpor

20 g víz

100 g mascarpone

20 g porcukor

200 g tejszín

30 g csokoládélikőr

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Két 18 cm-es tortakarikát vagy kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. A tojások sárgáját habosítsuk ki a cukorral. A vajat gőz fölött vagy mikrosütőben olvasszuk össze a fehér csokival, majd adjuk a habos tojássárgájához és keverjük el. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, a liszthez adjuk hozzá a sütőport, és a fehérjehabbal felváltva keverjük a tojásos-csokis masszához, ügyelve, hogy minél kevésbé törjük össze a tojáshabot. Végül óvatosan forgassuk a tésztába a darált vagy tört pekándiót is.

2. A piskótamasszát oszlassuk el a két tortaformában, majd 160 fokon süssük körülbelül 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy megszilárdult-e a tészta, majd hagyjuk a formában kihűlni.

3. A karamellhez olvasszuk össze a vajat a cukorral, és ha már szép borostyánszínű, öntsük fel a tejszínnel. Vigyázat, mert ilyenkor csaphat a karamell, és össze is kapja kissé a forró cukrot a hideg tejszín. Forraljuk tovább, amíg szépen egyenletesen sűrűsödő karamellkrémet nem kapunk.

4. Az angolkrémhez hevítsük a hozzávalókat gőz fölött, folyamatosan kavargatva 80 fokra (csípősre). Akkor jó, ha az ujjunkat beletéve csípi azt a meleg keverék. Amikor éppen csak elkezd sűrűsödni, már vegyük is le a gőzről, különben tojásrántottánk lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni a krémet.

5. A mascarponehabhoz áztassuk a zselatinport a vízbe. A mascarponét habosítsuk ki a porcukorral, majd folyamatosan verve csorgassuk hozzá a tejszínt. Ha kész a hab, egy kézi habverővel keverjük bele a csokoládélikőrt, és a mikróban folyósra melegített (vigyázat, nem szabad forralni) zselatint.

6. Vízszintesen vágjuk ketté a piskótalapokat, így összesen 4 lapunk lesz. Az alsó lapot tegyük ki a tortakarikába, és vékonyan kenjük meg az angol krémmel, erre kerül a mascarponekrém harmada. Folytassuk így a rétegezést a második és a harmadik piskótalappal is, végül helyezzük az utolsó réteg krémre a negyedik piskótalapot. Kicsit nyomkodjuk le, majd emeljük le a tortakarikát. A kifolyt tortakrémet egy kenőkéssel csak annyira simítsuk el a torta oldalán, hogy kilátszódjék a piskóta, de mégis egyenletes legyen.

7. A kihűlt karamellt csorgassuk a torta tetejére, úgy, hogy az oldalán is lefolyjon, és pekándióval megszórva, kissé lehűtve tálaljuk.

Elkészítési: 90 perc

1 adag: 310 kcal

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.