Testképzavara miatt vágatta le a haját Késely Ajna

Megvált évek óta növesztett hajától az ifjúsági olimpia bajnok úszó, Késely Ajna. A testképzavarral küzdő sportoló ezzel megtette az első lépést önmaga elfogadása felé.

Megvált évek óta növesztett hajától az ifjúsági olimpia bajnok úszó, Késely Ajna. A testképzavarral küzdő sportoló ezzel megtette az első lépést önmaga elfogadása felé.

Szembenézett lelki problémáival a 18 éves Európa-bajnoki ezüstérmes úszó: teljesen rövidre vágatta a négy éve növesztett haját.

– A karantén alatt a bezártság olyan lelki problémákat hozott elő, amivel már korábban is küzdöttem, és az utolsó napokban elhatalmasodott rajtam – mesélte a Borsnak Késely. Hozzátette: rég­óta harcol a testsúlyával, úgy érezte, a sport elveszi a nőiességét, és egy ideje pedig testképzavarral is küzd.

– El kellett vennem magamtól valamit, hogy a testemre tudjak koncentrálni. Amikor levágtam az első copfot, megkönnyeztem, aztán apukám nyírta le teljesen a hajamat, amit később egy fodrász igazított meg.

A fiatal úszó ezzel megtette az első lépést, hogy elfogadja és erősítse önmagát.

– Amikor először belenéztem így a tükörbe, realizáltam, hogy ettől még ugyanaz vagyok, aki voltam. Tudom, ez még nem old meg mindent, de a kezdete egy nehéz útnak. Biztos vagyok benne, hogy a későbbiekben jó hatással lesz az életemre – fogalmazott Késely, aki nem zárja ki, hogy egyszer újra hosszú hajat nö­veszt majd.

Előtte négy évig növesztette a haját ilyen szép hosszúra © Nemzeti Sport/Derencsényi István

Tettével egyébként a hasonló problémával küzdő nőtársait is meg akarta szólítani. S bár egyesek drasztikus lépésnek tartják a hajvágását, bátorságáért a többségtől pozitív visszajelzéseket kap.