Sport

Kozma Dominik: Bárhol megbetegedhettünk – interjú

K. D.

Létrehozva: 2020.04.01.

Tombol az úszók között a járvány. Legkevesebb kilenc ember fertőződött már meg, de további hat sportolónál és szakembernél még megerősítésre várnak. Azt nem tudni, hol kaphatták el a kórt, de Kozma szerint Magyarországon is. 

Hogyan fogadta, hogy megfertőződött?

Bepánikoltam. Egyből betegnek éreztem magam. De ez a stressznek tudható be. Miután megnyugodtam, helyreállt minden. Szerencsére tünetmentes vagyok. Feleségemet, Zsófit nem tesztelték, és szerintem nem is fogják. Mivel egy háztartásban élünk, könnyen lehet, hogy ő is fertőzött, de ha nem, akkor is ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint rám. Két hétig nem mehetünk sehova. 

Miért állt ki a nyilvánosság elé, vállalva, hogy megbélyegzik?

Szerettem volna az emberek figyelmét felhívni arra, simán hordozhatják úgy a vírust, hogy semmi bajuk. A korna nem válogat, fiatalokat, élsportolókat is megfertőz. Tessék komolyan venni, mindenki kerülje az idős, beteg hozzátartozóit. Most nem fér bele, hogy csak átugrom a szüleimhez, hiszen semmi bajom. Amikor az első tesztem negatív lett, az volt az első gondolatom, látogassuk meg a rokonokat, hiszen egészséges vagyok. Örülök, hogy Zsófival arra jutottunk, derüljön ki a második teszt eredménye, és csak akkor menjünk anyukámhoz. Ennél jobb döntést nem is hozhattunk volna. 

Hivatalosan kilencüknek lett pozitív a tesztje. Egymást fertőzték meg?

Bevallom, fogalmam sincs. Mivel több külföldi edzőtáborból hazatért úszó is megfertőződött, valamint tudok olyan esetről is, aki nem is járt külföldön, és mégis elkapta a vírust, ezért nem vagyok biztos benne, hogy külföldről hoztuk be. Ráadásul az első tesztet két héttel azután végezték, hogy hazajöttünk. Az még mindannyiunknak negatív lett…

Itthon kapták el?

Könnyen lehet, de előfordulhat, hogy nagyon sokáig lappang a vírus. Szinte sehova nem mentem, mióta hazajöttem Törökországból. Egyszer tartottam nagybevásárlást, de lehet, hogy ott kaptam el. Azt ugyanis nem tudom ellenőrizni, hogy ki köhögött, tüsszentett rá egy élelmiszerre vagy a bevásárlókocsira. A kesztyű sem teljesen biztonságos: azzal a kézzel teszed be a terméket, amivel a kocsit is tolod. Mindent sterilizálni kellene, hogy teljesen kiszűrjük a fertőzést, ez pedig nehéz. 

Hogy oldják most meg a vásárlást?

Nagyon betáraztunk mindennel. Ráadásul a családommal, barátaimmal folyamatosan tartom a kapcsolatot telefonon, interneten. Mindenki felajánlotta, hogy bevásárolnak helyettünk, és leteszik azt az ajtóm elé. Éhezni nem fogunk. 

Turi György: Várjuk az eredményt

Harmadszorra is megvizsgálták a thaiföldi edzőtáborból hazaérkezett Kőbánya SC úszóit, mivel hatuknál a kötelező, első negatív teszt után, a megismételt vizsgálat eredményei sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták, fertőződtek vagy sem.

– Egy biztos, hogy Horváth Dávid második tesztje pozitív lett, ő már karanténban tölti napjait – mondta Turi mesteredző. – Mindenkit szeretnék megnyugtatni, teljesen tünetmentes, még csak a torka sem kapar. Mi, a maradék hat ember, akinek úgy mondták, „billeg a dolog”, tehát kérdéses a vizsgálat eredménye, már túl vagyunk a harmadik ellenőrzésen is. Egyikünknek sincs panasza, jól vagyunk, telefonon rendszeresen beszélünk. Nincs mit tennünk, betartjuk az előírásokat, nem mozdulunk ki. Igaz, türelmetlenül várjuk, hogy végre megtudjuk, mi is van velünk.

Turi elmondta továbbá, számára nagyon meglepő volt, mert az első vizsgálatot egy sterilnek mondható mentőkocsiban végezték el, a másodikat viszont – ami már a saját lakásában történt – utcai szerkóban vette le a hölgy, a védőfelszerelése mindössze egy gumikesztyű és egy maszk volt.

Hosszú Katinka egészséges

A koronavírus-járvány szerencsére elkerülte a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, akinek mindkét tesztje negatív lett, így folytathatja a tréningezést a Duna Arénában – tájékoztatta lapunkat Németh Márk, az Iron Lady sajtófőnöke. De nemcsak az edzése folytatódik, a dokumentumfilmje is.

– Örülök, hogy folytatjuk a forgatást, és ezt a kritikus helyzetet is megörökítjük. A járvány miatt most különösen vigyázok másokra, és persze magamra, kizárólag edzeni járok el otthonról, de a versenyek nagyon hiányoznak – fogalmazott Katinka, aki dr. Merkely Béla rektor, aki egyben csapatának orvosa is, 1,5 millió forintot ad a koronavírus kutatására a Semmelweis Egyetem Alapítványnak.

A betegek listája

Kőbánya SC

Horváth Dávid (pozitív teszt)

A „billegők”: Turi György vezetőedző, Güttler Károly edző, Késely Ajna, Krajnyák György, Rohács Réka, Sárkány Zalán

BVSC

Kozma Dominik (pozitív teszt)

Bohus Richárd (pozitív teszt)

Újpest

Kapás Boglárka (pozitív teszt)

(Rajtuk kívül még öt úszóról, szakemberről derült ki biztosan, hogy megfertőződtek, ám ők nem vállalták nevüket a nyilvánosság előtt.)

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714085411
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163717_auto_resized.png
hirtv.hu

Vezércikk – A CPAC Hungary a konzervatív erők egyik legfontosabb rendezvényévé vált + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160756_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714085411
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/DDs_LO134p38ncsTi653VZjOGeVws_KQFPapdDtVnpA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YTViMTZkNWY5NDRiYjM4MTc4MmNlYjQ3OTVhNWE4.jpg
Úszás

Egy hajszálon múlott: Hosszú Katinka hatalmas lehetőségtől esett el

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/EiREfnoqWUZKt8d4g7bfyH0j12BGqU01o1B5uXLsehw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FhYmY2Mjg2YzA2OTQ0MmI4MGVjNGFhNjEyMTQ1NGE0.jpg
KAPITÁNY

„Ez ostobaság” – Szoboszlairól faggatta Marco Rossit a világ egyik legnagyobb magazinja