Kamuti Jenő: láttam, ahogy átszúrják a vívó szemét

Doktor Kamuti Jenő világbajnok tőröző, sebészorvos, a Nemzet Sportolója többször is életet mentett a páston.
Doktor Kamuti Jenő világbajnok tőröző, sebészorvos, a Nemzet Sportolója többször is életet mentett a páston.

Rettegtek a vívók egy időben, hiszen egy-egy törött fegyver akár életveszélyes sérüléseket is okozhatott a vívóteremben. A tűhegyes acélpenge ugyanis úgy hatol át a ruhán, a sisakon, mint a kés a vajon.

– Ma már ritkán okoz sérülést a törött penge, fejlődött a technológia, a fegyverek már „törhetetlenek”. Nem úgy, mint azok, amelyeket még mi használtunk. Sajnos magam is láttam átszúrt versenyzőt – mesélte a Borsnak Kamuti Jenő, aki jól emlékszik az 1982-es római világbajnokságra, ahol a férfi-tőrcsapatverseny negyeddöntőjében a szovjet és a német válogatott csapott össze.

A páston két olimpiai bajnok csatázott. Matthias Behr lerohanó támadást indított, talált, majd Vlagyimir Szmirnov hanyatt vágódott, és mozdulatlanul a földön maradt.

– Behr törött pengéje átszakította a sisakot, a tűhegyes acél Szmirnov szemén keresztül hatolt az agyba – adott részletes leírást a 82 esztendős Nemzet Sportolója.

Az 1982-es római világbajnokságon az orosz Szmirnov szemét átszúrta a penge

– Egyből rohantam a pásthoz, rögtön tudtam, újra kell éleszteni az oroszt, pulzusa sem volt. Egyedül csináltam mindent – szívmasszázs, mesterséges lélegeztetés –, mert az olasz orvosok úgy bepánikoltak, hogy mozdulni sem bírtak. Hosszú percek múlva sikerült Szmirnovot újraélesztenem, megérkezett a rohammentő, és beszállította a súlyosan sérült vívót a klinikára, aki azonban ott az életét vesztette.

Alig telt el három év, újra Kamuti doktorért kiáltottak a barcelonai vébé vívócsarnokában. Történt ugyanis, hogy egy lengyel versenyző tőre elpattant a nagy közdelemben, és francia ellenfele ágyékába fúródott.

Kamuti doktor a páston élesztette újra Szmirnovot © UPI

– Mire a pásthoz értem, már vörös volt a fehér vívóruha, letéptem a francia srácról a nadrágot, és teljes testsúlyommal nyomtam az ütőerét. Már alig bírtam, de azért franciául biztattam a srácot: „Nyugi, nyugi mindjárt jön a mentő.” Végül kórházba vittük a vívót, és egy spanyol kollégával együtt megoperáltuk.