Janics Natasa exedzője: Képtelenség ellenállni Kárász Annának

Két év kihagyást követően ismét a legendás edző, Kovács László irányításával edz Kárász Anna. Az egyes hajóra összpontosít.

Két év kihagyást követően ismét a legendás edző, Kovács László irányításával edz Kárász Anna. Az egyes hajóra összpontosít.

A szegediek világ- és Európa-bajnok kajakosa, Kárász óriásit csalódott a tavalyi olimpiai kvalifikációs vb-n: Kozák Danutával kettes futamuk előtt hajójuk könnyebb volt a szabályokban előírtnál, ezért kizárták őket. A 2016-os riói olimpiáról szintén lemaradt versenyzőnő dü­hében csaknem befejezte a pályafutását. Aztán megkereste korábbi mesterét, Kovács Lászlót.

Kárász és Kovács nyolc évvel ezelőtt dolgozott már együtt © Bors Archív

Sajnáltam volna, ha 28 esztendősen végleg leteszi a lapátot – emlékezik a szakberkekben Kokszi névvel illetett 73 éves tréner. – Bár elhatároztam, hogy nyugdíjasan felnőttekkel többé nem foglalkozom, de Annácskának képtelenség ellenállni.

Már csak azért is, mert korábban éveken keresztül együtt dolgoztak Szegeden, és a sikerek nem is maradtak el. Kovács az a tréner, aki ismeri az utat a diadalhoz, Janics Natasa egykori sziporkázásából is részt vállalt.

Annának nehéz volt túltennie magát azon a kajakmizérián, hiszen remek partnerrel rajtolt kettesben – teszi hozzá Kovács. – Elmagyaráztam neki, egy efféle melléfogás mindig az edző felelőssége, a rajt előtt hideg fejjel neki kell odafigyelnie miden apróságra. A 2000-es sydney-i olimpián – akkor is én edzettem Natasát – az egyesek rajtja előtt elfelejtette magával vinni a rajtszámát, így nem is rajtolhatott volna, de lélekszakadva utána vittem.

Anna ezúttal az egyesre fókuszál © Frank Yvette/Délmagyarország

Kárász a jövő nyári tokiói olimpiára még kijuthat, de már az egyes számra összpontosít. Ne­hézséget okoz, hogy a nem olimpiai számok Szegedre tervezett világbajnokságából világkupa lett. Kovács szerint ez indokolt, hiszen a vírusveszély miatt szerbek, horvátok nem jöttek volna, miként Ausztrália, Új-Zéland és Kanada is bizonyosan távol ma­rad, mivel a nagy tömegek vonzzák a ragályt.