Halász Bence krimikkel hangol a tokiói olimpiára, ahová a barátnőjével utazna

Futószalagon hozza a remek eredményeket Halász Bence. A korábbi Európa-bajnok kalapácsvető Gécsek Tibor hisz benne, hogy olimpiai érmes lesz Tokióban.
Futószalagon hozza a remek eredményeket Halász Bence. A korábbi Európa-bajnok kalapácsvető Gécsek Tibor hisz benne, hogy olimpiai érmes lesz Tokióban.

Ritkán fordul elő, hogy ma­gyar sportolót választ a hónap legjobbjának az Európai Atlétikai Szövetség. Ám nemrég a 23 éves szombathelyi kalapácsvető, a vb- és Eb-bronzérmes Halász Bence egyéni csúcsával (79.88 méter) ki­érdemelte a címet.

Ő lett az Európai Atlétikai Szövetségnél a hónap legjobbja © Vas Népe/Szendi Péter

Kiss Balázs és Pars Krisztián után folytatja a sort, és megcélozza az olimpiai győzelmet?

Kiss Balázst, az 1996-os olimpiai bajnokot nem ismerem, ám Annus Adriánnal, a másik kalapácsvető nagyságunkkal találkoztam Szombathelyen, amikor egyiptomi atlétákat készített fel. Pars pedig még ma is aktív kiválósága ennek a számnak. Szóval megtisztelő, ha velük összefüggésben emlegetnek. Na és persze örülnék, ha Gécsek Tibornak bejönne a tippje, hogy dobogós leszek.

Mikor sikerülhet Annus 2003. augusztusi 84.19 méteres magyar csúcsát megdönteni?

Adrián rekordja számomra „kozmikus”, aligha döntöm meg, sőt erre szerintem más sem lesz képes. Amúgy én nem méterben gondolkodom, hanem világversenyen elért eredményekben.

Az utóbbi időben sikert sikerre halmoz © Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Idén mi a célja?

Többször sikerült 78 métert elérnem, ugyanis nyárra időzítettem a csúcsformámat. Amikor megtudtam, hogy idén nincs olimpia, a heti tíz edzést visszavettem hatra, de az erőm, robbanékonyságom szerencsére így is megmaradt.

Kalapácsvetésben gyakorlat, hogy mindenki az első dobását tervezi nagyra, hogy az ellenfelek beijedjenek. Ön is erre a megoldásra esküszik?

Ha 77 méterrel köszönök be, az nagyon jó. Egyébként nem azt figyelem, hogy a vetélytársak hogyan reagálnak rá, inkább engem nyugtat meg.

Egyelőre nem is gondol Annus Andrián rekordjának megdöntésére © Nemzeti Sport/Török Attila

Barátnője, Kerekes Dóra is atléta, szoktak közösen készülni?

Dóra diszkoszvető, és ugyan nyíregyházi, gyakran edz velem Szombathelyen. Ilyenkor persze az is szóba kerül, milyen jó lenne együtt utazni jövőre Tokióba.

Szabadidejében mivel kapcsolódik ki?

Tévésorozatokat nézek a mozicsatornán, elsősorban a detektívtörténetek tetszenek.