Családja körében aludt el örökre Benedek Tibor

Mintegy 12 óra eltéréssel távozott a magyar vízilabdázás két halhatatlan alakja, az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor (47 éves) és Kárpáti György (84). A medencében nem volt riválisuk, de a láthatatlan ellenféllel szemben tehetetlenek voltak. Benedek halála fiatal családapaként nem csak a sportvilágot rengette meg.
Mintegy 12 óra eltéréssel távozott a magyar vízilabdázás két halhatatlan alakja, az egyaránt háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor (47 éves) és Kárpáti György (84). A medencében nem volt riválisuk, de a láthatatlan ellenféllel szemben tehetetlenek voltak. Benedek halála fiatal családapaként nem csak a sportvilágot rengette meg.

Benedek Tiborról régóta ismert volt az uszodákban, hogy beteg. A vízilabdában elért eredményei, a civil életben is példamutató magatartása, illetőleg szerető családapai szerepe folytán viszont senki nem beszélt erről. Még akkor sem, amikor május elején bejelentette: végleg visszavonul imádott sportágától.

Tibor július 12-én töltötte volna be a 48. életévét, a családnak azonban nem volt ideje születésnapi összejövetelen gondolkodni. Minden energiájukat felemésztette a szerettük betegsége. Bár ijesztő diagnózist kaptak, bíztak a gyógyulásban, az elmúlt hónapokban több kezelésen is átesett kiváló sportoló kivételes fizikuma és küzdőképessége reményt adott: talán Tibor legyőzi a legyőzhetetlent is.

Játékosként háromszoros olimipiai bajnok, kapitányként világbajnok volt Benedek © MTI

© AFP

Csütörtök hajnalban azonban minden remény szertefoszlott. A családot késő éjszaka értesítették a Korányi Sándor utcai kórházból, ahol egy hete feküdt, hogy baj van. A betegágyhoz a vízilabdázó felesége, Epres Panni és Tibor édesanyja sietett. A kezét fogták. Így aludt el csendben, a szerettei körében.

Lánya is üzent

Benedek Tibor első házasságából született lánya, Ginevra is üzent édesapjának Facebook-oldalán.
– Örökké szeretlek – írta a kép mellé a 21 éves hölgy, aki a Ripost információi szerint a napokban Budapestre utazott Rómából, hogy elbúcsúzhasson apjától.

Modell nejével 1994-ben ismerkedett össze, ám egy rövidebb kapcsolat után elváltak az útjaik, majd tíz év után ismét fellángolt a szerelem közöttük. Nyolc év együttélés után 2010-ben összeházasodtak. Szerelmük gyümölcséből egy kisfiú, Mór és egy kislány, Barka született. Kapcsolatuk végig nagy szeretetben telt.

Tibor és Panni tizennyolc éven át élt együtt szerelemben, ebből tíz évet házasságban © Czerkl Gábor

Tibor egész életében küzdött. Azért volt mindenkinél jobb, mert ő akarta a legjobban a sikert. Ebben a csatában azonban nem nyerhetett. A harcos megpihent.

A társak szerint nem meglepő, hogy nem hozta nyilvánosságra állapotát, mindig is magába forduló típus volt. Nem szeretett szerepelni, azt akarta, hogy tettei beszéljenek helyette. Mindent megtett, hogy a világ legjobbjává váljon, ami nem volt egyszerű, hiszen nem számított kivételes tehetségnek, kisgyerekként vézna volt és gerincferdüléses, sikereit főként szorgalmának köszönhette.

Benedek megható önvallomása mindent elárul róla

„Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot, nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos. Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek. Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék: mindig én akartam jobban. Ez az én tehetségem.”

Sokatmondó: hogy már kétszeres olimpiai bajnok volt, amikor úszóleckéket vett, mert csiszolni akarta a technikáját. 36 évesen egy újabb olimpiai arany lett a jutalma.

Benedek Tibor

Születési idő: 1972. július 12.
Halálának dátuma: 2020. június 18.
Válogatottság: 1990–2008
Sikerek: Játékosként: Háromszoros olimpiai bajnok (2000, 2004, 2008) Világbajnok (2003) Európa-bajnok (1997) Hatszoros magyar bajnok Hatszoros olasz bajnok Négyszeres BEK-/Euroliga-/BL-győztes Szövetségi kapitányként: Világbajnok (2013)

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors