PR Cikkek

Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóként: megéri igénybe venni? (x)

Bors

Létrehozva: 2021.04.08.

Kevesebb papírmunka, háborítatlan családi nyugalom és akár százezres nagyságrendű spórolás? Megmutatjuk, mik azok az előnyök, amik miatt egyéni vállalkozóként is érdemes székhelyszolgáltatás igénybevételén gondolkodnunk!

Hogy hol is legyen újonnan induló vállalkozásunk székhelye, nem egyszerű döntés. Különösen abban az esetben lehetünk gondban, ha nem rendelkezünk saját ingatlannal. De akkor is fejtörést okoz, ha van lakásunk, hiszen senki sem szeretné feláldozni a családi fészek nyugalmát a munkával kapcsolatos ügyek érdekében.

Manapság azonban már nincs ok az aggodalomra, hiszen a székhelyszolgáltatás szinte minden induló vállalkozó számára lehetővé teszi, hogy saját, bejegyzett székhellyel rendelkezzen, mégse kellejen ennek érdekében ingatlant vásárolnia, irodát bérelnie vagy saját otthonában várnia a hivatalos leveleket és esetleges ellenőrzéseket.

Most megvizsgáljuk azt, egyéni vállalkozóként milyen előnyökkel jár a székhelyszolgáltatás igénybevétele, és egészen pontosan milyen szolgáltatásokat kínál egy erre specializálódott cég!

Miért fontos egyéni vállalkozóként a székhely?

Az egyéni vállalkozásokra sok szempontból más szabályok vonatkoznak, mint egy kft-re, bt-re vagy épp zrt-re. Egy dolog azonban a gazdasági tevékenység formájától függetlenül minden vállalkozásban megegyezik: ahhoz, hogy a munkavégzés legális legyen, mindenféleképp rendelkeznünk kell saját székhellyel.

A vállalkozó székhelye nem más, mint a vállalkozó bejegyzett irodája. Ez a hivatalos levelezési cím, az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása, valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

Ez azonban nem feltétlenül szükséges, hogy saját ingatlan legyen. Olyan helyiség is lehet, melynek használatára az egyéni vállalkozó jogosult.

Egyszóval bérelt iroda vagy kifejezetten ebből a célból létrejött szolgáltató, úgynevezett székhelyszolgáltató által biztosított székhely. Ezutóbbi megoldás a saját ingatlannal és a bérelt irodával szemben rengeteg előnnyel rendelkezik.

Miért éri meg egyéni vállalkozóként a székhelyszolgáltatást választanunk?

A székhelyszolgáltatás az egyéni vállalkozók számára több szempontból is hasznos megoldás lehet. Most vegyük sorra azt, milyen előnyökkel járhat, ha vállalkozásunk székhelyeként nem saját ingatlanunkat jelentjük be az illetékes hatóságok felé.

• Nincs több probléma a hivatalos iratokkal

Abban az esetben, ha egy vállalkozás székhelyeként saját otthonunkat jelöljük meg, sok kellemetlenség szakadhat a nyakunkba. Egyrészt a hivatalos levelekre saját otthonunkban kell fogadnunk. Abban az esetben, ha sem mi, sem pedig meghatalmazottunk nem tartózkodik otthon egy fontos dokumentum érkezése során, gondoskodnunk kell annak postai átvételéről.

Ez már önmagában is kellemetlenséget okoz, azonban, ha megfeledkezünk róla, abban az esetben még komoly büntetésekre is számíthatunk.

Egy székhelyszolgáltató cég feladatai közé tartozik az üzleti és hivatalos irataink átvétele, érkeztetése, őrzése és rendelkezésre tartása. Az ilyen módon érkező leveleket digitális formában továbbítják is a részünkre, így soha többé nem kell tartanunk attól, hogy egy fontos levél, egy felszólítás vagy bármi egyéb, lényeges dokumentum kicsúszna a látókörünkből

• Az otthon szent és sérthetetlen nyugalma

Habár semmiféle törvényi előírás nem tiltja azt, hogy vállalkozásunk székhelye saját otthonunk legyen, azért érdemes megemlíteni, hogy akik a saját lakcímükre jegyeztették be vállalkozásuk székhelyét, akár kellemetlen meglepetésben részesülhetnek egy esetleges hatósági ellenőrzés idején.

Főként azért, mert a NAV ilyen esetekben egy ellenőrzés során otthonunkban fogja keresni a szükséges iratokat. De azért is, mert egy esetleges végrehajtás során a székhelyen található ingóságokat a végrehajtó gond nélkül lefoglalhatja.

Persze abban az esetben, ha egy vállalkozás minden rá vonatkozó törvényi előírást és határidőt betart, akkor nem kell tartanunk sem a hetenként bekövetkező, szúrópróba szerű ellenőrzéstől, sem a végrehajtástól.

Azonban érdemes felkészülni az esetleges hatósági ellenőrzés lehetőségére, és egy semleges székhellyel biztosítani azt, hogy a procedúra véletlenül se zavarhassa meg a családi otthon békéjét és nyugalmát.

• Szeretnénk megspórolni az iparűzési adót? Erre is van lehetőség!

Habár az egyéni vállalkozókat átlagosan kevesebb adóteher sújtja, mint például egy kft-t, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az iparűzési adó befizetése alól még egy KATA-s vállalkozó sem jelent kivételt.

Akadnak hazánkban azonban olyan települések, melyeken a helyi iparűzési adó összege 0%. Ez azt jelenti, hogy az itt székhellyel rendelkező vállalkozásoknak nem kell iparűzési adót fizetniük.

Ez persze egy már említett, KATA-s vállalkozó esetében nem jelent nagy spórolást, azonban egy nagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozó kasszájából az iparűzési adó komoly összegeket lehet képes kivenni egy évben.

Éppen ezért az iparűzési adómentes településen üzemelő székhelyszolgáltató amellett, hogy segít az adminisztrációval járó feladatok csökkentésében és saját otthonunk nyugalmának megőrzésében, még a spórolásban is jó partner lehet. Ráadásul mindezt teljesen legális, törvényes keretek közt biztosítja vállalkozásunk számára!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714004710
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714004710
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160026_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153706_auto_resized.jpg
ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159887_auto_resized.png
hirtv.hu

Kiderült, ki a szerzője Magyar Péterék adatkezelési tájékoztatójának + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714004710
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17147411_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159413_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nagyon várjuk haza mind" - Rejtélyes módon veszett nyoma a nyíregyházi családanyának, ezzel a kocsival tűnt el Zsuzsa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)