Nem csak a tiniké a fogszabályozás (x)

A téveszmék ellenére a fogszabályozás a felnőtteknél is működik, méghozzá remekül. A készülék ráadásul mára egyfajta státuszszimbólummá nőtte ki magát: megdöbbentő, de egyre többen vannak, akik csak a látvány kedvéért viselnék.
A téveszmék ellenére a fogszabályozás a felnőtteknél is működik, méghozzá remekül. A készülék ráadásul mára egyfajta státuszszimbólummá nőtte ki magát: megdöbbentő, de egyre többen vannak, akik csak a látvány kedvéért viselnék.

Hogyan működik a fogszabályozás?

Az alapelv egyszerű. Enyhe, de jól kiszámított, folyamatos erőhatással a fogakat új pozícióba kényszerítik. A fogszabályozó orvosok munkáját speciális szoftverek segítik: így tudják hihetetlenül pontosan kiszámítani, melyik fogra mekkora erő hasson. Minden fogsor egyedi, ezért nincs két egyforma készülék sem.

© Elle.com

Fontos azonban, hogy nemcsak a fogak látható részének kell rendeződnie. A fogak ugyanis az íny alatt is folytatódnak, és a csontban gyökereznek. A felszíni rész sokszor akár hónapok alatt beáll a kívánt helyzetbe, ám ez csak akkor lesz tartós, ha a csontban megkapaszkodó rész is követi a változást. Márpedig ez jóval lassabb folyamat, évekig is eltarthat!

Melyik életkor ideális a fogszabályozásra?

Ezek az élettani változások gyerek- és tinikorban zajlanak le a leggyorsabban, ezért a fogszabályozáshoz ez az ideális korszak. Ám ez nem jelenti azt, hogy felnőttként, sőt, nyugdíjasként már nem érdemes belevágnunk!

Tény, hogy tovább tart a kezelés, mint egy tinédzsernél, de előbb-utóbb a felnőttek is elérik a kívánt eredményt.

A felnőttkori fogszabályozásra számos okból kerülhet sor: egy későn, rossz helyen kibújó fogtól kezdve a visszahúzódó íny miatt széttartó fogak rendezésén át a fogpótlással összefüggő helyzetekig.

Hagyományos készülék sok extrával

16 évesen lehet, hogy egy évig kell csak hordani egy ilyen rögzített készüléket, majd fél évig egy úgynevezett fenntartó, éjszakai készüléket. 40 év felett ugyanez akár kétszer ennyi ideig is tarthat.

Szerencsére időközben divatba jött a fogszabályozás, ezért nem kell szégyenkezned azért, hogy meglett ember létedre fémmel van tele a szád. Sőt, inkább villogj vele: a készülék a saját igényességünkről tanúskodik, ezért inkább büszke lehetsz rá! Nem csoda, hogy sokan azzal a kérdéssel fordulnak a fogszabályozó szakorvoshoz: „Kérem szépen, hordhatok olyan készüléket, amit csak dísznek tesznek fel?”

© bubblymoments.com

A fogszabályozó készüléket ráadásul különféle extrákkal kérhetjük, például a kedvenc színeinkben pompázva.

Jó néhány celeb és influenszer ezért a divatkiegészítőkhöz sorolja, és büszkén posztolja fogszabályozós képeit.

© Elle.com

Láthatatlan műanyag sín a szemérmesebbeknek

Ha mégsem tennéd a kirakatba a készülékedet, mert te ennél szégyenlősebb vagy, kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy szóba jöhet-e számodra a láthatatlan fogszabályozás.

Ez egy viszonylag új módszer, és egy fogakra húzható, átlátszó sínt jelent.

A Clear Aligner nevű készülék jó pár dologban eltér a hagyományostól. Többek között abban, hogy a sínt napi pár órára le lehet venni, ami étkezéskor és fogápoláskor óriási megkönnyebbülést jelent.

© bubblymoments.com

A hagyományos készüléknél ugyanis nagyon oda kell figyelni, hogy ne ragadjon semmi a kis bracketek köré, illetve fogmosáskor extra figyelmet kell szentelni a fémtappancsok környékére. Az itt elinduló szuvasodási folyamatok ugyanis nagyon nehezen gyógyíthatók, és a nyomuk sajnos sokszor örökre megmarad.

© uniklinik.hu

Érvek és ellenérvek

Akkor miért nem hord mindenki láthatatlan készüléket? Nos, a Clear Aligner nem képes minden fogszabályozási problémát megoldani. Sőt, valójában elég szűk az alkalmazási köre. A műanyag sín az elöl levő (ún. frontfogak) kuszaságát tudja csak rendbe tenni, azt is csak az enyhe-közepes esetekben.

Kicsit összecsúsztak a metszőfogaid? Jó eséllyel megúszod a fogszabályozást egy láthatatlan készülékkel. Az egész fogsorod előre dől? Ezt már csak hagyományos készülékkel és (gyakran) kiegészítő kezelésekkel lehet csak megoldani.

Mivel a különböző fogszabályozási problémák más-más megoldást kívánnak, az nem működik, hogy besétálsz a fogorvoshoz, és elmondod, milyen készüléket szeretnél. Azt majd a szakorvos eldönti, és természetesen el is magyarázza az okokat, érveket és ellenérveket.

Kivéve persze, ha nem is kezelésre van szükséged, hanem a készülékre.