PR Cikkek

Kiknek ajánlott a négyévszakos gumi? (x)

Bors

Létrehozva: 2021.11.24.

Forrás: Pixabay

A tél már a nyakunkon van, és lassan a nappali hőmérséklet is 7 fok alá süllyed. Ha eddig nem került rá sor, akkor éppen itt az ideje a gumicserének. Vannak, akik elvégzik otthon, de a legtöbben még mindig a gumiszervizek kínálta lehetőségeket választják. De vajon milyen gumi mellett érdemes letenni a voksot? Csak a téli-nyári abroncsban gondolkodjunk, vagy a négyévszakos is szóba kerülhet? Kiknek javasolják a szakemberek ez utóbbi használatát? Ugyanazt a biztonságot kaphatjuk tőle, mint egy téli abroncstól? Mennyit lehet megspórolni ilyen módon? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek járunk most utána. 

Célkeresztben a téli gumik 

A nyári hónapokban nincs szükség mély bordázottságra és sűrű lamellákra. Ellenben már a késő őszi időszaktól kezdődően nélkülözhetetlenek ezek. A téli abroncsok 7 fok alatt ajánlottak, hiszen a bennük megtalálható szilícium biztosítja az optimális keménységet a hideg aszfalton is. Az aktuális téli gumi tesztek segítségével kezdőként is összehasonlíthatjuk a különféle márkákat, és így könnyebben kiválaszthatjuk az elvárásainknak megfelelő gyártmányt. S hogy mi alapján választ a mai kor embere? 

Az árak természetesen nem elhanyagolhatóak, de vannak olyan objektív tényezők, melyek egyértelműen különbséget képesek tenni az egyes abroncsok között. Az ADAC tesztjei például a nedves és száraz körülmények közötti teljesítményt, a fogyasztást és a zajszintet egyaránt vizsgálják. A hópehellyel és hegy motívummal megjelölt téli gumik mellett természetesen van létjogosultságuk a négyévszakos gumiknak is. 

Négyévszakos gumik: kompromisszumok és biztonság

Ha a közlekedés biztonságáról van szó, akkor senki nem szeret kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor a dolog anyagi oldala mindenképpen figyelmet érdemel. A nyári és a téli gumi cserélgetése is tízezrekbe kerül, s ebben a kopott abroncs cseréje még nincs is benne. Az árak az autóiparban is rendkívüli módon emelkednek, s ez az újonnan vásárolt gumikra is maximálisan igaz. Nem véletlen, hogy sokan elgondolkodnak a négyévszakos gumi beszerzésén. Felmerül azonban a kérdés, hogy ezzel nem kockáztatjuk-e saját és szeretteink biztonságát. Alapvetően azt érdemes megvizsgálni, hogy milyen körülmények között használjuk autónkat. 

Hegyvidékre csak téli gumit! 

Mielőtt a négyévszakos gumi mellett döntenénk, nézzük meg, milyen területen élünk. A hegyvidéken nem csak a tél zordabb, hanem az útviszonyok is megkövetelik az elővigyázatosságot. Hasonló a helyzet akkor is, ha korán indulunk útnak, vagy az esti órákban, és lefagyott úton térünk haza. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a hagyományos téli gumi mellett tegyük le a voksot. De akkor kiknek javasolt a négyévszakos abroncs?

A legtöbb gumiabroncs webáruház azt javasolja az érdeklődőknek, hogy a négyévszakos gumikat elsősorban városi közlekedéshez ajánlott választani. A városokban az utakon levő latyak, hó gyorsabban elolvad. A nappali közlekedés és a külterületek elkerülése szintén lehetővé teszik, hogy a téli és a nyári útviszonyokon is alkalmas típus kerüljön az autóra. Ezeknek egyébként fontos jellemzője, hogy alapanyaguk megtartja az összetételét alacsony hőmérsékletnek, és 0 fok alatt megkeményednek. Ezt a nyári gumiktól korántsem várhatnánk el. 

Apropó, nyári gumik! A tapasztalatok azt mutatják, hogy még mindig túl sokan gurulnak az utakra nyári abronccsal. A probléma ezzel az, hogy a nyári gumi nem felel meg a hideg aszfalt követelményeinek. Sem felületi kialakítása, sem anyagösszetétele nem alkalmas a havas, jeges utakon történő közlekedésre. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714086912
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162339_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156167_auto_resized.jpg
vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714086912
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162794_auto_resized.jpg
astronet.hu

Az Isteni Áldás angyala védelmez minket április 26. és 30. között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162975_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Iszak Eszter megmutatta: már ennyire gömbölyödik a pocakja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163165_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/zzpfRNBo9hCR4S0Zl-4qtRlqu23KlgIrFGOzpHdSBSQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAyYmY2ZmQ3ZTU2YjQ4Zjg4OTM0MGM0NWMwYTExNDE2.jpg
PR Cikkek

Innovációval a gyerekek életéért (x)

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/aaBB8Vj1S-zPQE64F5myYQM7cG5Ev9lLwrjvgqeW4u8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwOTQ4MzFhN2ZlNTQyMThiYWI1MjJiYzgzOWY3ZTc0.jpg
PR Cikkek

Fedezze fel a ragyogó mosoly lehetőségeit! (x)