A zöld csalánleves elkészítésében leginkább a kreativítás, a fantázia és a kísérletezés a mérvadó, nem pedig egy szigorú útmutatásokat előíró recept.
Mindenki saját ízvilágának megfelelően fűszerezheti, gazdagíthatja a csalánlevest, csak az alapanyag, a csalánlevél marad ugyanaz.
A leveshez való csalánt összegyűjthetjük a kertünkből, vagy ha ott nem terem, akkor természetes élőhelyéről. Ha nincs a közelben ilyen hely, akkor beszerezhetjük a levesnek valót bio- és ökoboltokban, természetesen évszaktól függően.
Kezdjük a levesfőzést a hozzávalók előkészítésével. A csalánleveleken és a fűszereken kívül szükségünk van egy-két meghámozott és apróra vágott burgonyára és gyökérzöldségre. A hagyományos répa vagy a paszternák helyett használhatjuk a gyermekláncfű (pitypang) vagy a csípős csalán (nagy csalán) gyökerét. Kevésbé ismert acsicsóka, de kitűnő ízesítő. Ezen zöldségek társításánál fantáziánk is szabadon szárnyalhat.
Szükségünk van még apróra vágott hagymára és egy gerezd zúzott fokhagymára. Amennyiben hozzájutunk, válasszunk vadon élő hagymafajtákat ízesítésre, így a bajuszos hagymát és a medvehagymát, ezeknek a leveleit vágjuk fel apróra, és úgy adjuk majd a leveshez. Használhatunk metélőhagymát (snidling) vagy póréhagymát, annál is inkább, mivel ezeket akár magunk is termeszthetjük. A termesztettrozmaringleveleit és virágait is használhatjuk a leves összetevőjeként, de dobjuk el a fás szárát. A rozmaring vadon élő változata is megfelel erre a célra. Ezeket az összetevőket pároljuk meg egy kevés vajon, esetleg ízlés szerint oliva- vagy tökmagolajon.
Habár a leves elsősorban csalánlevelekből készül gazdagíthatjuk olyan zöldségek hozzáadásával, mint a spárga, a zöldborsó, a brokkoli (használhatjuk a szárát, a leveleit és a virágát) vagy a zöldbab. Ezeket az összetevőket is adjuk az előbbiekhe,z engedjük fel vízzel, és kezdjük el főzni.
A zsenge csalánleveleket leforrázzuk, így megszűnik a csípősségük. Nyugodtan használhatunk nagyobb mennyiséget, mert főzés közben úgyis összezsugorodnak. Tegyük őket abba a fővő vízbe, amelyben a leves összetevői puhulnak. A levest ízesíthetjük gyermekláncfű,kankalin, borsmustár levelekkel (termesztett vagy vadon élő is megfelel), de a vízitorma is fenséges ízt ad neki.
Annyit használjunk ezekből, hogy befedjék a lábasban levő csalánleveleket. Ha nem rendelkezünk ezen növényi ízesítők leveleivel, akkor használjunk egy húsleveskockát. Főzzük 10 percig! Friss ízt ad a készülő levesbe lógatott teafilter. Ajánlott a menta tea, de különösen a menta és az eukaliptusz vagy a menta és a csalán keveréke, ha pedig még édeskömény teával is fűszerezzük a levesünket, akkor a különleges édeskés utóíz remekül elősegíti az emésztést.
A továbbiakban fűszerezhetjük a zöld csalánlevest saját ízlésünk szerint. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá friss, apróra vágott zöldfűszereket (kakukkfű, oregánó, bazsalikom). Kóstoljuk meg, és ha megkívánja fűszerezzük tovább ízvilágunk szerint. A kész levest pürésítsük kézi mixer segítségével.
Friss, ropogós kenyérrel az igazi a csalánlevesünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.