Halak napja

A halakat ünnepelték a Balatonon

2022. március 22. kedd 14:46

A halak napja és a víz világnapja alkalmából a Balaton közepén tartotta meg a Magyar Országos Horgász Szövetség és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit ZRt. az idei Halak Napja rendezvényt.

Március 22-én Siófokon, a Szent Miklós rendezvényhajón tartották a VI. Halak Napját egybekötve az I. Halőrök Napjával. A rendezvény elején dr. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke kiemelte, hazánkban a horgászat egyre jelentősebb szereppel bír, amit a kormány is aktívan támogat. Dr. Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója elmondta, a halak napja nemcsak a halak csillagjegy végéhez, hanem a tavasz kezdetéhez is kapcsolódik, hiszen március 20-án, a halak napján kezdődik az új évszak.

 A Balatoni Halgazdálkodás látványtelepítést mutatott be.@ Knap Zoltán 

A rendezvényen érdekes előadásokat is meghallgattak a résztvevők. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdákodási Nonprofit ZRt. vezérigazgatója, miniszteri biztos a Balaton algásodásáról beszélt. Sziráki Bence, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet ügyvezető igazgatója prezentációjában kiemelte, hazánkban a haltermelés fenntartható és környezetbarát módon zajlik.

Ennek ellenére az ágazat egyre nehezebb helyzetben van, köszönhetően az időjárási nehézségeknek és az alap- és üzemanyagok drasztikus drágulásának. A haltermelésben dolgozó szakemberek elöregedése is gondot okoz, mert nincsenek fiatalok, akik elleshetnék a szakmai fogásokat – hangzott el.

A hajó közben Tihanyba ment, ahol a Balatoni Halgazdálkodás látványtelepítést mutatott be. Nagy Gábor horgászati ágazatvezető elmondta, a rendezvényen három tonna, két- és háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba, de alapesetben ennek a kétszeresét helyezik egyszerre a tóba.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ főigazgatója@ Knap Zoltán 

A Halak Napja alkalmából prof. dr. Urbányi Béla, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői campusának főigazgatója beharangozta a készülő Magyar Halkönyvet, amelyben közel száz, Magyarországon ismert halfaj szerepel majd. A rendezvény végén első alkalommal adták át az Év Halőre díjat, amelyet Kerekes József lakiteleki halőr érdemelt ki áldozatos munkájával.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek