Celeb

Varnus Xavér: Törőcsik Mari sorsa a Jóisten kezében van

H. G.

Létrehozva: 2017.10.19.

Hónapok óta nem kaptunk hírt a 81 éves Törőcsik Mari állapotáról, egy ideje sem a barátok, sem a hozzátartozók nem tájékoztatják a nyilvánosságot. A csöndet egyre aggasztóbbnak éreztük, valahányszor érdeklődtünk róla, a művésznő lánya, Teréz hárította el kérdéseinket, aztán jött a teljes a hírzárlat.

Még augusztus elején derült ki, hogy hamarosan hazaengedik a kórházból Törőcsik Marit, ám teltek a napok, s a színésznő csak nem térhetett haza imádott velemi otthonába. Kollégái, még Oscar-díjas rendező barátja, Jirí Menzel is hiába várta szeptember elején a Mafilm százéves jubileumi ünnepségén.

Sokat volt kórházban

A valaha legtöbbet díjazott színésznőnek nem teltek gondtalanul az elmúlt évei, sokat betegeskedett. 2008-ban egy rutinvizsgálat során leállt a szíve, újra kellett éleszteni, ezután 25 napon át feküdt kómában. Az orvosai legnagyobb meglepetésére szinte teljesen felépült. Az egészsége 2016 óta – ha lassan is, de – folyamatosan romlik, ebben az évben elesett a velemi házában, és kórházba került. Ezután a művésznő sokat panaszkodott arra, hogy szédül és gyenge is, 2017 januárjától szinte folyamatosan kórházi kezelés alatt áll. Napokkal ezelőtt tüdőgyulladást diagnosztizáltak nála.

A Ripost szeptember végén írta meg, hogy Törőcsik Marit kiengedték a kórházból, az öröm azonban csak néhány napig tartott, mert állítólag otthonában baleset érte, így visszaszállították a kórházba. Aztán újra hosszú csönd következett, hiába kerestük többször is, telefonját eleinte lánya vette fel, azután pedig senki. Rajongói, barátai hosszú hónapok óta izgulnak érte.

Néhány hete jött a hír: tüdőgyulladást kapott, intenzív osztályon kezelik. A csöndet most régi barátja, Varnus Xavér törte meg. Az orgonaművész Face­book-oldalára írta ki, hogy Törőcsik Mari nagyon rosszul van, tüdőgyulladása nem javul, és ismét az intenzív osztályra került. A hírre nagyon sokan írták: imádkoznak a művésznőért.

– Kórházban van, nagyon izgulok érte – mondta Borsnak megtörten Varnus Xavér. – Nem látogattam meg, mert nem me­rem zavarni. Nem szeretnék róla most többet mondani... Az ő dolga innentől a Jóistenre, a családjára és az orvosokra tartozik – tette hozzá szomorúan az orgonaművész, aki hosszú ideje szoros barátságot ápol a Nemzet Színészével. Olyan szorosat, hogy ők ketten azt is megbeszélték, milyen szerepet szánnak a másiknak a temetésükön: vagy Törőcsik Mari mondja el Kosztolányitól a Halotti beszédet Varnus Xavér ravatalánál, vagy ő fog orgonálni a Nemzet Színészének búcsúztatásán. A művésznő Bér­czes Lászlónak, a vele készült beszélgetőkönyv szerzőjének így beszélt erről:

„Végrendelkezem, ember! Xavér lejön nekem orgonálni, és egy pélyi elemista, negyedikes-ötödikes kisdiák felolvas egy Pilinszky-verset. (…) Terézre bízok mindent. A lányomban megbízom. Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm. Ott már csak Teréz és a párja lesz a csónakban. Aztán, ahogy egy barátom, doktor Szongoth Mariann mondta, a Fekete-tengerben fogunk találkozni. (…) Maár Gyula meg én.. Őt a Sugovicába szórtuk Bajánál. Az volt az ő Tiszája.” 

Jordán Tamás: Tele van energiával

Nyár közepén az ATV-ben Rónai Egon vendége volt Jordán Tamás, aki gyakran látogatta a művésznőt a kórházban. Amikor a riporter Törőcsik Mari állapotáról kérdezte, sokakat megnyugtatott.

„Nem hajlandó enni. Nem mintha megtagadná az étel magához vételét, csak nem tartja valahogy fontosnak. – mondta. – De hát erre azt szokták mondani, hogy nincs ambíciója élni… – vetette közbe Rónai. – Erre rácáfol a humorérzékével, a reakcióival – így Jordán. – Egyszer olyan hangosan kezd el beszélni, hogy összefutnak a folyosón. Azt hinné az ember, hogy egy életet feladó haldokló fekszik ott. Nem, tele van energiával.”

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160591_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen dráma a Fradi kupaelődöntőjében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714028714
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160522_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Érezte, hogy ott voltam vele" - nagypapája halálos ágyánál virrasztott a bajnoknő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157593_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Gyógyító titkokat rejt a magyar föld, hazánk csodájára jár az egész világ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155409_auto_resized.jpg
ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159875_auto_resized.jpg
vg.hu

Az Equilortól igazolt új vezetőt az MBH Bank

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714028714
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki csodájára fog járni Európa legnagyobb tárlatának, amelynek a Városliget ad otthont

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után