Pénzt csinálnak Gesztesi Károly halálából

Január 9-én temették el, és három héttel a végső búcsú után már a boltokban van a Gesztesi Károlyról szóló, megkérdőjelezhető minőségű könyv. Készültéről még a családja sem tudott.
Január 9-én temették el, és három héttel a végső búcsú után már a boltokban van a Gesztesi Károlyról szóló, megkérdőjelezhető minőségű könyv. Készültéről még a családja sem tudott.

Mi sem természetesebb annál, mint hogy egy kiváló színészről, művészről életében vagy a halála után könyv készüljön. Hogy a teljesség igénye nélkül soroljuk: Hofi Gézáról, Makk Károlyról, Tolnay Kláriról, Karády Katalinról, Jászai Mariról és Sztankay Istvánról is megjelent kötet, benne pályatársak, barátok és családtagok megemlékezéseivel. Ha még életében születik életrajzi mű valakiről, magától értetődő, hogy maga is megszólal benne, ha pedig a halála után, akkor amellett, hogy a család és a kollégák is szót kapnak, általában megvárják a megjelenéssel legalább a gyászév leteltét. Többek között azért, hogy a családtagok is képesek legyenek beszélni az elhunytról, jóváhagyásukat adni az írásra. A szerző legtöbbször egy jó barát, pályatárs, aki magára vállalja a szép, de nehéz feladatot, hogy könyvben állítson emléket egy művésznek. De mindenképp olyasvalaki, aki jól ismeri az elhunyt életét, munkásságát.

Gesztesi Károly január 4-én, 56 éves korában hunyt el, szerettei öt nappal később kísérték utolsó útjára. Bő három héttel ké­sőbb pedig már megírva, megszerkesztve és kinyomtatva meg is jelent róla egy igen vitatható minőségű könyv. Az Egy élet ezer színe – Gesztesi című kiadvány 190 oldalon sorolja a színész érdemeit, korábbi televíziós és újságoknak adott interjúkból válogatva, részleteket kiragadva, pontos forrásmegjelölés nélkül. Az idézett szövegek között fellelhető sok olyan is, amit a színész lapunk hasábjain mondott el.

Bő három héttel Gesztesi halála után már meg is jelent a róla szóló kötet © Bors

A könyv és a szerzője egy középiskolai diák szókészletét és fogalmazási készségét meg nem haladó színvonalon válogat Gesztesi életének történéseiből, a végére pedig be­került jó pár megemlékező szép szó is a közösségi médiából. Így Liptai Claudia és fia, Márk szavai is szerepelnek a 3490 forintért kapható kötetben, ahogy egy levél is, amelyet még maga Gesztesi Károly írt lányának, Pankának a 2007-ben megjelent Macsó papák című könyvben.

Hogy miért volt szükség a családtagok búcsúszavait be­másolni, arra egyszerű a magyarázat: információink szerint a családot senki nem kereste meg a könyvvel kapcsolatban. Sem volt feleségei, sem gyermekei nem kaptak felkérést a könyv írójától, akit egyikük sem ismer. A szerző, Tábori Andrea egyetlen más könyvet sem jegyez sem színészekről, sem egyéb témában.

A kiadó, Szalay Könyvek egyedül Németh Sándort, a Hit Gyülekezetének vezetőjét, Gesztesi Károly jó barátját kereste.

– Egy úr jelentkezett a Hit Gyülekezetének egy tagjánál, aki átadta a titkárom telefonszámát. A titkárom felhívta, és mondta, előbb szeretne vele személyesen megismerkedni, ám ahogy ezt meghallotta, nem telefonált többé. Méltatlan Karcsihoz ez a könyv, a címlap és az írás is. Puszta haszonszerzés a célja – mondta lapunknak felháborodva Németh Sándor.

© Bors

Kerestük a kiadót is, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a kötet nem életrajzi munka, nem célja, hogy részletesen bemutassa a művész pályáját.

– Olyan könnyed olvasmányt kívántunk a Gesztesi Károlyt tisztelő embereknek nyújtani, amely megmutatja, miért kedvelte őt ilyen elképesztő mértékben egy egész ország. Lehet, hogy vannak nála nagyobb színészlegendák, de szerethetőbbek aligha. Az ő titka a hatalmas szívében és jóságában rejlett. Ezt szeretnénk az érdeklődő olvasók elé tárni, bemutatva egy rendkívül sokoldalú és tiszta szívű embert – mondta a sajtóban megjelent cikkekből és többféle könyv kéziratából összeállított Gesztesi-könyv ki­adója.

– Sokféle kézirattal ke­resnek meg minket, így kaptunk olyan munkát is, amely tematikájában eltért a most megjelent könyvtől, de sok fejezetet, bejegyzést tartalmazott Gesztesi Károlyról. Ennek az anyagnak az átdolgozásából született meg az Egy élet ezer színe – Gesztesi. Könyvünk tisztelgés a művész emléke előtt – válaszolták kérdéseinkre.