Celeb

Örökre összeveszett az anyjával a Viszkis

Fái

Létrehozva: 2017.04.22.

Remeteként él a hegyek közt fia­tal feleségével és két kutyájával a Viszkis rabló. Kerámiákat készít, vásárokra jár, de a nagy nyilvánosság elől elzárkózik. Ezért meglepő, hogy szerepet vállalt egy tévéműsorban.

Hamarosan útnak indul az Ázsia Expresszel, hogy eljusson Vietnamból – Laoszon és Kambodzsán át – Thaiföldre. Több mint ötezer kilométert tesz meg úgy, hogy naponta csak egy dollár költőpénzt kap. Ön nem celeb, miért vállalta ezt az utat?

Amikor felhívtak, azt hittem, csak vicc. Pont azért, mert nem vagyok celeb, van tisztességes munkám, nincs szükségem ilyen megnyilvánulásra. Amikor vázolták, hogy napi egy dollárból kell megélni, első kérdésem az volt: van bank Vietnamban?

Viccel?

Igen, próbálok mindent humorral kezelni. Megkaptam a magamét, leültem, nincs hiányérzetem. Visszatérve, eddig elzárkóztam mindenféle felkéréstől, ezt két dolog miatt vállaltam. Egyrészt kíváncsi voltam, hogy tudok-e csapatban dolgozni.

Merthogy Berki Krisztián lesz a párja.

Krisztiánról megvolt a véleményem, de ő is kapus volt, ahogy én, és tudom, hogy a kapusok agya más rugóra jár. A sportmúltja miatt tisztelem. Szerintem ez a polgárpukkasztás nála csak szerep. Az a lényeg, hogy korrekt módon játsszunk. Egy dollárból hogy szerez magának olyan fehérjeport, amit a testépítők isznak? De nem akarom bántani, még letépi a fejem.

Mi a másik ok?

Kíváncsi vagyok, hogy közel ötvenévesen tudok-e olyan feladatot teljesíteni, ami a túlélésről szól. Egy dollárral a zsebünkben kell átmennünk országokon úgy, hogy még ezt a kis pénzt sem költhetjük utazásra. Az egész gyerekkorom a nélkülözésről szólt, túl kellett élni a hétköznapokat. Képes vagyok végigcsinálni harminc évvel később azt, amit fiatalon? Ha ez olyan műsor lenne, amiben medencében kell ücsörögni, akkor nem mennék, de ez a kitartásról szól. 

A börtönben egyedül volt a cellában?

Hannibal Lecter golyóálló terráriumát tudnám ahhoz hasonlítani, amibe először kerültem. Amikor a második helyre vittek, miattam felhúztak még egy drótkerítést. Ha most káposztalopás miatt visszavinnének, akkor is a legszigorúbb fokozatot kapnám. Tizenhárom évet és két hetet töltöttem bent, abból közel négy évet éltem egyedül.

Nem lesz nehéz öt hétig távol lenni otthonról?

Nagyon hosszú időt voltam már távol, ez nekem nem tétel. Egyedül a piacozás problémás, a rendelések teljesítése. Ha csúszom, majd olcsóbban adom. Ha megígérek valamit, azt teljesítem. Erről szól az életem.

Arra gondoltam, hogy hiányozni fog a felesége.

Hiányozni fog, ez tiszta sor. Éppen azért fogjuk kibírni, mert szeretjük egymást. Ritkán nősülök, életemben először és utoljára negyvennyolc évesen. Nem kapkodtam el. De az is lehet, hogy nem lesz öt hét, mert előbb kiesem. Benne van a pakliban. Akkor belemerülök az agyagba és kész. Nekem nem itt kell bizonyítanom, de persze lebőgni sem szeretnék.

Kapott védőoltásokat? Hogy viselte?

Nem volt őszinte a mosolyom, nem esett jól. De sok sérülésem van, volt csípőműtétem, hét évig deszkán aludtam a sitten, ahhoz képest négy injekció lópikula.

Miért aludt deszkán?

Olvastam a földim, Kőrösi Csoma Sándor életéről. Ha ő képes volt így aludni, úgy élni, hogy fizikailag sanyargatta magát, akkor én hogyne bírnám ki?!

Csak emiatt?

Nem, elegem volt a rossz matracból. Bent úgy gondoltam, attól fogok működni, ha fizikai és szellemi értelemben is változom. Ezért sportoltam, tanultam szakmát és diplomáztam. Ez egy öntisztító folyamat volt, amivel lezártam a múltat. Ha a múlt kísért, nincs esélyem. Elbújni nem tudok, ez egy kicsi ország. Hála a jó égnek, nem köpködnek rám. Megbűnhődtem, ha ebből néhányan okulnak, már megérte élnem.

Mitől fél?

Önmagamtól. Az ember legnagyobb ellensége saját maga. Vietnamban béke van, nincs mitől félni. Nincs gyerekem, ezért se betegség, se halál nem ijeszt meg. Jön, ha jönnie kell.

Szeretne gyereket?

Persze. Ha jön, boldog leszek, de ha nem, akkor sincs gond. Fontos, hogy az ember hagyjon valamilyen lenyomatot az utókornak. Bennem nincs olyan érzés, hogy nyomtalanul eltűnnék.

Fiút vagy lányt szeretne?

Ha nagyon őszintén, akkor lányt. Ha fiú lesz és az én habitusomat örökli, abba beleőszülök. Na, attól félek. Ha kérhetném, lányt szeretnék, de a lényeg, hogy egészséges legyen.

Addig is beszerzett két berni pásztor kölyökkutyát.

Minden vásáron én vagyok a bazári majom, de most Argosz és Vazul elviszi előlem a show-t.

Legendásan szereti a ku­tyákat.

Arra gondol, hogy annak idején menekülés helyett hazamentem a kutyámért, ezért hét percet késtem a határról? Addigra megérkezett a riasztás, elkaptak a rendőrök. Igen, ez volt a hátulütője…

Szokott hazamenni Erdélybe?

Minden évben kétszer-háromszor. Elmegyek apám sírjához, rendezvényekre, vásárokba. Régen havonta jártam haza.

Van még kihez mennie?

Két OTP-t hazahordtam a rokonoknak, de arra sem méltattak, hogy egy levelet írjanak nekem a börtönbe. Őket nem keresem. Anyámat is lehúztam a térképről, mert nem volt hajlandó az esküvőnkre eljönni. Ha lesz gyerekem, azt maximum csak a tévében láthatja. Megbocsátottam, hogy otthagyott másfél évesen. Nem egyszer, nem kétszer megbocsátottam neki. Erdélyben mindig a fiatalabb hajt fejet, de van az a pont, amikor már nincs bocsánat.

Látta már az önről készült filmet?

Igen, a nyers változatot. Nagyon jó lesz. Van benne olyan üldözéses jelenet, amilyen szerintem magyar filmben még nem volt. Minden szereplő beletette a maximumot, Antal Nimród zseniális rendező, ezt igazolni fogja a nézőszám is.

Milyen volt saját magát nézni a vetítőben?

Libabőrös voltam. Furcsa, skizofrén érzés, hiszen keveseknek adatik meg, hogy az éle­tüket lássák viszont a vásznon. Több síkon játszódik a történet, komoly lélektani helyzetek is vannak benne.

Sírt?

Sírni nem sírtam, de volt olyan, hogy könnyes lett a szemem. Van a filmnek társadalmi üzenete, de nem az, hogy attól, ha kirabolok harminc bankot, fasza gyerek vagyok! Azért, mert valaha ilyet tettem, még nem vagyok faszagyerek, sőt.

Ambrus Attila élete

1960–80-as évek

Születik 1967. október 6-án, Csíkszentléleken. Édesanyja másfél évesen elhagyja, tízéves koráig a nagymamája neveli, az ő halála után pedig apai nagynénje. 1988-ban átszökik Magyarországra.

1990–2000

Jégkorongkapus, főként az Újpesti TE csapatában. 1993–1999 között harminc bankot rabol ki. 1999. október 27-én este elfogják. A börtönben leérettségizik, szakmát tanul, diplomázik kommunikációból a Dunaújvárosi Főiskolán. 

2010–napjainkig

2012 januárjában szabadul. Kerámiakészítéssel foglalkozik. Megnősül, felesége Ambrus Réka.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711724112
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092392_auto_resized.jpg
vg.hu

Rákaptak a magyar vevők a spanyol ingatlanokra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087833_auto_resized.jpg
vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711724112
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091191_auto_resized.jpg
travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711724112
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/Z8rwq_CfbNiXhHhu0NaJpJktX4FR1EXyD8kgiv7cvas/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk5OTk0OTAyMjMxYzQ1OTFhYTA2MGE3NTBjNDRmZTAx.jpg
Vallomás

Makranczi Zalán kitálalt a Szinetár Dórával való házasságáról

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/LCJKiSzTBvHuApXX4j_M64L3eEWQnW87jW3jwK-M6ks/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzNiM2FlZWI5MGJlMDRjMTBhNWM5ODBkZTZhZTEyMWQ2.jpg
Bejelentés

Nagy bejelentést tett a TV2 a legnépszerűbb műsoráról