Celeb

Naponta 5 kilométert gyalogol kisfiával Dombóvári Vanda

A. T.

Létrehozva: 2015.03.07.

Szelektíven gyűjti a hulladékot, só nélkül főz, nem eszik édességet, és a város levegőjét védve tömegközlekedéssel rója az utcákat. Igyekszik egészségesen élni, hogy minél tovább maradhasson energiabomba anyukája kisfiának, Gergőnek.

– Viszonylag későn, harmincnyolc évesen vállalt gyermeket. Miért várt ilyen sokáig az anyasággal?
– Későn érő típus vagyok. Apukám mindig azt mondta, ne siessem el a dolgot: „gyereknek gyerek nem való”. Aztán a legjobb dolog, ami történhetett velem az életben, Gergő érkezése volt. Ennek immár két és fél éve. Minden pillanatot igyekszem kihasználni, amit vele tölthetek. Ő a legfontosabb a számomra.

– Fél évvel ezelőtt mégis újra dolgozó nő lett.
– Eredetileg azt terveztem, hogy három évig csak babázni fogok, azonban az RTL Klub megkeresett, és hívtak az Egészségkalauz című műsorba. Örömmel igent mondtam erre a visszautasíthatatlan ajánlatra, ami csupán heti néhány nap elfoglaltságot jelent. A stáb igen gyerekbarát, a kollégák rendkívül megértőek, mindenben próbálnak alkalmazkodni hozzám. Gergő közben bölcsődés lett, így kora délutánig foglaltak a napjai. Ha azonban adódik egy kis szabadidőm, akkor nem viszem bölcsibe, hanem együtt töltjük a napot.

– Egy egészségmegőrzésre buzdító műsor háziasszonyi posztja a ma­gánéletben milyen felelősséget ró önre?
– Olyan szakemberekkel találkoztam, akik rávilágítottak több dologra. Egészségesebben étkezem, rendszert vittem az éle­tembe, bár ez Gergő miatt már valamilyen szinten megvolt, de semmit nem csinálok betegesen, csak mértékkel. Kinyílt számomra a világ. Próbálok jobban vigyázni magamra és a gyerekemre is az élet minden területén, mert szeretném, ha sokáig fitt anyukája lehetnék. Azt hiszem, viszonylag egészségesnek mondhatom magam. A biciklibaleseteimet leszámítva azelőtt sem voltak nagy bajaim. Előfordult, hogy egy nap akár 50-60 kilométert is kerékpároztam Budapesten belül. Szerencsére soha nem dohányoztam, nem fogyasztok alkoholt, viszont rendszertelenül étkeztem, és nem szántam időt a pihenésre. Ma már ebben is sokkal tudatosabb vagyok. Az elmúlt években a kerékpározás helyett inkább a tömegközlekedést választom. Se jogosítványom, se autóm nincs, próbálom óvni a környezetet. Ugyan néha kezdem feladni az elveimet, mert mondjuk szakadó esőben pontosan odaérni a gyerekorvoshoz a soron következő oltásra valóságos mutatvány.

– Konkrétan hogyan óvja gyermeke és önmaga egészségét?
– Rengeteget gyalogolunk. Előfordul, hogy napi 5-6 kilométert is megteszünk, és ez a pici emberke élvezi, és egyszer sem kéri, vegyem fel a kezembe. Cuki, vagány kissrác. Aztán odafigyelek arra, mi kerül az asztalunkra. Többfogásos ételeket készítek, gyorsan, egyszerre, a legtöbbször éjszaka, hogy ne vegyem el az időt a Gergővel való szórakozástól. Amennyire lehet, igyekszem a sót, az erős fűszerezést mellőzni az étrendünkből. Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki! A brokkoli például kifejezetten finom só nélkül, és arra is figyelek, hogy a gyereknek nem adok édességet. Lesz idő, amikor úgysem tarthatom vissza ettől.

– Egy kisgyereket hogyan lehet egészségtudatosságra, környezetvédelemre tanítani?
– Saját tapasztalatról tudok csak beszámolni. A kicsik a felnőtteket utánozzák. Példát kell mutatni, és önkéntelenül is utánunk csinálják a dolgokat. Gergő már szelektíven gyűjti a hulladékot. Sajnos az utánzásnak nem örülök mindig, mert azt is eltanulta tőlem, hogy az utcán összeszedjük a szemetet, mert én néha ott is takarítok mások után. A kedvenc mondatunk, hogy tiszteljük a természetet, ugyanakkor élvezzük is. Nálunk nem ritka, hogy pocsolyában fetrengünk, sárban tapicskolunk. Igazi kisfiú, meg sem foszthatnám ezektől az élményektől. Felejthetetlen perceket élünk így át.

– A játék a nevelési trükkje?
– …és a humor, a szórakozás. Vannak különböző tematikus estéink. Imádok táncolni, és igyekszem Gergőt is megtanítani rá. Nemrég tangóesténk volt. Rengeteget nevettünk. Igazi mókamester vagyok. Saját gyártású mesékkel szórakoztatom, melyekbe beleszövöm a napi történéseket. Ettől függetlenül senki ne gondolja, hogy egy gyermek nevelése rózsaszín álom. Örök aggódás. Állandóan azt halljuk, milyen gyönyörű a babavárás kilenc hónapja, de arról alig beszélnek, hogy az első három hónap iszonyú nehéz. Képesek vagyunk azt hinni, az egész házibuli jellegű. Nem az! Hatalmas felelősség és önzetlenség szükségeltetik hozzá. A döntéseimet az a kérdés előzi meg: vajon ez jó lesz Gergőnek?

– Az elmúlt két és fél év legnagyobb tanulsága?
– Egyetlen mondatom sem kezdődik többé én-nel…

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714018812
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714018812
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154791_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160487_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714018812
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155925_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160030_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152650_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után