Kora miatt nem rádiózik Komjáthy György

A Jézus szíve-templom klasszikus hangszere mellől csábították el a könnyűzene világába a Vasárnapi Koktél atyját. Komjáthy ma már egészsége miatt sem rádiózhat.

A Jézus szíve-templom klasszikus hangszere mellől csábították el a könnyűzene világába a Vasárnapi Koktél atyját. Komjáthy ma már egészsége miatt sem rádiózhat.

Ha vasárnap, akkor Vasárnapi Koktél Komjáthy György vezetésével, aki hatvan éve, 1958-ban került a rádióhoz. Sebestyén János csábította el az orgona mellől.

– Nehéz döntés volt, illetve nem is olyan nehéz – emlékezett a 85 éves rádióslegenda. – Jól orgonáltam, de mégis azt éreztem, nem lehetek igazán nagy művész, mert nem tudom átadni a közönségnek azt, amit csak a legnagyobbak tudnak. Szóval elfogadtam az ajánlatot, és bekopogtam a rádióban a személyzetishez.

Tehetséges zenész volt, de elégedetlen önmagával © MTI

A könnyűzenei osztályon tudta, nehéz fá­ba vágja a fejszéjét, mert a nyugati slágereket itthon szinte képtelenség volt beszerezni.

– Az akkori pártvezetők is tudták, csak akkor lehet jó a műsor, ha a korábban tiltott nyugati zenéket beengedik a Ma­gyar Rádióba. Hogy miként ju­tottam a felvé­te­lekhez? Ab­ban az időben működött már egy magnósklub a Fehérvári úton, ahol Keresztes Cintula és B. Tóth László a legújabb nyugati slágereket mutatták be a klubtagoknak. Tőlük nagy segítséget kaptam, később pedig külkereskedők, sportolók, kint dolgozó újságírók leptek meg a lemezekkel. 34 éven át szólt a Vasárnapi Koktél, de azt ne kérdezze meg, hány számot játszottunk le.

A rádió könnyűzenei osztályán kezdte © Fortepan

A kollégái, B. Tóth, Rónai Egon vagy éppen Arató András szerint is Komjáthy György a magyar poptörténet, rocktörténet, beattörténet megkerülhetetlen alakja. Ez most is így van, amikor dübörög a retró. Adódik a kérdés: miért nem hallhatjuk manapság Komjáthyt a rádióban?

– Bár a zene és a zenélés frissen tartja a tudatot, azért be kell látnom, hogy sem a korom, sem pedig az egészségem már nem engedi, hogy leüljek a mikrofon elé.

Dévényi Tiborral is dolgozott © Fortepan

Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors