Celeb

Itt a legújabb színházi pletyka: Menesztik Eszenyit, Rudolf Péter lesz az utódja

kbv

Létrehozva: 2017.11.17.

<p>Noha még nem járt le vezetői megbízatása, mégis mozog Eszenyi Enikő direktori széke a Vígszínházban. Okként vezetési stílusát és főrendezője zaklatási ügyét emlegetik.</p>

A felszínen már majdhogynem elült a Marton László körüli zaklatásos ügy, a felszín alatt azonban nagyon is forrnak az indulatok. Színházi körökben jó ideje arról pusmognak, hogy a Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő is belebukik főrendezője botrányába, s most már kész tényként beszélnek erről. Újabban nem is a színész-rendezőnő sorsa, inkább az Eszenyi utáni korszak foglalkoztatja a szakmát, a Bors információi szerint ugyanis már megvan az utódja.

Állítólag csakis az igen kínos művelet levezénylése van hátra, Eszenyi mandátuma ugyanis még nem járt le. Nem olyan egyszerű őt elmozdítani a direktori székből: el kell bocsátani, ezt viszont alapos indoklás nélkül nem lehet megtenni. Úgy tudjuk, a Víg igazgatói székében – többen, a Fővárosi Közgyűlésben is – Rudolf Pétert látnák szívesen.

Kinevezése azért is lenne igen pikáns, mert Rudolf és Eszenyi évtizedekkel ezelőtt jó barátok voltak, egy osztályba jártak a főiskolán. Több közös darabban és a Cha-cha-chában is együtt szerepeltek. Aztán valami megromlott köztük. Rudolf 1983–1998 között volt a Vígszínház tagja, amit elhagyva szabadúszó lett. Egészen az idei évadig nem is lépett be ismét a teátrumba, idén a Víghez tartozó Pesti Színház Lóvátett lovagok című Shakespeare komédiájában tért vissza rendezőként.

Eszenyi eközben folyamatosan lépdelt előre a ranglétrán a Vígben, aminek nyolcadik éve igazgatója is. Tény, hogy a színház rendkívül népszerű, a társulat sorra nyeri a hazai és külföldi szakmai elismeréseket, a felszín alatt azonban sok a feszültség. Második kinevezése után nem sokkal nagy nevű színészek hagyták ott a Vígszínházat, köztük Harkányi Endre és Szegedi Erika. Mindketten ugyanarra panaszkodtak: az igazgatónőt gyakran ragadja el a hisztérikus hangulat, ok nélkül bánt és aláz meg kollégákat mások szeme láttára.

2016 márciusában Stohl András és Lengyel Tamás, a Válótársak két sztárja is hátat fordított a teátrumnak, s rajtuk kívül még nyolc színész választotta azt, hogy máshol dolgozik tovább. Így Kerekes József és Bata Éva is. Mára középkorú, nagy és népszerű színész alig maradt a társulatban, szinte csak egészen fiatalokat és idős színészeket látni.

Aztán idén ősszel jött a Marton-ügy, és úgy tudjuk, a döntéshozóknál ekkor telt be a pohár, s ekkor kezdtek el ismét Eszenyi menesztésén gondolkozni, aki a botrányról úgy nyilatkozott, fogalma sem volt, mi folyik a színháza falai közt.

Sajtóosztályán keresztül megkerestük kérdéseinkkel Eszenyi Enikőt. A többi közt arról faggattuk, hogy vele beszélt-e már valaki a készülő döntésről, munkaszerződése hogyan bontható fel, illetve, hogy ő maga gondolkozott-e lemondáson. A következő választ kaptuk: „Ahogy eddig is, úgy a továbbiakban is a Vígszínház vezetése változatlan módon és formában végzi a feladatait. A színház működésére, fenntartására vonatkozó, bárki számára elérhető szabályozásokra és intézkedésekre vonatkozó kérdései kapcsán kérem, tekintse át a Budapest Főváros Önkormányzat, mint fenntartó hatályos rendelkezéseit, szerződéseit, amelyek a honlapunkon is elérhetőek.” 

Rudolf Pétert telefonon értük utol. Ő azt mondta, nem hallott még arról, hogy Eszenyit meneszteni kívánnák, ahogy arról sem, hogy ő léphetne a helyébe. 

– Döbbenten hallom ezeket – fogalmazott.

Harmadszor az élen

Eszenyi Enikő egy közbenső furcsa kinevezéssel a harmadik ciklusát tölti. 2009. február 1-jén lett a teátrum igazgatója. 2013. július 26-án a Fővárosi Önkormányzat a posztra pályázati felhívást tett közzé. Eszenyi és Balázs Péter is indult, a pályázat végül eredménytelen lett, ugyanis egyikük sem ért el megfelelő szavazatot. 2013. december 3-án új pályázatot írtak ki, de nem a megszokott öt-, csak másfél éves időtartamra, Balázs ezen a pályázaton már nem indult el.

A másfél év letelte után 2015. július 1-jével kezdődött Eszenyi újra elnyert igazgatói megbízatása, ami hivatalosan 2020. június 30-ig szól. Ám ettől függetlenül bármikor leváltható. Egyrészt bármikor felmondhat, másrészt munkáltatója is visszaveheti megbízatását, amennyiben azt meg tudja indokolni.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088836_auto_resized.png
origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711671913
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17002594_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083836_auto_resized.jpg
vg.hu

Brutális baleset Baltimore-ban: több kilométeres híd omlott össze – videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711671913
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088339_auto_resized.jpg
travelo.hu

Húsvét közeledtével virágba borul az Adria Királynője Horvátországban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711671913
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090363_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073487_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem normális" - Harry herceg kiborító viselkedésére szavak sincsenek

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...