Hat hónapos kényszerpihenőre küldi orvosa Pataky Attilát - interjú

Hiába küzdött szív- és daganatos betegséggel az Edda 66 esztendős frontembere, képtelen visszavenni a tempóból. Még szerettei ked­véért sem lassít, ezért az orvosok receptre írták fel neki a féléves szabadságot.

Hiába küzdött szív- és daganatos betegséggel az Edda 66 esztendős frontembere, képtelen visszavenni a tempóból. Még szerettei ked­véért sem lassít, ezért az orvosok receptre írták fel neki a féléves szabadságot.

Úgy tűnik, túlvállalta magát, pedig óvatosnak kellene lennie.

Általában május elején kezdjük a turnét, és október közepén fejezzük be. Ez kivételes év, korábban, áprilisban kezdtünk, és jövő március 10-ig tart az őrület. Akkor lesz az Aréna-bulink, amit nagyon várunk. Egyébként megjegyzem, ilyen sikeres évünk sem volt még.

Mi lehet ennek az oka?

Talán a számmisztika áll a hátterében, vagy egyszerűen az, hogy most vagyunk a legjobbak. Erről meg is kérdezem majd a Karthagóban zenélő numerológus barátomat, Kiss Zoltán Zerót. A 33. albumunk jelenik meg, az együttes 44, én pedig 66 esztendôs vagyok.

Sztárok egymás között. Tubi és Attila gyorsan összebarátkozott, az énekes egy négylábú rajongót szerzett az Eddának © Kecskeméti Zoltán

Turné alatt volt a születésnapi köszöntő is.

Igen, épphogy volt idő egy kis ünneplésre. Tavaly óta írjuk a dalokat, mivel dupla albumunk jelenik meg. Huszonhárom vadonatúj számmal ajándékozzuk meg a rajongóinkat, akik velünk vannak negyvennégy éve. Tehát turné közben írjuk a dalokat, közben éljük az életünket, intézzük az ügyes-bajos dolgainkat. Ôsszel kezdjük a dalok felvételét. Utána kezdődik a marketing, január 1-jétől pedig a próbák az arénás bulira.

Az utóbbi időben voltak gondok az egészségével. Hogy bírja?

A bajokon túl vagyok, a hajtást pedig megszoktam, mint ácsok a magasságot. Tavasztól őszig csak kevés az alvás, majd ősszel és télen pótolom.

Mi segít ilyenkor?

Inkább ki. Megfelelő háttér nélkül nem lennék képes rá. A feleségem, Orsika segítsége nélkül ezt nem tudnám végigcsinálni. Nélküle nagy zakkanások lennének.

Orsika, a feleség nyugodt családi hátteret biztosít az énekes számára © Végh István

Nem okoz magánéleti feszültséget ez a hajtás?

A családomnak tudomásul kell vennie, hogy nekem ehhez sok segítségre van szükségem.

Meddig lehet bírni ezt a sok munkát?

Jövőre egy jó fél évet pihenünk. Az orvosok is ezt javasolják, de nem csak ők. Rokonok, barátok, ismerősök is azt mondják, hogy vissza kéne venni. Ilyenkor visszakérdezek: de miből? Mit ne csináljak? Menjek ki a színpadra, és ne énekeljek? Ne írjak dalokat? Vagy énekeljek moccanás nélkül a színpadon?

Milyen gyakran kell kontrollra járnia? Komoly betegségeken van túl, szív- és daganatos betegséggel is meg kellett küzdenie.

Ahogy elő vannak írva. A legtöbb dokival baráti viszonyban vagyok, így Ajtai Zénóval és Horváth Ivánnal is, akik a szívügyeimmel foglalkoznak. A tanácsaikat azért komolyan veszem, de hajlamos vagyok túlzásokra, ilyenkor Orsi mindig figyelmeztet. Fatalista vagyok, úgy érzem, hogy a dolgok úgy történnek, ahogy történniük kell.