Geszti milliókat szakít Vajnától

A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott filmek reklámozásában vesz részt Geszti Péter, de maga is kapott pénzt egy mozi elkészítésére. Az NKA-tól egy musical szövegeinek megírására nyert jelentős összeget.
A Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott filmek reklámozásában vesz részt Geszti Péter, de maga is kapott pénzt egy mozi elkészítésére. Az NKA-tól egy musical szövegeinek megírására nyert jelentős összeget.

Négy évig volt az X-Faktor mentora Geszti Péter, majd az utolsó széria után bejelentette: többé nem vállalja a feladatot. Távozása után a nyilvánosságtól is visszavonult, interjút csak a ritkán ad, de korábban azt mondta, az X-Faktor túl sok időt vett el a csa­ládjától.

Az élet azonban nem állt meg, s az eddig is nyilvánvaló volt, hogy Geszti nem csak kiváló rapper, hanem rutinos marketinges is – nem csoda, hogy a tévézés után ehhez tért vissza. Fizetése egy részét pedig már egyenesen a magyar államtól kapja. Információnk szerint a Magyar Nemzeti Filmalap marketingeseként dolgozik évi hatmillióért, a Folyékony arany című, készülő film producereként pedig pályázaton is nyert hét és fél millió forintot. Információinkat a szervezetnél megerősítették, igaz, arra nem emlékeznek, hogy Geszti pályázaton is nyert, a neten azonban fellelhető ez az adat.

– A Geszti Péter által képviselt gazdasági társasággal állunk szerződéses jogviszonyban. A szerződés alapján a személyesen közreműködő fél Geszti Péter, akit megbízási szerződés keretében a filmalap által támogatott alkotások forgalmazásához kapcsolódó reklám-, marketingkampányok és a vonatkozó kommunikáció előkészítésében való részvételre alkalmazunk, valamint a támogatott filmalkotások videoanyagai összeállításának kreatív felügyeletére. A megbízási szerződés határozott idejű: január 6-tól december 31-ig tart – tudatta a filmalap sajtóosztálya.

A levélből arra is lehet következtetni: ha Gesztinek a Vajna kormánybiztosi felügyelete alatt álló szervezet azért fizet, hogy a támogatott filmeket reklámozza, akkor saját filmjét (is) fogja promotálni…

Ám nem csak ebből a szempontból volt eredményes a pályázatírás idén a marketinges-producer-szö­veg­író számára: a Nemzeti Kulturális Alap Zenei Kollégiuma további 800 ezer forintot ítélt neki A Pál utcai fiúk című regény alapján készülő musical dalszövegeinek megírására. A Molnár Ferenc-regény egyébként annyira Geszti élete részévé vált, hogy 2005-ben az azonos című tévéfilm forgatókönyvírója is ő volt.

Nem sok, de nem is kevés

A filmalap az utóbbi idők legsikeresebb, cannes-i fesztiváldíjas magyar filmjét, a Fehér Isten gyártását 280 millió forinttal támogatta. Mundruczó Kornél alkotása a Proton Cinema produkciójában készült. De például a Kis Szabó Márk forgatókönyvíró jegyezte Haramiák című film megvalósítására csak hárommilliót kaptak az alkotók.