Celeb

Feljelentették a patakot elterelő Oszter Sándort 

Földvári Zsófi

Létrehozva: 2017.08.10.

<p>Noha a diósjenői önkormányzat kedd este határozatot hozott a munkálatok felfüggesztéséről, szerda délben is dübörögtek a gépek, mélyültek az Oszter Sándor birtokára tervezett tórendszer medrei. </p>

A szitakötők szárnyának zümmögésén és a tóból rendre kiugró, szúnyogra vadászó halak csobbanásán kívül semmilyen zaj nem zavarja a Diósjenői tó mellé érkező utazót. A Börzsöny lábánál elterülő, meseszép faluban mindenki ismer mindenkit, az átlagéletkor legalább ötven év, kivéve a horgásztó büféjében kiszolgáló fiatal lányt, aki vendéget várva, a fapadon ülve, zenecsatornát bámul a tévében, és irigykedve pillant rá kollégánk csuklójára, amin fesztiválkarszalag díszeleg. A fiatal lány az egyetlen, aki szívesebben lenne a találkozásunk percében máshol, mint ahol éppen áll, mindenki más őszinte szeretettel és rajongással beszél a településről. 

–  Az emberek békében élnek egymással, és harmóniában a természettel – mutat körbe Bottlik István, a Diósjenői Sporthorgász Egyesület elnöke, miközben a tényleg elképesztően szép kilátást mutatja. – Ezt teszi most tönkre egyetlen ember, aki úgy néz ki, tényleg bármit megtehet.

Oszter Sándor ügye nem most kezdődött, már az újságok is megírták, hogy a 2000-es években kezdte felvásárolni azt az egyébként a mai napig természetvédelmi területnek nyilvánított részt, ahol előbb a hegyi patakot minősítették át csatornává, utána pedig fákat vágatott ki, ma pedig tó­rendszert épít úgy, hogy elvezette a horgásztótól az egyetlen vízutánpótlási lehetőséget. Az elképzelés állítólag az, hogy először feltölti a saját tavait, és utána engedi tovább a vizet. A színésznek állítólag minden érvényes engedélye megvolt az építkezéshez, de a helybéliek ezzel együtt is zúgolódni kezdtek, amikor a helyi patak elterelése után apadni kezdett a falu aljában fekvő hatalmas, 27 hektáros halastó. 

Csípős

Jól mutatna egy kis Börzsöny is a tavacska mellett. Hátha annak az elhordására is kapna engedélyt. Kövess László

Az egyre hangosabb elégedetlenségnek a kedd esti képviselő-testületi ülésen is hangot adtak a helyiek, aminek az lett a következménye, hogy a polgármester, Tóth János és testülete azonnali hatállyal felfüggesztette Oszterék projektjét azzal, hogy akkor folytatódhat az építkezés, ha minden engedélyt bemutatnak. A határozatot tegnap próbálták kézbesíteni Oszternak, akit a Bors is keresett, de nem ért el.

– Senki sem látott szakhatósági elemzést, tanulmányt – tromfolt rá a Borsnak Bottlik. – Vagyis sejthető, hogy a művész úrnak  úgy adták ki az engedélyt erre az építkezésre, hogy a terveket sen­ki sem látta (ha voltak egyáltalán). Csak így fordulhatott elő, hogy mindenki most csodálko­zik rá arra, hogy a patakot elvezette. Erre nyilvánvalóan nem kapott volna soha lehetőséget. Természetesen ezt is megjegyeztük a feljelentésünkben, amelyet természetkárosítás címén nyújtottunk be a hatóságokhoz. 

Nem tudom, hogy a vizsgálat milyen hosszúra nyúlik majd – folytatja a szenvedélyes hor­gász –, de nagyon félek, hogy mire itt bármi történik, addigra kipusztul ez a gyönyörű táj. Év­századok kellenek majd ahhoz, hogy újra eredeti szépségében pompázzon.

A polgármester: Nem láttunk hatástanulmányt

A település polgármesterének izgalmas napjai vannak mostanában. Akkor is egy reklamálót fogadott, mielőtt a Bors munkatársa bekopogtatott hozzá. 

– Valóban nem láttunk semmilyen előtanulmányt, talán figyelmetlenek voltunk, azonban olyan meggyőző ajánlásokkal érkezett engedélyeztetésre hozzánk a tervezet, hogy nem volt okunk kételkedni a szakszerűségében. Ez egy jó beruházás lett volna, vagy még lesz, jóhiszeműek voltunk, ezért támogattuk. A lakossági bejelentések tömkelege azonban ráébresztett minket arra, hogy valami nem stimmelhet, a nagy tó élővilágát nem lehet veszélyeztetni. Emellett Oszter úrnak és nekünk is az az érdekünk, hogy – ahogy ígérte – egy szép turistalátványossággal legyen gazdagabb a településünk. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088434_auto_resized.png
origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089032_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pokolian nehéz feladvány: ezt csak az emberek 1 százaléka tudja megoldani

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091194_auto_resized.jpg
hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084803_auto_resized.jpg
vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711670714
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17025426_auto_resized.jpg
astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711670714
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087051_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...