Ez a kapcsolat többet rombolt, mint épített – John Lennon és Yoko Ono

Yoko Ono újra hallatott magáról, nemrég azt nyilatkozta, hogy viszonya volt Hillary Clintonnal. A 83 éves japán művésznő élete nagy szerelme mégis egy férfi, John Lennon volt.
Yoko Ono újra hallatott magáról, nemrég azt nyilatkozta, hogy viszonya volt Hillary Clintonnal. A 83 éves japán művésznő élete nagy szerelme mégis egy férfi, John Lennon volt.

Yoko Ono Japánban született, de fiatalon az Egyesült Államokba került, ahol folytatta tanulmányait, leginkább azonban bohém életvitelét, galériákat látogatott, festeni kezdett, művészekkel lógott. Miután visszatért Japánba, feleségül ment Icsijanagi Tosi zeneszerzőhöz, akitől 1962-ben különvált.

Amerikába való visszatérése után depresszióba esett, pszichiátrián kezelték, majd újra szerelmes lett: Anthony Cox dzsesszzenész, filmproducer lett a kiválasztottja, de az első esküvőjüket meg kellett ismételni, mert a válása még nem zárult le Japánban. 1963-ban, két hónappal azelőtt, hogy életet adott lányának, Kyoko Chan Coxnak, újra elvette Cox, és immár tényleg – jogszerűen is – a felesége lett. John Lennonnal 1966-ban találkozott, a Beatles zenésze hét évvel volt fiatalabb nála.

Mindketten házasok voltak, amikor megismerkedtek

Viharos kapcsolatuk, Ono művészet iránti elköteleződése és nem éppen kiegyensúlyozott életvitele miatt elveszítette első családját, nemcsak Cox-tól vált el, de a férfié lett Kyoko felügyeleti joga, sőt Ruth Holman néven egyenesen bújtatta a lányt. Ono és Lennon évekig keresték Kyokót, de Ono csak 1998-ban láthatta újra.

Kapcsolatukat sokan nagyon rossz szemmel nézték. Lennon még Cynthia férje volt, ám mire az asszony hazatért egy görögországi nyaralásból, már Ono ott lakott náluk, viselte a fürdőköpenyét és itta a teáját abban az otthonban, amit korábban Lennon a feleségével osztott meg. Lennon már ekkor is úgy került a képbe, hogy szponzorálta Ono egyik kiállítását, és gyakorlatilag az egész kapcsolatuk erről szólt. Heves szexualitás és Ono drasztikus irányítási módszerei, ezek jellemezték kapcsolatukat.

Szerelmük hajnalán képtelenebbnél képtelenebb akciókkal hívták fel magukra a figyelmet

Lennon mindenben alárendelte magát Onónak, Annie Leibovitz képe nagyon sokatmondó

Mire a válást kimondták, Ono már terhes volt, de elveszítették ezt a gyermeket. Az első éveik a háború elleni harcról, a furcsa megnyilvánulásaikról, művészi, zavarba ejtő performanszaikról szólt. Ono madzagon rángatta a nála jóval tehetségesebb férfit, akinek szerencsé­re ezekben az években is születtek remekművei. Lennon felvette új felesége nevét, és erőteljesen közreműködött Ono lemezein.

1973-ra Lennon besokallt, különváltak, a zenész megtalálta a boldogságot May Pang oldalán, házat is vettek közösen, de egy rövid találkozás Onóval mindent megváltoztatott. Pang szerint Lennon ezt követően úgy viselkedett, mintha agymosáson ment volna át. Ono újra átvette a hatalmat felette, Pang repült, 1975-ben megszületett első közös gyermekük, Sean. Lennon vele jóval többet foglalkozott, mint első fiával, Juliannel, olyannyira, hogy főállású apa lett, míg Ono a művészetének élt. 1980-ban érte a halál, egy őrült New Yorkban, közel az otthonukhoz lelőtte. Lennon életműve ennek a furcsa szerelemnek köszönhetően is lenyűgöző, vélhetően enélkül még nagyobb lenne.

A zenész két fia, Julian és Sean

Ha több kell az átlagosnál! Keresse a Borsot a Magazinokkal!

Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors