Birkái mérgezték meg Gáspár Zsoltit

Gáspár Zsolti pár évvel ezelőtt még minden belsőséget  megevett, aminek súlyos következményei lettek: begyulladt a hasnyálmirigye és intenzívre került, ahol hat napon keresztül küzdöttek az életéért. Azóta vega lett.
Gáspár Zsolti pár évvel ezelőtt még minden belsőséget  megevett, aminek súlyos következményei lettek: begyulladt a hasnyálmirigye és intenzívre került, ahol hat napon keresztül küzdöttek az életéért. Azóta vega lett.

Majdnem az életével fizetett az ifjabbik Gáspár fivér, akinek elviselhetetlen fájdalmai voltak a szélsőséges étkezése miatt. Zsolti ugyanis juhászként gyakran jutott mindenféle húshoz, birka és bárány is gyakran került az asztalára. Az állatok minden részét előszeretettel fogyasztotta, még a belsőségeket is megette.

– Öt és fél éve teljesen megborult az étkezés a családunkban. A gyerkőcök csak csirkét esznek, én pedig teljes mértékben vegetáriánus lettem. Nem eszek se halat, se felvágottat, csak sajtot és tésztát, utóbbi viszont meg is látszik rajtam, mert olyan vagyok, mint Gombóc Artúr – mondja Gáspár Zsolti, akiről sokan nem is akarják elhinni, hogy száműzte a húst az életéből.

– Pedig tényleg nem eszem. Nem is igazán mernék, mert pár évvel ezelőtt hat napra intenzív osztályra kerültem. Besárgultam és begyulladt a hasnyálmirigyem. Fáradékony voltam, semmi erőm nem volt, nem bírtam rendesen menni és fogni, a cipőmet sem tudtam bekötni, ráadásul még köszvényes is lettem. Kiderült, az egész szervezetem gyulladásban van, mert annyi belsőséget ettem, hogy már nem bírta feldolgozni a szervezetem. A sok koszos, piszkos, szenny kaja teljesen betett nekem. Két pofára zabáltam a tüdőt, vesét, májat, szívet, gyomrot, igazából mindent megettem, ami elém került, és ennek súlyos következményei lettek. Azt mondta az orvos, ha nem hagyok fel a belsőségekkel és a húsevéssel, akkor akár az életemmel is fizethetek, úgyhogy inkább önmegtartóztatok, és csak húsmentes ételeket eszem – magyarázza Zsolti, aki azóta csak salátán, zöldségeken és sajton él.

Ma már csak tejterméket eszik Gáspár Győzi testvére. A húst egy életre megutálta, amikor súlyosan megbetegedett © Bánkúti Sándor

– Magam sem gondoltam, hogy így át fogok állni. Először egy 90 napos diétát írt elő az orvos, ami végül olyan jól sikerült, hogy a mai napig is tartom. Kezdetben csak kamillateát ihattam és háztartási kekszet, valamint ropit ehettem, ami hamar helyre is tette a gyomromat. Néha azért még visszasírom a szalontüdőt, de én is beláttam, hogy az egészségem a legfontosabb.

Nem vágja le az állatokat

Zsolti a betegsége óta az állatokra is másképp tekint, s míg korábban gyakran feldolgozta a háztáji állatait, addig ma már nem lenne szíve levágni azokat. – Az állatok nekem a rokonaim. Többet beszélgetek velük, mint a családommal. Mindegyikkel jó kapcsolatot ápolok, kivéve a lovakkal, mert pár évvel ezelőtt megrúgott egy, és azóta félek tőlük. Nagyszentjánoson és Geszten egyébként van egy-egy farmom, ott mindenféle álla­tot nevelgetek, a disznóktól, a birkákon át, a tehenekig, de amióta vega vagyok, nem vágom le őket. Nincs szívem feldolgozni őket. Csak beszélgetek velük, simogatom őket, és gyakran még velük is alszom, ha az asszony ki­pakol otthonról.