Bánsági Ildikó: A lányom hazaköltözött, hogy vigyázzon rám – interjú

A Kossuth-díjas színésznő lánya, Gáspár Kata közel három hónapra visszatért a szülői házba, hogy a koronavírus alatt segítsen édesanyjának. Jól kihasználták az együtt töltött időt.

A Kossuth-díjas színésznő lánya, Gáspár Kata közel három hónapra visszatért a szülői házba, hogy a koronavírus alatt segítsen édesanyjának. Jól kihasználták az együtt töltött időt.

Szerencsére a koronavírus-járvány lassan lecsengőben van hazánkban, ám a színházak még nem nyithatnak meg. Hogyan viseli ezt a helyzetet?

Új bemutatóm már nem lett volna az idényben, de a futó darabjaim nagyon hiányoznak. A karantén előtt két hónappal mutattuk be a Nemzeti Színházban a Macskajáték című előadást, amelyben Udvaros Dorottya alakítja Orbánnét. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk róla, de sajnos, alig pár előadást tudtunk lejátszani, mielőtt jött a rendelet. Az egész pályám alatt legfeljebb a gyerekeim születésénél hiányoztam ennyit a színpadról.

A Macskajátékban Udvaros Dorottyával © Végh István

Apropó gyerekek: úgy hallottam, hogy nem töltötte egyedül ezt a jó néhány hetet.

Valóban, a lányom, Gáspár Kata ideköltözött hozzám a járvány idejére, a napokban ment csak vissza a saját laká­sába. Nagyon furcsa érzés, hogy miután kirepül az ember gyereke a fészekből, és saját karriert épít, egyszer csak visszajön a szülői házba, és hónapokra megadatik a szülőnek, hogy megint vele éljen. Nagyon boldog időszak volt! Együtt sétáltattuk a kutyát, főztünk, vagy paradicsompalántákat ültettünk. Kicsit lelassultunk. De azért a munkáról sem feledkeztünk meg: a lányom berendezett egy dolgozósarkot, ahol hangoskönyveket olvasott fel, én meg a kuckómban a Nemzeti Színháznak és az oktatásügynek készítettem felvételeket.

Lányával, Gáspár Katával nagyon hasonlítanak egymásra © Bors Archív

Egy korábbi beszélgetésünk során viccesen mesélte, hogy az édesanyja, ha meglátja Katát, azt hiszi, ön az. De eszerint nem csak külsőre, belsőleg is nagyon hasonlítanak egymásra.

Sajnos az anyukám a járvány előtt elhunyt. Az elvesztését és a karantént együtt megélni rettenetesen nehéz volt, de nem szeretnék erről beszélni, mert még mindig nagyon fájdalmas.

Őszinte részvétem! Folytassuk egy vidámabb témával: a fiával nagyon ötletesen oldották meg az anyák napi köszöntést. Kinek az ötlete volt?

A lányomé. Gergő átjött, és én megfogtam az egyik bundámat, fordítva felvettem, mint egy kényszerzubbonyt, még a kapucnirészt is a fejemre húztam, hogy megölelhessük egymást. Mert nagyon óvtak a fertőzéstől! Kata járt a boltba, igaz, egyszer-kétszer én is lementem, de persze a legnagyobb körültekintéssel. Egri Márti barátnőm is maszkban, meg kesztyűben hozott át nekem paradicsompalántákat, amiket elültettünk a kertben.

Gálvölgyi Jánossal a Mennyei hang! című darabban © Bánkúti Sándor

Nem elképzelhetetlen, hogy ősztől újra játszhatnak, több színházban, így a Nemzetiben is már online próbák zajlanak. Az új bemutatók közül ön többek között Csehov Ivanovjában fog szerepelni. Várja?

Nekem Csehov a szívügyem, már csak az édesanyám miatt is, aki orosz származású volt. Rengeteg nagy szerepet kaptam a pályám során, de érdekes, hogy az izgalmas csehovi hősnők nagy része elkerült. Ezért is elképesztően izgalmas Szász János produkciójában részt venni. Már napok óta keresem a kötetet, hogy újra elolvassam, mielőtt majd próbálni kezdenénk.

Az év egyik legjobban várt bemutatója is az ön nevéhez fűződik, hiszen Blaskó Péterrel állhat színpadra az Ők tudják, mi a szerelem előadásban, amit korábban Sinkovits Imre és Tolnay Klári tett halhatatlanná.

Nagyon megtisztelő felkérés, és kihívás egyben, mivel Imre és Klári három életszakaszban játszották el a szerepüket. Én szeretném ennek a kortalan, mindenki számára befogadható érzelmi vonulatát bemutatni. Péterrel már annyit dolgoztunk együtt, hogy fél szavakból is megértjük egymást. Nagyon fontos, hogy az embernek olyan partnere legyen, aki hasonló munkamódszerekkel dolgozik: Péterrel mindennap beszélünk és a próbák alatt egyáltalán nem gond, ha órákig tanakodunk a legkisebb apróságokon is, mivel a tökéletes alakításra törekszünk.

A világirodalom szinte összes nagy szerepét eljátszotta már © Móricz István

Milyen tervei vannak még?

Jövő tavasszal egy nagyszabású zenés produkcióba hívtak meg vendégnek, így hamarosan újra énekórákat kell vennem. Na és előcsalogatnom az olaszos temperamentumomat.

Névjegy

Budapest született

A Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után először a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, majd tagja volt a József Attila Színháznak, a Vígszínháznak, a Művész Színháznak, a Thália Színháznak, az Új Színháznak. 2013-tól a Nemzeti Színház tagja.

Gyermekei: Gáspár Kata és Gáspár Gergely.

Színházban a világirodalom összes nagy szerepét eljátszotta, és számos játék-, illetve tévéfilmben szerepelt. Jellegzetes szinkronhang, megszólaltatta már Meryl Streepet, Helen Mirrent, és Diane Keatont is.