Bangó Margit: Hét testvéremet temettem el - interjú

Hamarosan a 70. születésnapját ünnepli Bangó Margit. A cigányzene koronázatlan királynője a közelgő évforduló alkalmával számot vetett az életével, amely a sikerek mellett számtalan tragédiával és keserűséggel van kikövezve.
Hamarosan a 70. születésnapját ünnepli Bangó Margit. A cigányzene koronázatlan királynője a közelgő évforduló alkalmával számot vetett az életével, amely a sikerek mellett számtalan tragédiával és keserűséggel van kikövezve.

Nyilván nem kell emlékeztetnem, de hamarosan a 70. életévébe lép. Lélekben hogyan készül a születésnapjára?

Igazság szerint soha nem szerettem a születésnapokat. Legalábbis a sajátomat. Eddig mindössze háromszor ünnepeltem meg, a 60-at, a 65-öt, és tavaly, a 69-et. Ezekre is azért került sor, mert az unokám és a dédunokám ragaszkodott hozzá. Úgy tűnik, most sem úszom meg – neveti el magát a Kossuth-díjas énekesnő.

Áprilisban ünnepli a hetedik X-et. Matuzsálemnek számít a családban © Bors

Tehát nagy ünneplés lesz…

Reméljük. Hétfőn tárgyalunk a születésnapi koncertemről, amit az Arénában szeretnénk tartani. Ugyan rengeteg felkészüléssel jár, hisz nem könnyű 70 évet összefoglalni, de 53 éves pályafutással a hátam mögött remélem, hogy ezt a feladatot is meg tudom ugrani. Mindenesetre rendkívül maximalista vagyok, mindig a legjobbra törekszem, és bízom benne, hogy ez sikerülni is fog. Isten kegyelmével.

Istenbe vetett hite ennyi idő múltán is töretlen?

Természetesen! A hit nem annak a függvénye, hogy éppen milyen napunk van. Bal lábbal kelünk, vagy jobb. Hány rossz, vagy jó dolog történt az életünkben. Az enyémben számtalan tragédia akadt, az összes testvéremet eltemettem, pedig nyolcan voltunk. Mindannyian nagyon fiatalon, 40, 50 évesen mentek el, de én még itt vagyok. Mindenkit túléltem, és ezt Istennek köszönhetem!

Családja a legfontosabb Bangó Margitnak © Bors

Mint ahogyan azt is, hogy számtalan lehetőséget kapott.

A családomban egyedül én értem meg ilyen szép kort. Egy matuzsálem vagyok. Istennek pedig sok terve van velem. Nem egyszer küldött vissza a halál torkából, noha nem tagadom, olyan is akadt, amikor azt hittem, nincs több dobásom. De ezek csak próbatételek voltak. Hiszen az élet sok keserűségből áll. De a hitem mindennek ellenére töretlen!

Akkor mi egyebet kívánhatnék önnek?

Azt, hogy érjem meg a dédunokám, a kis Tina esküvőjét. Persze az még odébb van, hiába menyasszony már, most a tanulásra kell koncentrálnia. Utána jöhet a házasság, és remélem, az ükunokám is. Minden vágyam, hogy legalább egyszer a kezemben tarthassam. Reméljük, megkegyelmez az Úr.