Celeb

Anthony Hopkinst 20 éve kínozzák a belső hangok

M. G.

Létrehozva: 2012.10.21.

Ha valaki olyasminek a hangját véli hallani, ami a valóságban nincs is ott, azt hamar elmebetegnek tekintik. Pedig talán szó sincs erről. Hihetetlenül sok ember fejében szólalnak meg a belső hangok. A hírességek esetében is előfordul . Többek között Anthony Hopkins is elismerte, őt is gyötri a jelenség.

Aki nem szenved a belső hangoktól, meg sem érti, micsoda kínokat okozhatnak. Egy 32 éves nő a pszichiáterének mesélt róla. „A tizennegyedik szülinapomon történt meg először. Amúgy sem volt boldog a gyermekkorom, de amikor meghallottam a fejemben a hangot, úgy éreztem, a pokolban vagyok. A félelem annyira leblokkolt, hogy iskolába se mentem többé. Segítséget kértem, de a környezetem nem értett meg, mi több, bolondokházával fenyegettek. Másfél évtizeden át úgy éreztem, hogy démonok tépik a lelkemet.”

Tény és való: a pszichiátria a hangokat a fejben a mai napig a skizofrénia vagy a mániákus depresszió tünetének tekinti. Pedig erről csak az esetek egy kis hányada szól.

Szó sincs elmebajról

Marius Romme, a hollandiai Maastricht Egyetem tanára 25 éven át kutatta a belső hangok jelenségét, és döbbenetesen sok ismeretlen és ismert ember példájából szűrte ki tapasztalatait. – Tipikus reakció azokról, akik hangokat hallanak a fejükben, hogy elmebetegek. Pedig ez óriási tévedés. Az esetek döntő többségében szó sincs erről, csakhogy a belső hangoktól szenvedők, éppen a meg nem értés miatt, soha nem kérnek segítséget – mondja a tanár úr, aki öt éve Intervoice néven ezen emberek részére alapított szervezetet. 

Fiókjai huszonegy országban működnek, hazánkhoz legközelebb Linzben és Bécsben nyújtanak segítséget a belső hangoktól szenvedőknek. A Romme tanár úr által alapított nonprofit szervezetnek a belső hangokat érzékelőkön kívül családtagok, ápolók, pszichiáterek és pszichológusok is tagjai. Évente egyszer gyűlnek össze megvitatni a tapasztalataikat. Legutóbb Walesben volt találkozójuk, ahol Anthony Hopkins nem csak helybeliként volt házigazda. Az Oscar-díjas színész közel húsz éve vallotta be egy interjúban, hogy őt is kínozzák a belső hangok.

Jelzik a jövőt

– Fiatal koromban, amikor még csak a színpadon léptem közönség elé klasszikus darabokban, számos esetben megtörtént, hogy megszólalt a hang a fejemben: „Tényleg azt hiszed, hogy Shakespeare-t tudsz játszani?” Ilyenkor leblokkoltam, és előfordult az is, hogy képtelen voltam folytatni a darabot. Mielőtt Hollywoodba mentem, szakemberhez fordultam, s ha nem is gyógyított ki teljesen – belső hangokat ma is hallok –, de segített nekem abban, hogy kezelni tudjam a kellemetlen tüneteket.

A Red Hot Chilli Peppers néhai gitárvirtuóza, John Frusciante is hallott hangokat a fejéből.– Tinédzser koromban szüntelenül belső hangok bombázták az agyamat. Fogalmam sem volt, hogy mik azok, hisz gyakran ellentmondásos üzenetet fogalmaztak meg, de döbbenetemre számos esetben pontosan jelezték, mi fog történni velem a közeljövőben – mesélte a gitáros.

Sigmund Freud, a modern pszichoanalízis atyja is hallott belső hangokat. – Régesrég, amikor még senki sem tudott rólam, sokszor előfordult, hogy megszólalt a fejemben a hang. A nevemet mondta, és arra biztatott, hogy tartsak ki. Ma sem tudom, mire vonatkozott ez – írta egyik művében a tudós.

A hangok a fejben a legtöbb embert nyugtalanítják, de sokaknak biztonságot nyújtanak. – Belső vívódásaim közepette gyakran megszólalt „valaki” a közvetlen közelemből, ilyenkor teljesen megnyugodtam, és rendszerint a lehető legjobb döntéseket hoztam – mesélte az indiai legenda, Mahatma Gandhi.

Zinedine Zidane-nak, a francia labdarúgás egyik legnagyobb csillagának is erőt adtak a belső hangok.– Az 1998-as világbajnoki döntő előtt az autóbuszban ültem, senki nem beszélt, mindenki a brazilokra és a meccsre összpontosított. Ültem és arra gondoltam, soha vissza nem térő kilencven perc lesz ez a mai, amikor a belső hang megszólalt: „Nyugalom, minden rendben lesz!” És én megnyugodtam. Tudtam, hogy nyerni fogunk…

Jeanne d’Arc isteni igéje

A futballsztáréhoz hasonló tapasztalatokról Carlos Santana ésWinston Churchill is mesélhetett volna, mi több, a történészek szerint Szent Johanna, az „orléans-i szűz” is belső hangból merített erőt. A francia nemzeti hős sokszor hangoztatta, hogy látomásai voltak, melyekben Isten hangja szólalt meg a fejében, és arra kérte, hogy szabadítsa fel a hazáját az angol uralom alól. A holland kutató szerint a hangok leggyakrabban a gyermekek fejében szólalnak meg. Egy dél-londoni kutatás eredményei is alátámasztják ezt: a 9-12 éves korú gyermekek harminc százaléka állította, hogy rendszeresen hall belső hangokat. 

– A mi szempontunkból nézve ezek a hangok nem mentális állapot tünetei, hanem az emberi sokféleség megnyilvánulásai. Meg kell próbálnunk nem kezelni, fôképp nem gyógyítani – hangoztatja a maastrichti professzor.

Az általa alapított szervezet pontosan ezt teszi: megtanít élni a hangokkal. „Hallgatói” között rengeteg az olyan ember, aki a belső hangok miatt éveket töltött pszichiátrián, de a tünetektől senki sem szabadította meg, „most viszont tudja, hogy nem is kell, és él boldogan” – mondta walesi találkozón Anthony Hopkins.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711659312
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711659312
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090087_auto_resized.jpg
astronet.hu

Húsvéti hosszú hétvégi horoszkóp 2024. március 29-április 1: Csodaszép ünnepek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711659312
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090779_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A dokik azt mondták, csak megfázott: napokkal később elhunyt a tündéri négyéves kislány

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/DiRPy-3nPJr4CQIBkYbPdtZrNwj6_B8PPulljWoyLFY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNDc5NTBmMjJkODQwZTE4NGUxNWFkY2ZkNDZmNjA3.jpg
Kapcsolat

Megyeri Csilla szakításáról pletykálnak. Újra...