Celeb

A pápa is rajongott a korábbi náci tiszt sorozatáért – Ünnepelt sztárból lett tiltólistás Derrick

A. T.

Létrehozva: 2018.01.06.

Elképesztő ma­gasságokba repítette, majd örökre száműzte a német televíziós adókról a Derrick című sorozatot Horst Tappert, Derrick megformálója. A német társadalmat megdöbbentette, amikor a halála után kiderült: Tappert náci tiszt volt. A színész azonnal feketelistára került, a német közszolgálati tévécsatorna, a ZDF úgy döntött, hogy többé nem vetít olyan filmet, amelynek stáblistáján szerepel a neve, így a Derrick sorozatot sem.

Az eltitkolt múlt

2013-ban, öt évvel Tappert halála után látott napvilágot a hír: a színész 1942-ben, 19 évesen a Waffen-SS kötelékében állt. Arról nincs hitelt érdemlő információ, hogy követett-e el háborús bűncselekményt. Erre egy szociológus bukkant rá, és mivel Horst már halott volt, nem mesélhette el, mi történt valójában, és családja is elzárkózott a válaszadástól. Az azonban tény, hogy brigádja a hadifoglyokkal szembeni kegyetlen bánásmódjáról volt hírhedt. Nyilvánvaló, ezzel nem dicsekedett az önéletrajzában. Miután fény derült náci múltjára, elindultak a pletykák, és azt is terjesztették, hogy haláláig járt titkos náci gyűlésekre.

Pedig a krimiszéria a német televíziózás egyik legnagyobb sikere volt: 1973 és 1998 között 281 rész készült belőle, Olaszországtól Japánig több mint száz országban vetítették, és mindenütt népszerű, sőt idővel kultuszfilm lett, még II. János Pál pápa is rajongott érte. Elképesztő sikerének titkát a legtöbb kritikus az egyszerűségében látta: hétköznapi környezetben hétköznapi szereplők hétköznapi bűnügyeket oldanak meg (Derricknek mindössze három megoldatlan ügye volt negyedszázad alatt).

A sikerhez bizonyosan hozzájárult a főszerepet alakító színészek játéka. Mindketten a színház világából érkeztek, igaz, Tappert színházi könyvelőként kezdte egy bajor teátrumban, és csak ekkor kapott kedvet a színpadhoz, de órákat vett, és képzett színészként komoly szerepeket is kapott.

Ésszel dolgoztak

Derrick és Harry gyilkossági ügyekre szakosodott detektívek, munkaterületük München és környéke. Verekedés, vér és fegyver nélkül próbálták megoldani a bűnügyeket. Munkatársukat az a Günther Stoll játszotta, akinek civilben a magyar énekesnő, Késmárky Marika volt a felesége.

A Har­ryt alakító Fritz Weppert fiatalon a német színház egyik nagy reménységének tartották, de végül őt és partnerét is beszippantotta a sorozat, a nézők örökre azonosították őket a nyomozókkal. Végül 281 rész után sem azért lett vége a Derrick diadalmenetének, mert a nézők ráuntak, hanem, mert Tappert úgy döntött, 75 évesen ideje nyugdíjba vonulnia, és nem vállalta az újabb évadok forgatását.

– Elértem egy bizonyos kort, itt az ideje, hogy élvezzem a jól megérdemelt pihenést, és a családommal töltsem életem hátralévő éveit – indokolta döntését Tappert.

– Derrick nem nyomoz tovább! Wepper nem fogadta kitörő örömmel kollégája döntését, hisz az ő karrierjének is ez a sorozat volt a csúcspontja. Állítólag megpróbálta kijárni a producereknél, hogy karakterét mentsék át egy önálló sorozatba, ahol ő a központi figura, de mivel népszerűsége meg sem közelítette Tappertét, a producerek nem vállalták a kockázatot. Unatkoznia azonban nem kellett, több tévéfilmben is szerepet kapott, majd hetvenévesen elhagyta feleségét egy nála harmincöt évvel fiatalabb nőért, aki kislányt szült neki. Fritz azóta az egészségéért is megküzdött, túl van egy súlyos tüdőgyulladáson és egy stroke-on.

Érdekességek:

A sorozat főcímzenéjét Magyarországon Korda György tette slágerré: Ha bűn, hogy várok rád címmel.
Galla Miklós nevéhez pedig egy jól sikerült sorozatparódia fűződik.
Derrick visszatérő mondata – „Harry, hozd a kocsit!” – szállóige lett.
A rendőrpáros kizárólag BMW márkájú autókkal közlekedett, mindig az aktuális típussal.
Fritz Wepper egy idő után féltékeny lett kollégájára, mert nagyobb rajongótábora volt.

– Nem beszélgettem Horsttal a múltjáról, soha nem adott okot rá, hogy azt feltételezzem, náci nézeteket vall. Megrázott a hír – nyilatkozta Fritz, miután kitört a botrány Tappert körül, majd  hozzátette: – Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha előbb tudjuk meg. Derrick biztosan nem nyomozhatott volna háborús bűnösként.  

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/rLsNASLz32klBDNttxDyorGsPE21L4wjFgnTh_Dt1dE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMwYjQwNmU4ZTYzZDQ3ZTlhN2NhYmI0NTE3NDk0NmVh.jpg
Tippmix

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/gBh490zB36efX5SC4-FLP_GjbHj6nTFWcBP9yCsbnpU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjNTJkMzFmNWUxNjQyNTk5NWQ3ZjJjYjExNWJjNTc5.jpg
Kiakadás

Koholák Alexa kiakadt: intim képekkel ostromolják a férfiak a szakítása után