Celeb

A hollywoodi erőszaktevők rendre megússzák, Weinstein esete viszont változást hozhat

Bors

Létrehozva: 2017.10.11.

Október 5-én pattant ki a Harvey Weinstein szexuális visszaéléseiről szóló botrány, miután megjelent a The New York Times leleplező írása, amiben hosszúra nyúló hallgatását megszakítva Ashley Judd is beszámolt arról, mit tett vele 20 évvel ezelőtt, A gyűjtő (Kiss the girls) című film forgatása idején a producer. A részletes írásból kiderült, hogy a hollywoodi királycsináló miként élt vissza évtizedeken keresztül a hatalmával, hogyan zaklatta kollégáit, köztük híres színésznőket is. Ez a botrány választóvonal lehet az álomgyár történetében, a hírességek sorra foglalnak állást, szinte minden fontos ember megszólal az ember ügyében, akinek keze a Fehér Házig ért, ez már nem maradhat következmények nélkül, talán többé nem fordíthatja el az arcát Hollywood, és szembe kell néznie nagyon is valós problémáival.

Mindenki tudott róla, mégis hallgattak

Weinstein neve garancia volt a sikerre, a Ponyvaregény, a Kill Bill, Az angol beteg, az Aviator és a Sin City mind az ő bábáskodása alatt született meg, de jelentős szerepe volt Hillary Clinton kampányában is, és Barack Obama nagyobbik lánya, Malia is nála töltötte gyakornoki idejét. Egy ilyen befolyással bíró ember az égig emelhet karriereket, vagy dönthet romba egy akár egyetlen mondatával. Egy találkozó Weinsteinnel egy csillogó karrier kezdetét jelenthette, ennek tudatában elutasítani bármilyen ajánlatát hatalmas nyomást jelentett bárkinek. Ezt szemlélteti tökéletesen Ashley Judd beszámolója arról, hogy mi járt a fejében, amikor a producer arra kérte, nézze végig, ahogy zuhanyzik. A színésznő minél előbb ki akart szabadulni a kényelmetlen szituációból, anélkül, hogy ezzel elvágná magát Weinsteinnél, végül sikerült kijutnia szobából, de évtizedekig hallgatott erről. 

A cikk megjelentéig a nők csak egymás közt suttogtak arról, hogy mire számítsanak, hogy a producer felhívja kiszemeltjeit a szállodai szobájába, ahol azt kéri, masszírozzák meg meztelen testét, nézzék zuhanyzás, maszturbáció közben. 

A leleplező írás viszont feltárta, hogy 3 évtizedes pályafutása altt 13 nő vádolta meg azzal, hogy szexuálisan zaklatta vagy megerőszakolta őket. Ahogy az is egyértelmű lett, rengetegen – köztük a The Weinstein Co. és a Miramax alkalmazottai, azaz a producer közvetlen munkatársai – tudtak a szörnyűségekről, amik az agresszív fogdosástól a megerőszakolásig terjedő skálán mozogtak. A pletykákat egy bizonyítékokkal dúsan ellátott cikkben igazolta a lap, így került elő egy 2015-ös hangfelvétel is, amin Ambra Battlina Gutierrez Fülöp-szigeteki-olasz származású modell hallható.

„Olyan korból jöttem, a ‘60-70-es évekből, ahol ez a viselkedés elfogadott volt. Azóta megtanultam, hogy ez nem kifogás, sem a munkahelyen, sem azon kívül. Elismerem, hogy rengeteg fájdalmat okoztam az embereknek, akikkel dolgoztam és bocsánatot kérek érte” –  védekezett eleinte a producer, aki először csak szabadságra vonult, végül cégétől kirúgva találta magát.

Az ügy egyik másik fontos szereplője Rose McGowan, aki hosszú évekig csak szörnyként utalt Weinsteinre,– aki A Sikoly forgatása alatt megerőszakolta őt – végre leleplezte a férfit. Majd később a Twitteren azt írta, „hollywoodi hölgyek, a hallgatásotok fülsiketítő”.

Az üggyel kapcsolatban már felmerült Matt Damon és Rossel Crowe neve is, akiket azzal vádoltak meg, hogy tudtak, de hallgattak a producer ügyeiről, aminek eltussolásában is segédkeztek. Damon egy hét hallgatás után elmondta, nem tudott a férfi piszkos ügyeiről, amik undorítóak és elborzasztják.

A fájóan nagy csend után most sorra szólalnak meg az érintettek és a velük együttérzők: Mery Streep, Emma Watson, Jennifer Lawrence, Judi Dench, Julianne Moore, Brie Larson is támogatásáról biztosítja a bátor megszólalokat, akiknek listájára feliratkozott Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow is.

Brad Pitt nem hagyta szó nélkül

Paltrow és Pitt 1994 és 97 között alkottak egy párt, kapcsolatuk az eljegyzésig jutott. A producer megpróbálta a színésznőt is berángatni a szállodai szobájába, amiről Pitt később tudomást szerzett, a színész ezután egy premieren nem éppen finom modorban közölte Weinsteinnel, ilyet többet nem tehet menyasszonyával. Pitt későbbi felesége, Angelina Jolie szintén bevallotta, hogy még pályafutása elején próbálkozott nála a producer, ezért több közös munkát nem vállalt vele.

Férfiak által uralt szakma

Weinstein esete nem egyedi, csak egy újabb példája a férfiak által uralt filmipar évtizedes problémáinak, amik között jelentős helyet foglal el a szexuális visszaélés. A producer elleni vádak túlmutatnak önmagukon, olyan kérdéseket vetnek fel, amik felett nem lehet szemet hunyni. 

Natalie Portman egy évvel ezelőtt beszélt a People magazinnak arról, hogy küldetésének tekinti, a szakmán belüli egyenjogúságot:

"Bár én rendezhetek filmet nőként, itt, Hollywoodban, és ennek örülök, de ami azt illeti, ezzel egyedül vagyok, ami pedig elszomorít. Hosszú időnek kell eltelnie, hogy a nőket egyenrangú félként kezeljék a filmszakmában, de annyi biztos, hogy én mindig küzdeni fogok érte."

Évtizedes titkok

Bill Cosby

2014-ig kellett várni, hogy az akkor 77 éves színész, Bill Cosby is lebukjon. Ekkor már 16 nő állította, köztük Janice Dickinson tévésztár is, hogy a színész korábban megerőszakolta őket. Cosby ellen 2005-ben kaptak szárnyra először az olyan pletykák, amik arról szóltak, hogy a színész bedrogozta áldozatait, majd megerőszakolta őket. 2017 júliusában a The New York Magazine címlapján szerepeltette a színész 35 áldozatát, egy széket üresen hagyva azok számára, akik névtelenek kívántak maradni, illetve nem voltak elég bátrak a történtek felvállalásához.

Casey Affleck

2010-ben az Oscar-díjas színészt két nő is szexuális zaklatással vádolta meg. Az I'm Still Here című áldokumentumfilm forgatásán a színész tehénnek nevezte a nőket, majd sorozatosan felkínálkozott nekik, állította a film egyik producere, Amanda White, aki be is perelte a színész-rendezőt. Karrierjét mégsem hátráltatták a vádak, ahogy sok más esetben is történt, ügye a bíróságik sem jutott el, a felek peren kívül megegyeztek, azaz Affleck megvásárolta a nők hallgatását. Olyan hátszéllel, amivel ő rendelkezik – Joaquin Phoenix, Matt Damon, Ben Affleck – ez nem is olyan meglepő.

Roman Polanski

A rendező zaklatási ügye volt az egyik legnagyobb vihart kavaró esemény a közelmúltban, de a történet 4 évtizedre nyúlik vissza. Samantha Geimer 13 éves volt, amikor az akkor 53 éves Polanski bedrogozta, majd megerőszakolta. 
A rendező 1977-ben elismerte, hogy törvénybe ütköző szexuális aktust folytatott egy kiskorúval, ezért akkor 42 napra börtönbe vonult, de később, 1978-ben elmenekült az Egyesült Államokból, mert félt, hogy vádalkuját megsemmisítik. A történetete nem ért véget, összesen 4 nő vádolta meg azzal, hogy megerőszakolta őket. A legutolsó közülük, Charlotte Lewis brit színésznő 2010-es vallomása után, idén októberben jelentette be nyilvánosan, hogy 15 évesen ő is Polanski áldozatává vált.

Nate Parker

A fiatal amerikai filmrendező élete néhány nap alatt vett hatalmas fordulatot, amikor szinte már a kezében érezhette a The Birth of a Nation című filmért az Oscart, kiderült, hogy még egyetemistaként – egy társával együtt – megerőszakolt egy lányt. A sportolói ösztöndíjjal tanuló diák megúszta az esetet, arra hivatkozva, hogy kölcsönös beleegyezéssel történt az aktus. A nő később sem tudta feldolgozni a történteket, öngyilkos lett. 

Marlon Brando

Bernardo Bertolucci filmje, az Utolsó tangó Párizsban 1972-ben került bemutatásra, hatalmas felháborodást keltett a szexualitás nyílt ábrázolásával, többek közt a szóban forgó jelenettel. A botrányfilm felvételének idején Marlon Brando 48, partnere, Maria Schneider 19 éves volt. Alakításáért egy évvel később Oscar-díjra is jelölték Brandot, aki a szerepe szerint az egyik jelenetben vajat használ síkosítóként, majd análisan megerőszakolja a lányt. Egy 2013-as interjúban Bertolucci elmondta, hogy a forgatást megelőző nap jött az ötlet, miközben Marlon Brandoval reggeliztek: „Volt ott bagett, volt vaj, mi pedig egymásra néztünk, és szavak nélkül is tudtuk, mit akarunk”. A halála előtt a színésznő egy interjúban hangsúlyozta, megalázva érezte magát a forgatás során. „Mint akit egy kicsit tényleg megerőszakolt a rendező és a Brando.” Emellett azt is hozzátette, a jelenet után, sőt később sem kért tőle soha bocsánatot Brando.

Woody Allen 

A legendás rendezőt örökbefogadott lánya „buktatta le”20 évet várt, hogy nyílt levélben beszéljen a New York Timesnak arról, mit tett vele az apja„Mikor hétéves voltam, Woody Allen kézen fogott, és bevezetett egy padlásszobába a házuk második emeletén. Azt mondta, hogy feküdjek hasra, és játsszak a testvérem villanyvasútjával. Ezután molesztált engem.” A rendező elutasította és szégyenletesnek nevezte a vádakat, és végül nem is történt vádemelés. 

Woody Allen az élő példája, hogy ez a társadalom elbukik, amikor a szexuális molesztálás és zaklatás áldozatait kellene megóvni” – foglalta össze végül Dylan Farrow apjával kapcsolatosan úgy, hogy az Hollywood sötét titkait ismerve általánosan is tökéletesen helytálló.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154126_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27376_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155739_auto_resized.jpg
vg.hu

Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154390_auto_resized.jpg
ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27374_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153508_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713915612
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713915612
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151614_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mKygcP253w2Sm7Ew2R3Uex3vVRsjrocIKCYTlqRgxvI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzdjMjc4YTVkYTg3MzRjMDc5M2E5MTljZTAxZTdkMDcz.jpg
KATASZTRÓFA

Életveszély az Ázsia Expressz forgatásán, azonnal riasztottak mindenkit

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RrFoiRwdy8ml50lA6R_0vYdpNLwF4BhGZNX3yW4agoY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkzZjVlNDVlYWQzNDQxMjlhMzI2Yzg1N2NiZjI2MmEz.jpg
SZERELEM

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja