A családi vita vége: rajongóit kizárják Som Lajos temetéséről

Szűk családi körben helyezik örök nyugalomra a Piramis legendáját – ezt az első feleség, Karda Bea érte el a család többi tagja ellenében. Som népes szertartást szeretett volna…

Szűk családi körben helyezik örök nyugalomra a Piramis legendáját – ezt az első feleség, Karda Bea érte el a család többi tagja ellenében. Som népes szertartást szeretett volna…

Eddig senki, még a legközelebbi barátok sem tudhatták, hol és milyen körülmények között helyezik örök nyugalomra a Piramis együttes alapítóját, Som Lajost. A zenész hetvenéves korában, október 30-án hunyt el, s mint megtudtuk, nem véletlenül nem tájékoztatták a nyilvánosságot végső nyughelyéről és a szertartás időpontjáról. Régi és újabb családtagok ugyanis Som halála óta vitáznak a temetéséről.

A tragédia után sok feszültség került felszínre, amin nem lehet csodálkozni, hiszen nagy a család, és mint kiderült, mindenki mást szeretne. A rocklegenda négyszer is nősült. Első felesége az énekesnő Karda Beáta, második Ági, a harmadik Katalin volt. Bea és Sommal közös lányuk, Nikolett azért harcolt, hogy a temetés szűk körű legyen a Farkasréti temetőben.

Feleségei civakodnak a zenész koporsója fölött © MTI

Úgy tudjuk, Som Lajos barátai és utolsó társa, Erzsébet egészen máshogy képzelte a búcsút, és nemcsak a szertartásról, hanem a temetés helyszínéről is vitába keveredtek Karda Beával. Még abban sem jutottak dűlőre, hogy urnás vagy koporsós temetés legyen, ráadásul ők azt szerették volna, ha minél többen tudnák utolsó útjára kísérni Som Lajost.

Tudni kell, a zenészről a halála előtti gyötrelmes években negyedik felesége, Erzsi gondoskodott, de úgy hírlik, Karda Beáta is sokat tett érte. Fizette a nyugdíjasotthon költségeit, ahol ko­rábban elhelyezték, és ebédet is ő vitetett ne­ki. Állítólag mindketten úgy érezték, joguk van dönteni a méltó búcsúról.

Karda Bea volt Som első felesége, ő szűk temetést, míg Erzsébet (kis képen) nagy búcsút akart

Bezárják a ravatalozó ajtaját

A zárt körű temetésről a Farkasréti temető irodájából azt az információt kaptuk, hogy ugyan tudják biztosítani a szűk körű szertartás lehetőségét, de ez nem olyan egyszerű.

– Nagyon ritkán kaptunk ilyen felkérést, meg tudjuk oldani – mondta szűkszavúan a Borsnak a temető egyik alkalmazottja. – Be tudjuk zárni a ravatalozó ajtaját, de ilyet nagyon ritkán kérnek a hozzátartozók. A további részletekről személyesen a gyászoló család tagjait tudjuk tájékoztatni.

A Bors információi szerint végül Karda Beáta és lánya, Nikolett aka­rata érvényesül: a szertartáson csak a szűk család és néhány meghívott zenésztárs (például Balázs Fecó és a szövegíró Horváth Attila) lesz ott. A részletekről hiába vártunk tájékoztatást, Karda Bea azt mondta, hogy minderről nem kíván nyilatkozni. Som Lajos egyik régi ba­rátja szerint vi­szont Lajos nem ezt akarná.

– Bár erről soha nem be­széltünk, szerintem Lajos na­gyobb temetést szeretett volna. Imádta a rajongóit, a nagy társaságot, és azt is tudta, hogy őt is nagyon sokan szerették. Nagy lelke volt – mondta a Borsnak a zenészlegenda régi barátja.

Ami már biztos, Som Lajos hivatalos búcsúztatója a Rockmúzeumban lesz vasárnap délután 3-kor. Itt bárki leróhatja ke­gyeletét a néhai zenész előtt.

Kapcsolódó jegyzetünk itt olvasható.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors