Mielőtt belevágnánk a sonkavásárlással kapcsolatos praktikákba, ejtsünk néhány szót arról, hogy miért pont sonkát eszünk húsvétkor. Mint az köztudott, a húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, amikor Jézus Krisztus feltámadásáról emlékezünk meg. Húsvétvasárnap véget ér a negyven napos nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz.
A sonka annak köszönhetően került a húsvéti kultuszba, hogy a parasztgazdaságokban ekkora készült el a télen levágott disznó húsából a füstölt sonka. Ezzel a friss, finom és akkoriban különlegesnek számító étellel oldották fel az emberek a húsvét előtti 40 napos böjtöt, írja a Mindmegette.hu.
A boltok sonkaválasztéka igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. Érdemes azt választani, amelyik lapmetszettel rendelkezik, azaz félbe vágták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba. Így nem csak a zsírtartalmára derül fény, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem találhatók véraláfutások.
Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vizsgáljuk meg, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.
A gyorspáccal érlelt sonka nem a legszerencsésebb választás, de ha mégis e mellett döntünk, akkor csak olyat tegyünk a kosarunkba, ahol a fóliázott hús körül nincs nedvesség. Ha ugyanis nedvességet fedezünk fel, biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.
Ha egyáltalán nem vagyunk járatosak a sonkafőzésben, akkor tökéletes megoldást jelenthet a főzött sonka. Bár a választék egyelőre szűk, de jelen van a piacon.
Ha megvásároltad, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe áztasd be, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet is.
A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le. Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg! Ezek tehát az alapok, de a Mindmegette cikkében további hasznos tanácsokat is olvashatsz, például hogy a zsíros réteget nem érdemes leszedni a sonkáról, mert ez az, ami megóvja a húst a kiszáradástól.
A húsvéti sonka felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló. A húsvéti kencék alfája és omegája a tormakrém, amelyet, ha van egy kis időnk, akkor mi magunk is elkészíthetünk. Íme egy recept.
A boltok kínálatában a legkedvezőbb árú füstölt főtt kötözött sonkától a középkategóriás pulykasonkán, karajon és tarján át a prémium diósonkáig minden megtalálható. A legalacsonyabb, körülbelül 2000 forintos kilós átlagártól nagyjából 4-5000 forintig kell kalkulálnunk a sonkával. A füstölt, főtt, kötzött lapockát és a diósonkát is a legolcsóbban a Lidl-ben kapjuk meg, de persze nem az ár az egyetlen, ami alapján dönteni érdemes, hanem a fent említett szempontokat is figyelembe kell venni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.