Aktuális

Világmegváltó tervekkel állt elő a japán gyár

Bors

Létrehozva: 2014.01.12.

Az emberiség több mint száz éve robbanómotoros autókkal közlekedik. Bevált, folyamatosan megújuló technológia, egyre gazdaságosabb, egyre kevésbé szennyezi a környezetet, de évtizedek óta tudjuk, valami más kell. A Toyota hozza el a megváltást?

Évtizedekben mérhető az az idő, amióta az autógyárak tudják: nem elegendő a jól bevált robbanómotorokat fejlesztgetni, a csökkenő kőolajkészletek és a környezetszennyezés miatt valami új megoldás szükséges. A nyolcvanas években már repülő autókról vizionáltunk az ezredfordulóra, és nemhogy nem repülünk, de még mindig a klasszikus motorok hajtotta járművekkel mozog a világ 98 százaléka.

Persze megjelentek elektromos autók, hibridek, de egyelőre egyik sem jelent megoldást hosszú távon. Mintegy két évtizede annak, hogy az üzemanyagcella alkalmazásának lehetősége felmerült, de a számtalan megoldandó technikai és biztonsági kérdés miatt egy-két tanulmányautón kívül többre nem jutottunk.

Cellák az autóban

A Toyota nagy hangsúlyt fektet a környezettudatosságra, amit mi sem jelez jobban, mint hogy a hibrid technológia úttörőjeként immár ötmillió elektromos-benzines autót értékesített, ami az elmúlt tizenhat évben 34 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást spórolt Földünknek. Gigantikus szám.

A hibrid fejlesztésével párhuzamosan a japán mérnökök folyamatosan dolgoztak a még emberbarátibb technológia fejlesztésén, s úgy tűnik, már csak egy évet kell várni, és a Toyota megkezdi első hidrogén hajtotta üzemanyagcellás autója értékesítését Kaliforniában.

Az üzemanyagcella előnye, hogy az autó egyetlen töltéssel akár ötszáz kilométert is képes megtenni, és nagyjából annyi idő alatt tankolható újra, mint a benzines.  A Toyota persze nem állt meg ezen a szinten, és továbbgondolta a lehetőségeket.

Az üzemanyagcellás autókban a feltankolt hidrogént egy központi egységben oxigénnel elegyítik, mely kémiai reakció során jelentős mennyiségű elektromos áram szabadul fel. A reakció égésterméke tiszta vízpára, így a rendszer környezetszennyezése nulla. Persze a hidrogén előállításához áramra van szükség, de ezt megújuló rendszerekkel lehet előállítani.

Ellátja a házat a kocsi

A fejlett és kiemelkedően hatékony üzemanyagcellás rendszerrel, amely a Toyota tervei szerint jövőbeni autóinkban lesz megtalálható, könnyedén termelhetünk majd elektromos áramot akár házunk, lakásunk energiaellátásához is.

Nappal, amikor nagyobb az energiaigény, autónkat a ház elektromos rendszerére kötve egy tankolással akár négynapi áramszükségletet is megtermelhetünk, míg az éjszakai órákban kényelmesen visszatölthetjük a kocsi akkumulátorait is, ezzel kiegyensúlyozva háztartásunk áramigényét. Ezek szerint személyautónk a távoli jövőben akár mozgó környezetbarát erőművé válhat. Azt persze már mondani sem kell, hogy ezeket a folyamatokat a jövôben akár a mobilte­lefonunkról is irányíthatjuk majd.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27439_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160781_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27432_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27438_resized.jpg?avcount=1714056613
origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra