Aktuális

Vigyázat, akár árnyékban, vízben is leéghetünk!

Bors

Létrehozva: 2021.07.27.

A megfelelő naptej kiválasztásához jó, ha tudjuk, hogy a flakonok hátulján mit is jelentenek a különböző jelölések, mint például az SPF, mi a különbség az UV-A és az UV-B között, vagy hogy mi az a széles spektrumú védelem. Ehhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ orvosa ad tanácsokat.

Mit is jelent a faktor-szám?

Ami a boltokban egyből feltűnik a naptejek flakonján feltüntetett 15-50 közötti nagy méretű számok. Ez az SPF vagyis Sun Protection Factor a napvédő faktort jelöli, ami azt jelenti, hogy az adott terméket használva mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk – ismertette dr. Vincze Ildikó.

A bőrtípusunkhoz igazodjon

Hogy melyik faktorszámú terméket válasszuk, elsődlegesen bőrtípusunk határozza meg. Az összesen hatféle bőrtípus közül Európában a 2-es, a világosabb és a 3-as, a bézs tónusú a leggyakoribb. Napvédelem nélkül a 2-es típusúak 5-10 perc alatt, a 3-as bőrtípusúak 10-20 perc alatt égnének le. Ezt kell megszorozni a naptej dobozán található SPF számmal és így megkapjuk azt a számot, amit leégés nélkül eltölthetünk a napon – mondta Vincze doktornő.

Mi a különbség az UV-A és UV-B között?

A bőr idő előtti öregedéséért, a ráncok megjelenéséért az UV-A sugarak felelősek, a leégést pedig az UV-B sugarak okozzák. A kettő együttesen fokozza a bőr daganatos elváltozásainak kialakulását. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a termék mindkét ultraibolya sugárzás ellen védjen! - tanácsolja a bőrgyógyász.

Mennyire vízállóak a naptejek?

A legtöbb naptej flakonjának hátulján fel van tüntetve, hogy vízálló. Megint a faktorszámot kell figyelembe venni a vízállóság idejének kiszámolásához. Általában 40 percig nem mossa le a krémet a víz a bőrünkről, az extra vízálló termékek 80 percig nyújtanak védelmet a leégéstől a vízben tartózkodva. Ha erősen izzadunk, például sportolás közben, a verejték ugyanúgy lemossa a naptejet a bőrről, tehát ugyanolyan gyakran újra kell napvédővel bekenni a testet, mint fürdőzés után- javasolja az orvos.

Naptej, krém, spray, melyik a jobb?

Dr. Vincze Ildikó szerint ez nagyrészt egyéni ízlés kérdése. A krémek a száraz bőrűeknek javasolt, a lotion-testápoló állagúakat könnyebb szétoszlatni a testen. A szemek körül vékonyabb a bőr, ide az ajkakra is használható napvédő stick-et kenjük. A spray használata ugyan kényelmes, de nehezebb egyenletesen eloszlatni. Az arcra érdemes a bőrtípusnak megfelelő külön napvédőt használni, így például kevésbé fog csillogni a zsíros bőr. A gyerekeknek szánt napvédőknél a magas faktorszám mellett, arra is figyeljünk, hogy kevesebb színező-és illatanyagot tartalmazzon a készítmény. 

Fontos, hogy mikor kenjük be magunkat

Legalább 20-30 perccel a napon tartózkodás előtt kenjük be magunkat naptejjel a teljes testfelületen. A fülcimpa, lábfej ugyanúgy leéghet, mint a többi testrész, csak sokan elfelejtik. Nem szabad elfelejteni 2-3 óránként újrakenni, fürdés vagy sportolás esetén még gyakrabban. Vízben és árnyékban is gyorsan le lehet égni, még mielőtt a szabadba megyünk gondoskodjunk a napvédelemről! - figyelmeztet a bőrgyógyász.

A naptejen túl

A biztonságos napozásra vonatkozó szabályok betartása a naptej használat mellett is fontos. Az elmúlt 20 évben az egész világon növekedett az ultraibolya sugárzás, mintegy 6-14 százalékkal. Az erős, 7,0-7,9 közötti UV-indexnél a nem érzékeny bőrűek is leégnek 15-20 perc után a tűző napon, főleg 11-16 óra között. Kétszer annyi időt lehetünk a szabadban bőrünk károsodása nélkül az ezen az időintervallumon kívüli reggeli vagy esti órákban. Riasztást a 7,5-es UV indexnél adnak ki, ekkor 15 percnél kevesebb idő nem veszélyes a napsütésben. A megfelelő naptej használata mellett a kalap és a napszemüveg és a legtöbb testfelületet takaró könnyen szellőző ruházat hasznos kiegészítők a napvédelemre. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083757_auto_resized.png
origo.hu

Nem sokat takar Wolf Kati melleiből a mélyen dekoltált ruha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711707914
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711707914
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085489_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek sok pénzt hoz a tavasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711707914
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek