Veszélyes egyszerre használni a szagelszívót és a gázbojlert

Sokan gondolják, hogy szén-monoxid-mérgezés csak a téli fűtési szezonban fordulhat elő. Pedig gázbojlert nyáron is használunk, és a rossz kémény, a hibás szellőztetés és a hőség miatt ilyenkor is bejelezhet a szén-monoxid-mérő.
Sokan gondolják, hogy szén-monoxid-mérgezés csak a téli fűtési szezonban fordulhat elő. Pedig gázbojlert nyáron is használunk, és a rossz kémény, a hibás szellőztetés és a hőség miatt ilyenkor is bejelezhet a szén-monoxid-mérő.

Vasárnap Budapesten többször is riasztották a Katasztrófavédelmet. Öt fővárosi és egy kőszegszerdahelyi lakáshoz is ki kellett menniük szén-monoxid-szivárgás miatt. Több embert kórházba szállítottak mérgezés miatt. Az ok a gázbojler meghibásodása lehetett. A Bors annak járt utána, mire kell ügyelnünk a nyári hónapokban.

Ha működik a gázmelegítő, gondoskodni kell a megfelelő szellőzésről © Shutterstock

Kell a szellőző az ajtóra

Amikor jelez a szén-monoxid- mérő, a Katasztrófavédelmet riasztják.

– A mi feladatunk minden ilyen esetben az életmentés – mondta a Borsnak Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– Miután kimegyünk a helyszínre, azonnal szellőztetünk, mérünk, majd átadjuk a helyszínt a gázszolgáltatónak és a kéményseprőknek. Jellemzően az ilyen baleseteket a nyílt égésterű berendezések okozzák, vagy olyanok, amik a lakás le­vegőjét használják az égés­nél. Ilyenek a vízmelegítő gázbojlerek. Hiába, hogy nincs fűtési szezon, ezeket nyáron is használjuk zuhanyozáshoz, fürdéshez, mo­sogatáshoz.

Ha nincs elég oxigén a térben, akkor több szén-monoxid termelődik, ez veszélyes © MTI

– Gyakran előfordul, hogy lakásfelújításnál lecserélik a nyílászárókat. A régi lakásokban fürdőszobában volt a falon is egy szellőzőnyílás és az ajtó alján is, hogy a friss levegő bejusson. Ha ezeket megszüntetik, hermetikusan lezáródik a tér. A párás levegő miatt be­kapcsolják a páraelszívót, ami kinyomja a levegőt, leesik a légnyomás, és az égéstermék nem csak a kéménybe, hanem a fürdőszobába is visszaáramlik. A szén-monoxid nagyon kis mennyiségben is méreg, és jön a fejfájás, szédülés, ájulás. Ezért mi zárt égésterű turbós készülékeket ajánlunk, mert az kinyomja a füstgázt – figyelmeztetett Kisdi Márk Máté.

Többféleképpen védekezhetünk

– A szén-monoxid, mint veszélyforrás nyáron másképpen jelentkezik, mint télen – magyarázta a Borsnak Müller Máté, a fővárosi kémények ellenőrzésével foglalkozó Fôkétüsz kommunikációs igazgatója.

– A legtöbb kéménynek nincs külön égéstermék-elszívója, hanem a fizika törvényei szerint működnek. A meleg levegő felfelé száll a hidegebb irányba. A gáztüzelésnél az égéstermék 60 fok kö­rüli, nyáron pedig, ha kint van negyven fok, akkor a kémény huzathatása nagyon lecsökken, és bekövetkezhet a visszaáramlás. Ha nincs elég oxigén a térben, az égés kevésbé lesz tökéletes, így több szén-monoxid termelődik, ami felgyülemlik a fürdőszobában. Ez ellen többféleképpen lehet védekezni. Az alap az, hogy a kémények épségét rendszeresen ellenőrizni kell.

A kéményeket ellenőriztetni kell, hogy van-e eltömődés © MTI

– Azután a nyári nagy melegben a hajnali és a késő esti órákra érdemes a meleg víz használatát betervezni. Természetesen napközben is zuhanyozhatunk, de a szellőzésről fokozottan gondoskodni kell, hogy legyen elég oxigén. Amire szintén érdemes odafigyelni, hogy ha nyáron a szagelszívót használjuk a konyhában, vagy egy ventilátort a fürdőszobában, az is jelentősen megváltoztatja a levegő áramlását. Vagyis egy időben a szag­elszívót és a gázbojlert ne használjuk – figyelmeztetett a szakember, aki a szén-monoxid-jelzőkről is tájékoztatott.

Rettegésben tart a rossz jelző

– A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság minden évben kiad egy negatív és egy pozitív listát ezekről a honlapján. A jobbik eset, ha a gulyásleves gőzére vagy a dezodorra is beriaszt, a rosszabb, ha semmire. Az egyik folyton rettegésben tart, a másik pedig halálos. A garancia lehet a neves és nagy gyártó cég, valamint minél újabb a készülék, annál jobb a minőség. Az áruk 9-10 000 forint körüli. Há­lózatról működnek vagy akkumulátorosak. Az utóbbiaknál a töltés ellenőrzésére a jó minőségű készülékeken van tesztgomb. A működési idejük 5-10 év közötti. Ilyeneket mi is forgalmazunk, de nagyobb műszaki áruházakban is beszerezhető. Ha a készülék bejelez, azonnal ajtó-, ablaknyitás, az ingatlan elhagyása és a Katasztrófavédelmet kell hívni. Utána minket, kéményseprőket is értesítenek, hogy ellenőrizzük a kéményt. Az esetek nagy részében nem ezzel, hanem a készülék karbantartásával és a levegő utánpótlásával van probléma – mondta Müller Máté