Aktuális

Várhatóan több vakcinából is választhatunk majd

Bors

Létrehozva: 2020.11.27.

Kizárólag biztonságos és hatékony koronavírus elleni oltás kerül majd a magyar orvosokhoz. Az emberek maguk dönthetnek arról, beadatják-e az állam által ingyenesen biztosított vakcinát vagy sem. De vajon mikor és milyen oltóanyagokat kaphatnak a magyarok?

Forrás: AFP

Hatalmas a verseny a nemzetközi gyártók koronavírus elleni oltóanyagai között, ezzel pedig az egész emberiség csak nyerhet, hiszen rekordidő alatt készülnek el a világjárvány ellen védettséget nyújtó készítmények. 

A hatékonyság mellett a biztonság is elsődleges nemcsak a gyártók, de a velük szerződő országok számára is. A Ripost összeszedte az eddigi információkat.

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni. Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Orbán Viktor pedig bejelentette: a koronavírus elleni oltóanyag ingyenes és önkéntes alapú lesz, azt is mondta: a vakcina belátható közelségben van, és a járványhelyzet megoldásában csak ez tud segíteni.

Hazánk tárgyalásokat folytat több keleti vakcinagyártóval, ugyanakkor az EU-ból is érkezhetnek oltóanyagok, mivel az unió több gyártóval is megállapodást kötött, melyek ígéretes hatékonyságú oltóanyagai a következő hetekben kaphatják meg az európai forgalmazásukhoz szükséges jóváhagyást. Ezekből érkezhet előbb vizsgálatra, majd a magyarországi jóváhagyást követően oltásra is több millió adag vakcina.

Moderna

A héten írt alá 160 millió darabos megrendelést az EU az amerikai céggel, amennyiben a nanotechnológiás oltóanyaguk biztonságosnak és hatékonynak bizonyul. A cég bejelentette, tesztelései során 94,5 százalékos hatékonyságot ért el. Mínusz 20 fokon lehet tárolni, ami megkönnyíti a szállítást és a tárolást.

Pfizer–BioNTech

Az amerikai–német céggel első körben 200 millió, majd további 100 millió oltóanyagra szerződött le az Európai Unió. A végső tesztadatok alapján 95 százalékos hatékonyságú a Karikó Katalin és Drew Weissman szabadalmán alapuló technológiával készült oltóanyag, melyet mínusz 70–80 fok között kell tárolni.

AstraZeneca–Oxford Egyetem

A legyengített csimpánz-influenzavíruson alapuló oltóanyagból 300, majd további 100 millió adagot rendelt az EU. A 70 százalékos hatékonyságú szer előnyei között említik a szakemberek a 2,21 angol font (1000 forint) körüli árát és azt, hogy sima hűtőben tárolható, így könnyű szállítani, raktározni.

Szputnyik V.

Az orosz oltóanyagminta már megérekzett Magyarországra, hamarosan megkezdődnek a vakcina hazai vizsgálatai is. Időközben felmerült, hogy a készítményt akár Magyarországon is gyárthatják, ennek feltételeit vizsgálják. Az orosz gyártó a közelmúltban benyújtotta az Egészségügyi Világszervezethez a Covid–19 ellen kifejlesztett vakcinája tanúsítási kérelmét.

Sinovac, CanSinoBIO, Sinopharm

A három kínai gyártóval is komoly tárgyalásokat folytat a magyar kormány. Ha az oltóanyagok megfelelnek a szigorú magyarországi ellenőrzéseknek, hatékonynak és biztonságosnak bizonyulnak, akkor a következő hónapokban 500 000-1 000 000 darab vakcina érkezhet a Távol-Keletről hazánkba.

Jövőre várható vakcinák

A francia Sanofi és a brit GSK oltóanyaga egy speciális, fehérjealapú technológián alapul. Az EU 300 millió adagot rendelt a vakcinából, melynek teszteléssorozata jövőre ér véget.

A német CureVac a Pfizer–BioNTech és a Moderna által használt Karikó–Weissman-szabadalomra épül, ugyanakkor a cég állítása szerint a vakcinájuk hagyományos hűtőben is tárolható. A készítményből 225 millió dózisra szerződött le az Európai Unió.

A Johnson & Johnson által megvásárolt belga Janssen Pharmaceutica NV cég vakcinája a koronavírus felszíni tüskéi ellen indít be immunreakciót. Az Európai Unió kétszer 200 millió oltóanyagra állapodott meg a vállalattal, mely nemrég kezdte meg oltóanyaga 3. fázisú klinikai vizsgálatait.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155020_auto_resized.png
metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158463_auto_resized.jpg
vg.hu

Otthon-felújítási program: jönnek a részletek, változnak a feltételek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159165_auto_resized.jpg
ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714043411
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161869_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt vannak a kormány legújabb bejelentései: csökkenteni kell a benzin árát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160452_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Mindenki csodájára fog járni Európa legnagyobb tárlatának, amelynek a Városliget ad otthont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161748_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Pénzt és időt spórolhatsz: 3+1 takarékos főzési tipp

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal