Újabb mutáció? Az új kínai koronavírusos betegeknek mások a tünetei

Néhány nappal ezelőtt a Bors is megírta, hogy Kína északkeleti régiójában ismét felütötte fejét az új koronavírus, melynek következtében több mint 100 millió ember került ismét karantén alá.

A Global Times nevű kínai lap ezzel kapcsolatban azt írja, hogy kínai orvosok beszámolója szerint azok, akiknél mostanában állapítottak meg koronavírus-fertőzést Kína észak-keleti részén, más tüneteket mutattak, mint azok, akik a járvány korai szakaszában betegedtek meg. A korábbi esetekben a leggyakoribb tünetek a láz, a köhögés és a légszomj voltak, míg az újabb koronavírus-fertőzötteknél nem jellemző a láz, viszont a betegek torokfájásra és fáradékonyságra panaszkodtak. (Ezek a tünetek egyébként korábban is megvoltak, csak nem tartoztak a leggyakoribbak közé.) Az viszont továbbra sem változott, hogy a fertőzöttek egy része teljesen tünetmenetesen hordozza magában a vírust.

A betegség lappangási ideje is hosszabbnak tűnik a Hejlungcsiang és Csilin tartományban azonosított fertőzöttek esetében, mint azoknál, akik korábban estek át a fertőzésen és az emberekben hosszabb ideig mutatható ki a vírus jelenléte is. Míg a korábbi, vuhani esetekben a diagnózis után egy-két héttel már negatív tesztek születtek, addig az újabb esetekben ennél hosszabb ideig ki lehet még mutatni a koronavírus jelenlétét. Ez utalhat arra, hogy az új koronavírus, aminek eddig 33 törzsét azonosították, ismét mutálódhatott, de a tudósok szerint tovább vizsgálatokra van szükség ennek bizonyításához.

Csilin tartományban a hivatalos adatok szerint jelenleg 26 ember ápolnak kórházban és a betegek 10 százalékának állapota kritikus.

Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors