Tudta? Kacagtató barátok érkeznek, ha kéményseprővel álmodik

Tudta? Kacagtató barátok érkeznek, ha kéményseprővel álmodik
A kéményseprőket általában az esztendő fordulóján emlegetjük, hiszen mindannyian ismerjük azt a babonát, hogy a „kormos emberrel” találkozni szerencsét jelent, különösen szilveszterkor vagy újév reggelén.
A kéményseprőket általában az esztendő fordulóján emlegetjük, hiszen mindannyian ismerjük azt a babonát, hogy a „kormos emberrel” találkozni szerencsét jelent, különösen szilveszterkor vagy újév reggelén.

Ha hiszünk ebben a babonában, reménykedhetünk abban, hogy július 20-án még több jót jelent, ha kéményseprővel találkozunk, ugyanis ez a kéményseprők világnapja. Szájról szájra terjedő, sőt írásban is fennmaradt ha­gyomány, hogy kéményseprőt látva meg kell fogni a kabátunkon vagy a ruhánkon egy gombot, és kívánni valamit, illetve hangosan azt mondani, hogy „kéményseprőt látok, szerencsét találok”.

Akinek sikerül ezt a bizonyos szerencsét december 31-én vagy január elsején megtalálnia, annak hatása kitart egész esztendőben. Persze, a hiedelem szerint ez csak akkor lesz érvényes, ha a gombot nem engedjük el addig, amíg nem látunk szemüveges embert… Ennél is hatásosabb, ha megsimogatjuk a kéményseprőt – általában engedik, mert hozzá vannak szokva ezekhez az akciókhoz –, hogy ránk is ragadjon valami a szerencsét hozó koromból, illetve ha a seprűjéből titokban kihúzunk egy szálat, és azt mindig magunknál tartjuk.

Ha kéményseprőt lát, fogja meg a gombját! © Shutterstock

Olasz elődök

Annak, hogy a „koromlovag” az egyik legismertebb magyar babona főszereplője lett, a középkor végére tehető az eredete. Ekkor érkeztek ugyanis hozzánk az első kéményseprők Olaszországból, és ők ismertették meg a magyar emberekkel a jó kéményhuzat és levegőáramlás titkát. Az emberek pedig tudták, hogy a karbantartott, jól füstölő kémény az ő életüket könnyíti meg, ezért megbecsülték a kéményseprőt és a munkáját. Ezt a tiszteletet persze erősítették a múlt emlékei is: egykor, főként faluhelyen, gyakoriak voltak a tüzelésből eredő tűzvészek. Tehát eredetileg a kéményseprővel való találkozás azért jelentett szerencsét, mert azoknál a házaknál, ahol járt a „feketeruhás mester”, nem fordult elő tüzelésből eredő baj, nem égett le a ház.

Barátságos tűz

Feltalálása óta a tűz az ember egyik legjobb ba­rátja, hi­szen fénye távol tartja a vadakat, meleget ad, ételt lehet készíteni a segítségével – ugyanakkor veszélyes ellenség is. Bár őseink nem tisztelték isten­- ként a tüzet – a görög mitológiában Héphaisztosz, a ró­maiak­nál Vulcanus a tűz istene –, mégis láttak benne valamilyen félelmetes erőt, amit bizonyos cselekedetekkel próbáltak megnyerni, a maguk oldalára állítani, egyfajta áldozatot bemutatni neki engesztelésül.

A kéményseprő nem csak szilveszterkor hozhat szerencsét © Shutterstock

A tűzzel kapcsolatos babonák az ősi pogány vallási szertartásokból, a nép lelkében élő hiedelmekből váltak hétköznapi cselekedetekké. Elődeink gyakran megszemélyesítették, emberi tulajdonságokkal látták el azt, amitől féltek, a tűzzel is élőként bántak. Hogy ne legyen éhes, ne „falja fel” a házat, sütéskor az éhségét liszttel és sóval enyhítették. Kenyérsütéskor a dagasztott tésztából egy darabot a tűzbe dobtak.

A tűz „viselkedéséből” következtetéseket tudtak levonni: a síró, doromboló tűz vendég érkezését és annak lelkiállapotát jelezte, a szikrázó tűz pedig azt, hogy pénz áll a házhoz. Nagyböjtkor különösen figyeltek a tűzre, mert azt tartották, hogy ilyenkor bagzik (párosodik), és ha nem látják el bőségesen étellel, itallal, elfut a házból és tűzkárt okoz. Liszttel és sóval mindennap megetették. A sónak, barkának és a kenyérnek a tűzbe dobása egyfajta áldozat bemutatása volt, ez egyértelmű maradványa az ősi pogány vallásoknak, szokásoknak.

Július 20-a a kéményseprők napja © Shutterstock

Jósoló álmok

A kéményseprő alakja nemcsak a művészeket ihlette meg – sokan ismerik a P. L. Travers Csudálatos Mary című könyvében, illetve az abból készült filmben és musicalben szereplő Kéményseprőt –, hanem az álomfejtőknek is munkát adott. Mivel kéményseprővel találkozni a babona szerint szerencsét hoz, az álomban előforduló kéményseprő is egyértelműen jó jel, optimizmust sugall: örömöt, szórakoztató barátok megjelenését, illetve mulatságba való meghívást jelent.

Az erősen füstölő kémény egyes olvasatok szerint gond, baj, mások szerint viszont szerencsés jel. Az idegen házon füstölő kémény pletykát jelent, míg a ledőlő kémény szorongásra utal.

Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors