Tízezrekkel drágul a horvát nyaralás

Több tízezer forinttal többet kell rászánni idén egy családnak a külföldi vakációra, ha nem erősödik a forint.
Több tízezer forinttal többet kell rászánni idén egy családnak a külföldi vakációra, ha nem erősödik a forint.

A történelmi mélyponthoz közelít a forint árfolyama, és ez nagyon nem jön jól a nyaralást tervezgetőknek, mert drágábban tudnak valutát vásárolni. Egy friss közvélemény-kutatás szerint pedig a magyarok harmada, azaz több millióan szeretnének idén tengerparton nyaralni. A Port­folio.hu gazdasági portál kiszámolta, mennyivel kerülhetnek többe kedvelt úti céljaink a tavalyihoz képest.

Horvátország évről évre drágább, de kedvelik a magyarok, mert közel van autóval is © AFP

Horvátország fizetőeszköze, a kuna egy év alatt 2,4 százalékot drágult a forinttal szemben, s ott van még az infláció, illetve a vendéglátásban is emeltek az árakon, körülbelül 3 százalékot. (Most egy kuna 46 forintot ér.) Így egy horvátországi nyaralás 5 százalékkal is drágább lehet, mint tavaly, ez pedig egy négy-ötfős család esetében több tíz­ezer forintot is jelenthet. Hasonló a helyzet az eurót használó országokban, így Olaszországban, Görögországban is. A becslések szerint 3-4 százalékos drágulással minden tagállamban számolni lehet.

Egekben az adriai árak

A brit The Sun című napilap még áprilisban tett közzé egy általa készített felmérést. Eszerint egy hétnapos nyaralás a horvátországi Zadarban drágább, mint a ciprusi Pafoszon, a törökországi Márvány-tengernél, a mallorcai Costa del Solon vagy a bolgár Naposparton.

– Az utazási irodák csak indokolt esetben változtatnak az áraikon, úgy gondolom, hogy a forint mostani árfolyama ezt még nem indokolja – mondta a Borsnak Molnár Judit, a Ma­gyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. – Ha mégis emelni kényszerülnének, azokat, akik már lefoglalták az utazásukat, az indulás előtt legkésőbb húsz nappal értesíteniük kell a változásról. Nyolc százalékot meghaladó emelés esetén pedig a vásárló indoklás nélkül elállhat a szerződéstől.

Sokan már tavaly lefoglalták az idei nyaralásukat, de ők se dőlhetnek elégedetten hátra, mert a költőpénz sokkal többe kerülne, ha most váltanák ki. Jobban jár mindenki, ha kivár még a pénzváltással, hátha feljebb kúszik a forint. Ennek ellenére az infláció és az áremelés miatt így is valószínűleg többe fog kerülni a nyaralás.