Tíz év alatt mérgezte meg 3 férjét és 11 gyermekét az ápolónő

Akár több tucat gyilkosság is a számlájára írható a látszólag kedves és gondoskodó anyának és nővérkének, a valóságban pszi- chopata sorozatgyilkos Mary Ann Cottonnak. Az asszonyt végül negyvenévesen akasztották fel.
Akár több tucat gyilkosság is a számlájára írható a látszólag kedves és gondoskodó anyának és nővérkének, a valóságban pszi- chopata sorozatgyilkos Mary Ann Cottonnak. Az asszonyt végül negyvenévesen akasztották fel.

A világ egyik legkegyetlenebb sorozatgyilkosaként vonult be a krimitörténelembe Mary Ann Cotton. Nem csak a viktoriánus kori angol közvéleményt, de az utókort is sokkolták tettei, ugyanis legalább 11 gyermeke és 3 férje halála köthető a méregkeverő nevéhez.

Mary Ann Cotton ártatlan arca megtévesztő volt © Wikipedia

Eleinte nem volt gyanús

A mindenki által kedvelt, ápolónőként dolgozó asszony harmincévesen, azaz az akkoriban szokásoshoz képest igencsak későn házasodott először, a kellően tehetős William Mowbray-hoz ment hozzá. Egy ideig rendben is ment minden, azonban a férj egy idő után rejtélyes körülmények között elhunyt, Mary pedig 35 fontos életjáradékot kapott. Ekkor még senki sem fogott gyanút, azonban nem sokkal ezután az asszony négy gyereke is a Williaméhez igencsak hasonló tünetek után halt meg. Az asszony nem gyászolt sokáig, szinte rögtön újraházasodott, de férje, James Robinson megmenekült: a férfi ugyanis hamar felfedezte, hogy asszonykájával valami nagyon nem stimmel, ezért elvált.

A korabeli sajtóban is nagy port kavart a letartóztatása © Northern Star

Csak a pénzre hajtott

A pénzéhes asszony még el sem vált, de máris kiszemelte következő, tehetős áldozatát: hozzáment Frederick Cottonhoz. Már teljesen elborulhatott az agya, ugyanis a férfi még abban az évben meghalt, ahogyan több közös gyerekük is, megint csak hasonlóan gyanús tünetekkel. Mary most sem öltött özvegyi fátylat, viszonyt kezdett Joseph Nattrasszal, akit hamarosan magához költöztetett albérletbe. Joseph sem lett hosszú életű: ahogy megváltoztatta végrendeletét, és mindenét Maryre hagyta, eltávozott az élők sorából.

Film is készült a családirtó asszonyról (jobbra), és több könyv is született a rémtetteiről © IMDB

Végül kínhalált halt

A veszte végül a túlzott bátorsága lett: amikor nevelt fiával, Charles Edward Cottonnal is végzett, már olyan gyanús lett a rendőröknek, hogy letartóztatták. Nem sokat teketóriáztak, a Múlt-kor szerint három hónap tárgyalás után elítélték, és bár csak mostohafia megölését tudták rábizonyítani, áldozatainak száma legalább 11 gyerek és 3 felnőtt volt, ezért alig 40 éves korában kivégezték. Mary kínhalált halt, a tudósítások szerint ugyanis a kötél túl rövid volt, haláltusája pedig hosszú. Tettei a mai napig megosztják a szakértőket, sokak szerint ugyanis Maryt csak a pletykálkodók juttatták a vesztőhelyre – az asszony holtáig az ártatlanságát bizonygatta –, míg mások szerint egyértelműen gyilkos volt.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors