Szüleihez vezetett Kaiser Ede első útja

A neve egybeforrt a nyolc áldozatot követelő móri mészárlással, miközben semmi köze nem volt a magyar kriminalisztika történetének legsúlyosabb bűncselekményéhez. Kaiser Ede ismét szabad ember, öklét magasba emelve hagyta el a börtönt.
A neve egybeforrt a nyolc áldozatot követelő móri mészárlással, miközben semmi köze nem volt a magyar kriminalisztika történetének legsúlyosabb bűncselekményéhez. Kaiser Ede ismét szabad ember, öklét magasba emelve hagyta el a börtönt.

Az ilyen-olyan oknál fogva elhíresült elítéltek szabadulását mindig nagy érdeklődés övezi, nincs ez másképp a 45 éves Kaiser Ede esetében sem. De amíg mások gyakran a hajnali órákban, a fotósok, újságírók figyelmét kijátszva igyekeznek szabadulni, Kaisert nem izgatta különösebben a kamerák erdeje. Lazán, arcát fehér maszkkal takarva, egyetlen sporttáskával a kezében lépett ki a Budapesti Fegyház és Börtön ajtaján, az öklét a magasba emelve fejezte ki örömét, hogy szabad emberként kezdheti újra az életét.

2002. május 9-én nyolc emberrel végeztek a móri Erste Bankban © MTI

Ismerőse mártotta be a 25 millióért

2002. május 9-e szinte minden magyar emlékezetébe mélyen belevésődött: az Erste Bank móri fiókjában 8 emberrel végeztek hidegvérű gyilkosok. A rendőrség 25 millió forintos vérdíjat tűzött ki a tettesek elfogására, és a több bűncselekményt elkövető Kaiser egykori ismerőse, K. Attila a férfit nevezte meg elkövetőként. Kaisert 2004-ben a gyilkosságért tényleges életfogytiglani büntetésre ítélték, azonban négy év múlva perújítást kértek az ügyben, 2009-ben pedig elfogták a valódi gyilkosokat, W. Róbertet és Nagy Lászlót. Korábbi rablásai miatt ugyan Kaiser 18 évet ült, de neve – szerencsétlen módon – a mai napig egybeforrt a szörnyű móri rémtettel.

Ügyvédje kocsijába pattant és elviharzott © Bánkúti Sándor

„Kicsivel több volt, mint ami jólesett”

Kaiser tegnap mosolygós arccal lépett ki az utcára, a hatalmas, köré gyűlt tömegnek szűkszavúan felelt.

– Kicsivel több volt, mint ami jólesett – mondta, majd sietve távozott. A börtön kapujában ügyvédje, dr. Dezső Antal várta. Az ügyvéd végig tartotta a kapcsolatot védencével, elmondta, hogy a férfira kemény időszak vár, ugyanis majd két évtized után kell visszailleszkednie a társadalomba.

– Az iratai lejártak, mindent újra kell csináltatnia – mondta a Borsnak dr. Dezső Antal. Kaisert az ügyvéd a saját terepjárójába ültetve vitte el a Kozma utcából.

Kaiser megállt egy mondatra a rá várakozó újságíróknak © Bánkúti Sándor

– Az autóban változóak voltak az érzelmei, de a helyzethez képest keményen tartotta magát. A beilleszkedés első nehézségeivel szembesült – mesélte a védő a Borsnak.

A 18 évet Kaiser korábbi rablásai miatt, halmazati büntetésként kapta, miután több társával 1999 és 2000 között bevásárlóközpontokba törtek be, 2001-ben pedig H. Lászlóval együtt – akit szintén tévesen ítéltek el korábban a móri mészárlás ügyében – egy pénzszállítót próbáltak meg kirabolni.

Kapcsolódó jegyzetünk ide kattintva olvasható.