Szlávik János: az új itthoni fertőzöttek többsége tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak

Hiába növekszik naponta harminc-negyvennel az új esetek száma, ez a kórházban kevésbé érzékelhető, tehát olyan új esetek vannak többségben, akik vagy teljesen tünetmentesek, vagy enyhe tünetekkel otthonaikban vannak, közölte a Magyar Hírlapnak adott interjújában Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Egyelőre jóval kevesebb idős beteg van, aki kórházba, intenzív osztályra kerül.

A szakember kiemelte, nem az a fontos, hogy első vagy második hullám van-e, hanem az, hogy hány új eset van.

– Az új fertőzöttek jó része külföldi, vagy magyar, aki olyan helyről érkezett, ahol jóval több fertőzött van. Nagyon kell figyelni arra, hogy ha valaki olyan országból jön, ahol jóval több eset, mondjuk úgy, második hullám van, akkor a karanténintézkedéseket be kell tartani – folytatta a főorvos, aki szerint a gócpontokat kell kutatni és figyelni. – Például Pápa egyértelműen gócnak minősül, ott szűrni kell, karanténintézkedéseket kell hozni és meg kell akadályozni, hogy ebből a gócból kitörjön a vírus. Amíg ezt mi tudjuk csinálni, nincs ok aggodalomra – hangsúlyozta.

© Ripost

Szlávik szerint egyelőre elegendők a jelenlegi szigorító intézkedések és ahogy jelenleg a járványügyi helyzet áll, az iskolák biztonsággal megnyithatók, de azt senki nem tudja, mi lesz jövő héten vagy utána.

Elképzelhető, hogy úgy járunk, mint Szlovákia, ahol már annyi eset van, mint márciusban, de ez még nem biztosAz infektológus kijelentette, hogy az orosz hatóságok túl korán, a tesztek lezárása előtt engedélyeztették az oltóanyagukat, és most úgy érzik, ők győztek. Hozzátette, teljesen nyilvánvaló a tudományos világ számára, hogy ha az elmúlt néhány hétben kezdték meg a vizsgálat harmadik fázisát – a több ezer emberen placebo és valódi oltóanyaggal végzett kísérleteket –, azoknak nem lehet meg ennyi idő alatt az eredménye, és nem lehet ennyi idő alatt törzskönyvezni az oltóanyagot.

Ez is érdekelheti!

Koronavírus – Útmutatót kapnak az iskolák a védekezéshez

Pápa a gócpont: már 43-an fertőződtek meg a városban

A lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése

40-nel nőtt itthon a koronavírus-fertőzöttek száma, nincs újabb elhunyt

A többi oltóanyag kapcsán arról beszélt, hogy mind a hat, harmadik fázisban járó vakcina tesztelése most kezdődik el. Például az Egyesült Államokban harmincezer embert kell beoltani, ez legalább egy hónap, ha nem több. Más országok például Indiában és Pakisztánban gyártatják le a saját oltóanyagaikat (valószínűleg az olcsó munkaerő miatt) azért, hogy ha a tesztek lezárulnak az év végén vagy jövő év elején, azonnal milliós nagyságrendben álljon rendelkezésre a vakcina.

© Végh István

Beszélt arról is, hogy Magyarország az Európai Uniónak felajánlott oltóanyagokból foglalt le ötmilliót. Általában az országok a lakosság felének elegendő oltóanyagot szoktak lefoglalni, mert a tudomány úgy tartja, a lakosság ötven-hatvan százalékának beoltásával el lehet kerülni nagyobb járványokat. Ezzel szemben az influenzánál a magyarok tíz-húsz százaléka oltatja be magát, és van is járvány – magyarázta. Ugyanakkor már tavasszal, amikor még bőven volt influenza Magyarországon, a koronavírus-járvány ellenére nem lett súlyosabb influenzajárvány, és ez biztos, hogy a lezárásoknak és a maszkhasználatnak köszönhető. Ha jön is az influenza ősszel, nem lesz nagyobb járvány, viszont a betegség összekeverhető a koronavírus-fertőzéssel. Úgyhogy fontos, hogy minél többen adassák majd be az influenza elleni védőoltást, mert így könnyebb elkülöníteni a két betegséget – véli Szlávik doktor, aki szerint azt, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok teljesen megvédenek a fertőzéstől vagy csak a fertőzés súlyosságát fogják csökkenteni, ma még senki nem tudja.