Aktuális

Tiszta vizet öntött a pohárba a szakember: Elárulta, számít-e az antitestszám a covid-védettségnél

Bors

Létrehozva: 2021.09.15.

<p>Szlávik János nemrég kiemelte: nagy bajban leszünk, mert a Covid eredeti változata, a delta variáns már itt van hazánkban, ráadásul keveredik az allergiaszezonnal, késő ősszel pedig beköszönt az influenza is. A szakember szerint ez utóbbi idén jobban terjedhet, mint tavaly.</p>

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 reggeli műsorában beszélt arról, hogy a járvány első hullámánál rendkívül nehéz volt eldönteni, hogy a lázas, köhögős beteg influenzás-e, vagy a koronavírussal fertőződött-e meg.

– Akkor többnyire mindenki influenzás volt, és kevesebb volt a koronavírusos beteg. Tavaly elmaradt az influenza járvány, de elképzelhető, hogy idén lesz, és lassan a koronavírus negyedik hulláma is beköszönt – emelte ki a szakember.

Az oltások adják a megoldást

Szálvik János arról is beszélt: teszttel könnyedén meg lehet állapítani, hogy valaki koronás vagy influenzás. Kiemelte: az oltás mindkét betegségre megoldás.

– Két évvel ezelőtt Brazíliában voltak arra adatok, hogy aki kapott influenza elleni oltást, az valamiféle védettséget élvezett a koronavírus ellen is. Nemrégiben kimutatták, hogy az influenza elleni oltás megvéd az influenza betegség súlyos szövődményei ellen, és némi védettséget ad a korona vírus súlyos szövődményei ellen is.

Ebben a nehéz időszakban viszont, amikor egy influenza és egy korona járvány egymás mellett zajlik, mindkét oltást érdemes lesz felvenni – hangsúlyozta.

Idén több a kórházban kezelt beteg

– Tavaly sokkal gyorsabban nőttek a számok, viszont sokkal több beteg van kórházban. Ennek az lehet az oka, hogy kórházba többnyire azok kerülnek, akik nem kapták meg a védőoltásnak mindkét, vagy a Jansen esetében az egy dózisát – mondta el az infektológus, majd hozzátette:

–Látunk olyan európai országokat, ahol egy hihetetlenül magas beoltottságnál mindenféle korlátozást el lehetett törölni. Ilyen például Dánia.

Könnyedén elkerülhető a vérrög

– Nagyon sokan félnek attól, hogyha megkapják az oltásnak egy fajtáját, akkor a vérükben vérrög képződik, de nem régiben kimutatták, hogy ez ellen nagyon egyszerűen lehet védekezni. Az oltást követő egy héten legalább napi két és fél liter folyadékot kell fogyasztani. Furcsán hangzik, de ez nem mindenkinek sikerül, mert vannak, akik nem isznak ennyit. Pedig ebben az esetben ötven százalékkal csökken ezeknek az egyébként borzasztóan ritka mellékhatásoknak a száma.

Az antitest mennyisége megbízhatatlan

Azt eddig is tudtuk, hogy ha valaki átesik a betegségen és oltást kap, akkor nagyon magas védettsége lesz. Kiderült, hogy egyesek úgynevezett szuperimmunitásúak lesznek.

– Ez azt jelenti, hogy nem csak a mostani koronavírusok, hanem a régi Sars-1, Sars-2 és a következő koronavírusok ellen is védett lesz, mert olyan mennyiségű védőmechanizmus alakul ki a szervezetükben. Harmadik oltás pedig ezeknek az embereknek már felesleges – emelte ki Szlávik János, majd azt is hangsúlyozta: azért nem érdemes teszteltetni magunkat, mert lát olyan beteget, aki megkapta mindkét védőoltást, hihetetlenül magas volt az antitest szintje, és mégis megfertőződött. És sokan vannak alacsony antitest szinttel, és mégsem betegedtek meg.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27222_resized.jpg?avcount=1713577210
origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143895_auto_resized.jpg
life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144907_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27223_resized.jpg?avcount=1713577210
origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713577210
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713577210
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143728_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elképesztő tündércukiság: legfrissebb fotóján Berki Emma tiszta apukája!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól