Aktuális

Szimatfelügyelők: Bűnözőket buktat Negró és Adél orra

B. B., H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.10.06.

Több bűncselekmény végére tett már pontot Adél és Negró, hiszen általában egy gyilkossági ügyben maga a holttest vezeti nyomra az egyenruhásokat. Persze a jó szimat közel sem elég.

A Bors Dunakeszin járt, hogy megnézze, hogyan képzik ki a bűnügyi speciális keresőkutyákat, vagyis azokat, akik kiszagolják az eltűnt embe­rek holttestét. A BRFK Bűnügyi Kutyavezetői Alosztályának vezetője, Deskó Gyula, Szávity József rendőrzászlós, kutyavezető és Miskolczi Attila rendőrfőtörzs őrmester, kutyavezető kalauzolt el bennünket.

Ha nincs szag, akkor nincs holttest sem

Szávity József és Miskolczi Attila megmutatták, hogyan kell megszondázni a területet, ahol a kutyának holttestet kell keresnie.

Körülbelül 40 centiméterenként lyukat fúrnak a földbe, és az egyikbe hengerbe rejtett szagmintát tesznek. Azért kell ilyen sűrűn, hogy amikor a kutya élesben dolgozik, biztosan nyomra akadjon – magyarázta Miskolczi Attila, aki Negróval dolgozik együtt.

– Gyakorlásnál a mintát műanyag csőbe tesszük, hiszen sem mi, sem a kutya nem érintkezik vele az előírásoknak megfelelően. Ha megtalálta a szagot, terepen a holttestet, akkor a jutalomlabdázásnak kell következnie – mondta Szávity József, aki már több mint húsz éve bűnügyi speciális kutyavezető, jelenleg Adéllal – becenevén Lepkével – dolgozik.

A legnehezebb ügyek mindig azok, ahol nem kerül elő a holttest. Ez sok mindentől függ. Ha olyan környezetben van a holttest, és nem indul el a bomlás, vagyis nincs szag, a kutya sem találja meg – tette hozzá Szávity. Ha Adél szagot fog, azt kaparással jelzi, ha Negró fog szagot, lefekszik, és az orrát milliméterpontosan oda helyezi, ahonnan a szagot érzi. Adél és Negró több gyilkossági ügyet is kiszagolt már, de együtt is verhetetlenek.

Gyilkos mulatós zenész vesztett rajta

Lepke kutya első bevetése – és egyben hatalmas sikere – az a 2015-ös gyilkosság volt, ami akkoriban az egész or­szágot megdöbbentette: egy kalocsai illetőségű mulatós ze­nész, aki a Népszínház utcai lakására csalta, majd brutálisan meggyilkolta akkori barátnőjét, egy 39 éves, dúsgazdag asszonyt, majd a testet egy szőnyegbe csavarta, és Kalocsára vitte. A tetem keresésére Lepkét küldték, itt találkozott először későbbi jó barátjával, Negróval is. A két eb már ekkor is briliánsan dolgozott együtt: a zsaruk egy fémrúddal lyukakat vájtak a talajba, a két kutya ezekbe szagolt bele. Amikor Lepke kaparással, Negró pedig lefekvéssel jelzett, a rendőrök tudták: megtalálták az elásott testet.

Híres pszichiáter fiát találta meg

Negró Negrót küldték akkor is, mikor 2017-ben nyoma veszett a híres pszichiáter fiának, a 24 éves Benjáminnak. A fiút hónapokig keresték, megtalálásáért családja és a vallásos közösség is összefogott, de hiába: testét végül Negró egy XI. kerületi lakópark hajléktalanok lakta területén találta meg, gúzsba kötve. Kiderült, a fiú gyilkosa nem más volt, mint korábbi jó barátja, az akkor 31 éves V. Zsolt volt, aki súlyos drogproblémák miatt közel 70 késszúrással végzett áldozatával. A gyilkos ezután elismerte tettét, azóta is börtönben van.

Darabolós gyilkosok nyomára vezetett

Bombaként robbant idén nyáron a hír: elfogták azt a két férfit, aki 2016-ban elképesztő brutalitással végzett ki egy szlovák párt, a testüket pedig Pilisszent­ivánon feldarabolták és elásták. Azonban talán a gyilkosokra sem tudtak volna most lecsapni, ha 2018-ban Negró és Lepke nem találja meg a korábban eltűntként keresett J. István és P. Enikő holttestét. A pár maradványaira ugyanis a verhetetlen páros bukkant rá az elhagyatott külterületen, az addig hasztalan keresett testekre szinte percek alatt rábukkantak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714026311
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714026311
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158597_auto_resized.jpg
vg.hu

Hivatalos: májusban nyitják meg ez első budapesti Primark-üzletet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152286_auto_resized.jpg
ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714026311
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160763_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157001_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez a szervezőbizottság szégyene lenne" – Áll a bál Párizsban, nagy a baj az olimpia helyszínén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében