Stadler félmillióval tartozik Orbánéknak

A Borshoz eljutott dokumentum szerint a bíróság a napokban megszüntette a börtönben ülő egykori juhász 21 milliárdos adósságot felhalmozó cégét. A hitelezők között van a miniszterelnök édesapjának és öccsének kft.-je is.
A Borshoz eljutott dokumentum szerint a bíróság a napokban megszüntette a börtönben ülő egykori juhász 21 milliárdos adósságot felhalmozó cégét. A hitelezők között van a miniszterelnök édesapjának és öccsének kft.-je is.

Meglepő dokumentum birtokába jutott a Bors. Néhány nappal ezelőtt a Kecskeméti Törvényszék megszüntette a Stadler Kft.-t huszonegymilliárdos adóssága miatt. A juhászból Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozójává vált Stadler József 1990-ben hozta létre cégét.

A vállalkozás hét éven át, a stadleri aranykor idején működött: ekkor indította be a volt szovjet tagállamokba konzervbizniszét, ötezer hazai boltot látott el termékekkel, megépíttette a huszonötezres akasztói stadiont (1994), ami a bejelentett lakcíme is lett, megvette első Mercedeseit, felfuttatta a kiskőrösi Petőfi fociegyletet, ami Stadler FC néven NB I-es csapat lett (1994–95). Pénze volt bőven.

És ekkor követte el cége az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb áfacsalását is. Ebben Stadlernek tulajdonította a főszerepet a bíróság, le is csukták érte. Stadler most is ül egy másik ügy miatt, Nagyfán.

A céget 1997-ben felszámolás alá vonták, 2005-ben megállapították: már több mint tízmilliárddal tartozik a vállalkozás. Idén november 22-én pedig törölték a Stadler Kereskedelmi, Ipari és Szolgáltató Kft.-t. Adóssága huszonegymilliárd forintra nőtt.

Ebből kilencmilliárd az elmaradt adó, hatmillió a be nem fizetett illeték. Majd jönnek a hitelezők, azaz azok a cégek, amelyeknek Stadler tartozott. Köztük van a gánti székhelyű Dolomit Kőbányászati Kft. is. Ennek ügyvezetője Orbán Győző, Orbán Viktor kormányfő édesapja, de testvére, ifjabb Orbán Győző is a tisztségviselője.

Nekik 534 621 forinttal tartozik a Stadler Kft. Hogy mi volt ez a tartozás, nem tud­ni (tegnap kerestük őket, sikertelenül). Ám a Stadlernek mára nincs semmije. Hiába volt egykor tizenhárom­milliárdos forgalma, napjainkra csupán 1,7 millió forintja maradt. A kft. lóg a Mol-nak, két sörgyárnak, két közlekedési vállalatnak, zöldség-nagykereskedőnek és kecskeméti ügyvédi irodának.

Közülük többet megkerestünk, de Stadler neve hallatán nem akartak nyilatkozni. Ahogyan két korábbi ügyvédje is elzárkózott. Nem jutottunk előbbre a végrehajtóknál és a felszámolónál sem.