Rózsaszínben szelték át a motorosok Budapestet – Fontos ügyért harcolnak! – videó

A Magyar Rákellenes Liga immáron 4. alkalommal szervezi meg a

Motorral a mellrák ellen

elnevezésű programját.

© Máté Krisztián/Ripost

1985 óta október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ennek apropóján szeretné a Liga felhívni a figyelmet a betegségre és a megelőzés fontosságára. A mellrák színe a rózsaszín, így a motorosok rózsaszín pólóban, rózsaszín maszkban és rózsaszín kiegészítőkkel szelték át a várost.

© Máté Krisztián/Ripost

Cél, hogy felhívják elsősorban a hölgyek figyelmét a szűrések és a rendszeres önvizsgálat fontosságára.

Az emlődaganat a nők halálozásának második leggyakoribb oka, így kiemelten fontos beszélni róla.

© Máté Krisztián/Ripost

– Szent Ágota az emlőrákosok védőszentje, a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete pedig a település nevéhez hűen, különös figyelmet fordít a mellrákkal küzdők támogatására. Ők vetették fel a motoros felvonulás ötletét, ami 2017 szeptemberében valósult meg először, majd hagyománnyá vált – olvasható a közleményükben.

© Máté Krisztián/Ripost

A rendezvény fővédnöke Prof. dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója.

Az emlődaganat a 33 és 55 év közötti nők vezető haláloka, de életkortól függetlenül a nők halálozásának második leggyakoribb oka. Évente közel 9000 új beteget diagnosztizálnak, és több, mint 2000-en halnak bele a betegségbe Magyarországon.

© Máté Krisztián/Ripost

Becslések szerint élete során 10 nőből 1-nél fejlődik ki emlődaganat. A mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, ám nemcsak nőknél fordulhat elő, hiszen férfiakat is diagnosztizálnak melldaganattal. A gyógyítási lehetőségek fejlődésének köszönhetően a halálozások száma csökken, ám a megbetegedések száma évről évre nő.