Aktuális

Retró krimi - A tsz-elnök feleségeként csalta végig a fél országot

D.P.

Létrehozva: 2018.05.27.

A hatvanas évek Bróker Marcsikája a buszon szedte áldozatait. Fegyvere egyszerű volt: kedvesen mosolygott mindenkire. Azt ígérte, olcsóbban tudja beszerezni a mákot, aztán szőrén-szálán eltűnt a pénzzel.

Megyeri Lajosné, vagy ahogyan a legtöbben ismerték, az újvárosi Erzsi néni ellen 1965-ben rendelte el a nyomozást a dunaújvárosi rendőrség. A kedves arcú, mosolygós asszony korábban már tízszer volt büntetve csalásért, börtönben is ült. Férje azzal a feltétellel fogadta vissza, hogy egyszer s mindenkorra felhagy mások átverésével. Az újvárosi Erzsi néni azonban nem bírt leállni.

Mosolygós asszony

Országos hajsza folyt utána, és mivel a fél országot végigcsalta, pontosan azt sem lehetett tudni, hol, mikor és kik ellen követett el csalásokat. A rendőrség újra és újra személyleírásokat adott ki az idős asszonyról. Az egyikben azt írták: „a bal lába be van kötve, biceg”.

A jól öltözött, mindig tiszta, őszes hajú, megnyerő mosolyú hölgy mindenkit meggyőzött. Az átvert emberek elmesélték neki családi problémáikat, megadták rokonaik nevét és lakhelyét, amit Z. Megyeri Lajosné jól az emlékezetébe vésett, hátha még jól jöhet. 

Olcsón a tsz-ből

Az asszony 1965 júliusában 200 forinttal indult el dunaújvárosi otthonukból. Utazásai alatt a buszon ismerkedett, azt mondta, a dunaújvárosi tsz elnökének felesége, és azért megy a rokonaihoz, hogy megbeszélje, mennyi szemes terményt küldjenek nekik. Neki ugyanis nem okoz problémát a termények beszerzése, sőt olcsóbban tudja adni az árut. Ebből azonban egy szó sem volt igaz.

Akinél volt készpénz, rögtön kérte az asszonyt, hogy szerezzen neki mákot. Erzsi néni ravaszságára jellemző, hogy először sosem kapott az alkalmon. Kitérő válaszokat adott, és ezzel minden áldozatát meggyőzte arról, hogy megbízható, becsületes emberrel áll szemben. Z. Megyeri Lajosné aztán megmutatta személyi igazolványát, átvételi elismervényt írt a felvett összegről és megígérte, egy héten belül küldi a megrendelt árut. Ez persze sosem történt meg. 

Kereste a rendőröket

Amikor végre a nő fényképével ellátott körözés jelent meg a Népszabadságban, rögtön el is fogták. Előtte üdült Balatonfüreden és Hé­vízen is, de megbetegedett, ezért kénytelen volt elmenni a móri SZTK-ba. A rendőrség is ellenőrizte a bejelentőlapját, de valamiért nem vették észre, hogy körözött személyről van szó. 

Aztán jött a tél, Erzsi néni pedig magányos és lehangolt lett. Ekkor már kifejezetten kereste az alkalmat, hogy rendőrökkel találkozzon, de hiába, egy darabig a pontos személyleírás ellenére sem fogták el. 

A hatvanas évek Bróker Marcsikája végül több tízezer forintot csalt össze, miközben a fél országot beutazta. Profizmusára jellemző, hogy több áldozata annyira megszerette, hogy sírt, amikor el kellett válni a mosolygós asszonytól. Bolondot csinált a rendőrségből is, de fontos megjegyezni, hogy mivel megyéről megyére utazott, komoly bonyodalmat okozott a nyomozás szempontjából. Az üzletszerű csalásért végül öt év börtönt kapott. Arról, hogy utána is folytatta-e, ami már a férjének is sok volt, nincsen információ. 

Nem kell fegyver, elég a mosoly

A sajtóban csak Bróker Marcsiként elhíresült D. Sándorné több évtizeddel Z. Megyeri Lajosné után kezdte meg áldásos tevékenységét: 12 milliárdos csalási és sikkasztási ügye, valamint áldozatainak száma mellett eltörpül újvárosi Erzsi néni, egy közös pont azonban mégis van. Áldozataik közül egy sem gondolta, hogy ezek a mosolygós, kedves asszonyok bárkit is átvernének, és ez volt mindkettőjük legfőbb fegyvere.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088003_auto_resized.png
origo.hu

Egy 10 éves gyermek 38 másodperc alatt győzte le a többszörös világbajnok sportolót

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26453_resized.jpg?avcount=1711659619
origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091212_auto_resized.jpg
vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26452_resized.jpg?avcount=1711659619
origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17043919_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090910_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyerekként is nehéz volt, na de most megbirkózol-e ezzel a helyesírási teszttel?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711659619
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080391_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Együtt tette meg a bejelentést a kislánnyal kapcsolatban Young G Béci és Norina

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei