Aktuális

Újjáépül az ország első plázája – videó

Bors

Létrehozva: 2021.04.15.

„Minden szinten, szinte minden!” Ki ne emlékezne a 80-as évek legendás Romhányi szlogenjére, ami a híres Corvin Áruházat hirdette. A Corvin valóságos ikon volt, akkoriban a jövő hírnöke. Itt volt Magyarország első mozgólépcsője, itt volt a legfinomabb a puncsos mignon és itt volt a legnagyobb választék.

Forrás: Dombóvári Tamás

RETRO

Az egykori áruház épületét most felújítják mely során a homlokzatot az eredeti állapotára állítják vissza, így Budapest visszakaphat egy szeletet a város fénykorából.

Az első pláza

A klasszicizáló stílusú palota Reiss Zoltán tervei alapján épült a Blaha Lujza téren a régi Apolló mozi helyén az ugyancsak impozáns Nemzeti Színház szomszédságában. A Corvin 1926. március 1-jén nyitotta meg kapuit és azonnal a város legfelkapottabb helye lett.

Egész kis város ez az egyetlen épület, s ma már Európa legelső divatotthonává fejlesztették.

Küszöbét nemcsak a főváros vásárlóközönségének ezrei lépik át, de óriási termeiben randevút ad egymásnak a vidék jó pénzért jót vásárolni szerető népe éppen úgy, mint azok a külföldiek, akik tudják, hogy Budapest divatkereskedelme nem marad ízlés, minőség és lelkiismeret tekintetében sem Párizs, sem London mögött – méltatta az áruházat a Pesti Hírlap Képes Naptára 1930-ban.

A legendás Corvinnak ekkor 52 osztálya volt, s három utcára néző 33 kirakatával vonzotta a vásárlókat. Az áruházba aztán 1931-ben,- az országban elsőként,- mozgólépcsőt építettek amivel a jövő hírnökévé vált. Persze a tőke már akkor is német volt. Tulajdonosa a hamburgi M. J. Emden und Söhne egymillió magyar korona alaptőkével alapította meg áruházát.

Viharos évek

A második nagy világégés az áruházat sem kímélte mely során az épület több találatot kapott és le is égett ezért 1944-ben bezárt. Aztán jött a szocializmus és az államosítás ami merőben új arculatot adott a Corvinnak. A jegyrendszer, az infláció és a hiánygazdaság évei voltak ezek mikor dübörgött a feketézés. A kurrens, jobb minőségű, az átlagember számára elérhetetlen áruk pult aluli értékesítését hívták így. Ebben az időszakban készült az 1953-as Állami áruház a kor legnagyobb színészei közreműködésével. 1956-ban kitört a forradalom mikor az áruházat több találat érte.  A károk eltüntetése céljából ideiglenesen ekkor került alumíniumborítás eltakarva a gyönyörű homlokzatot ami 50 évig meghatározta az áruház és vele a tér hangulatát.

Kádár, Gulyás és KGST

Minden szinten szinte minden! A  Romhányi József által kitalált reklámszöveg kiválóan tükrözte az akkori helyzetet. A „ Szinte” utalt a szocialista hiánygazdálkodásra és utalt arra is, hogy bár a nyugat-európai áruházak minőségi színvonala és áruválasztéka továbbra is fényévekre van, azért a magunk megbízhatóan közepes, szocialista konfekció módján van itt minden: az összehajtható nejlon esőkabáttól a papának, a  dzsörzékosztümig Jolánka néninek egészen a Tisza sportcipőig a kis Pistinek. Azonban a Corvin még ekkor is igazi szimbólum volt, az áruház büféjében négy forint negyven fillérért árult  puncsos minyon pedig fogalom.

Rendszerváltás, Corvin tető, kínaiak

A rendszerváltás után sokáig rendezetlen viszonyok között üzemelt az épület miközben több tulajdonosváltáson is átesett. Aztán a 90-es években sorra nyíló plázák lassan megfojtották a Corvint, aminek a tér felé néző terei 2006-ban már egy szupermarketnek, egy könyvesboltnak, illetve egy kínai érdekeltségű áruháznak adtak otthont. Tetején pedig egy disco működött.

Rekonstrukció

A homlokzat felújítására a magyar kormány 300 millió forintot különített el. Ennek köszönhetően 2018-ban elbontották a kecses palota fémburkolatát és azóta már elkezdődött a belső terek helyreállítása a tető és a belső udvarok felújítása mely során visszakerülnek helyükre az ikonikus kirakatok, szobrok és ablakok is. 

Ha minden jól megy, 2022-re visszakapjuk a Corvin Áruházat és mint egy időutazás részeseiként sétálhatunk majd folyosóin, felidézve azt a sok, kedves és meghatározó emléket ami innen szinte minden 1980 előtt született embernek van.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160334_auto_resized.jpg
origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164686_auto_resized.png
hirtv.hu

Donald Trump üzenete a CPAC Hungary-n + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27486_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165843_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714172712
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714172712
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714172712
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai