Aktuális

Összevissza kapkod Brüsszel a vakcinákkal

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2021.03.18.

Brüsszel a járvány harmadik hulláma alatt is folytatja a kapkodást, sorra hozza a hibás döntéseket.

Forrás: MTI

Időnként úgy tűnik, hogy már feladták a küzdelmet, hogy rendbe hozzák az elrontott oltási kampányt, ehelyett politikai játszmákat indítanak. Ennek legújabb eleme a brit vakcina, az Astra Zeneca ellen indított támadás, amelyről Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is elismerte, hogy politikai és nem orvosi alapokon nyugszik. Nem ez az első eset, hogy támadás indul az Unión kívüliről származó oltóanyagokkal szemben. Közben már a bajor miniszterelnök is az orosz és kínai vakcinák engedélyezését követeli. A magyar kormány időben nyitott a keleti vakcinák felé, így Magyarország a második helyen áll az EU-ban a beoltott emberek számát nézve.

Az AstraZeneca vakcinája elleni hisztériakeltés hatására több országban felfüggesztették az oltásokat, holott semmilyen bizonyíték nem került elő arra, hogy a vakcina bármilyen veszélyt jelentene, sőt, minden tudós azt mondja, hogy hatásos és biztonságos. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az események kivizsgálása érdekében rendkívüli ülést hívott össze, azonban a közleményük szerint a brit oltóanyag biztonságos és továbbra is használható - ezt azonban érthetetlen módon hivatalos határozatban egyelőre nem hajlandóak kimondani, ez is fokozza a gyanűt a politikai motivációkkal kapcsolatban.  A WHO nemrég úgy nyilatkozott, hogy semmilyen bozonyíték nincs arra, hogy a vakcina bármilyen veszélyt okozna. 

A WHO emellett kijelentette azt is, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint az AstraZeneca vakcina használata minden tekintetben jobb, mint a koronavírus-fertőzés és továbbra is azt javasolják az országoknak, hogy folytassák az oltási kampányt a brit hatóanyaggal.

A támadások okai egyáltalán nem a vakcina biztonságosságában keresendőek, hanem pusztán politikai játszmáról van szó, amelyeket az Európai Unió előszeretettel vív a járvány közepette. Ráadásul ezt a tényt Mario Draghi olasz miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is elismerte.

A The Sun értesülései szerint az Európai Unió rendkívül elégedetlen amiatt, hogy az Egyesült Királysághoz és az Egyesült Államokhoz képest az AstraZeneca lassan szállítja le az oltóanyagokat Brüsszel számára, ott pedig így próbálnak meg nyomást gyakorolni a cégre.

CSAKHOGY ENNEK OKA AZ, HOGY A BRITEK ÉS AZ AMERIKAIAK JÓ SZERZŐDÉST KÖTÖTTEK, BRÜSSZEL VISZONT ROSSZAT, OLYAT, AMIBEN SEMMILYEN GARANCIA NINCS. ÍGY MOST ZSAROLÁSSAL PRÓBÁLJÁK AZ ASTRAZENECÁT KÉNYSZERÍTENI.

Teljes mértékben Brüsszel hibája, hogy kudarcba fulladt az uniós oltási kampány, hiszen az Európai Unió magát erősnek gondolva az oltóanyagokért zajló háborúban, hónapokig halogatta a szerződéskötést a nagy gyógyszergyárakkal. Eközben viszont a britek, az amerikaiak és Izrael is megállapodott a különböző cégekkel, ráadásul az oltóanyagokért több pénzt is fizettek, mint Brüsszel, emiatt pedig előnyt élveznek. Tovább rontja a helyzetet, hogy a tagállamok nem köthetnek saját szerződéseket azokkal a cégekkel, akikkel Brüsszelnek élő megállapodása van.

Eközben a vakcinák szétosztása titokzatos szabályok szerint történik, amely miatt Németország,Dánia és Hollandia jóval többet kap, mint amennyi lakosságarányosan járna neki (érdekes, hogy ennek ellenére Hollandia messze el van maradva a beadott vakcinák számát tekintve az uniós átlagtól).

MAGYARORSZÁGON MAJDNEM KÉTSZER ANNYIAN KAPTAK MÁR OLTÁST, MINT AZ EU-ÁTLAG, A MÁSODIK HELYEN ÁLLUNK AZ ÁTOLTOTTSÁGI LISTÁN, AMI ANNAK KÖSZÖNHETŐ, HOGY A MAGYAR KORMÁNY LÁTVA BRÜSSZEL HIBÁIT HAMAR NYITOTT A KÍNAI ÉS AZ OROSZ VAKCINÁK FELÉ.

Andreas Rädder, a Mainzi Egyetem professzora arról beszélt, hogy a beoltottak körében sokkal kevesebb trombózis fordult elő, mint a társadalmi átlag. Vagyis az Európai Unió annak ellenére helyezett nyomást több tagállamra is az AstraZeneca oltóanyag használatának leállítása érdekében, hogy a szakemberek szerint továbbra is használni kellene a vakcinát.

NEM EZ AZ ELSŐ ESET, HOGY AZ EURÓPAI UNIÓ POLITIKAI OKOK MIATT TÁMAD EGY VAKCINÁT.

Hasonlóan tettek az orosz Szputnyik V oltóanyag esetében is, amelyet az EMA brüsszeli nyomásra továbbra sem engedélyezett annak ellenére sem, hogy már 46 ország hatósága biztonságosnak találta és 7 millió embert beoltottak vele.

Ahogyan korábban megírtuk, az Európai Uniónak nem az orosz vakcina minőségével és hatékonyságával van baja, hanem pusztán politikai és bürokratikus okok miatt késlekednek továbbra is az engedélyezéssel, vagyis a folyamatra hatalmas hatással van az egyre növekvő nyugati oroszellenesség.

Az unió elrontott vakcinapolitikája miatt azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy szükség van a keleti vakcinákra. Legutóbb

MARKUS SÖDER BAJOR MINISZTERELNÖK MONDTA, HOGY A LEHETŐ LEGGYORSABBAN, PROAKTÍV MÓDON KELL ELŐMOZDÍTANI AZ OROSZ ÉS KÍNAI OLTÓANYAGOK EU-S BEVEZETÉSÉNEK ÜGYÉT, ÉS NEM VÉG NÉLKÜL VÁRAKOZNI A GYÁRTÓKRA.

Ha nem lenne elég nagy probléma a kevés vakcina, a rossz szerződések, a lassú beszerzés és a vakcinák ellen folytatott politikai hadjárat, Brüsszel - ahogy azt már említettük - még azt a kevés oltóanyagot sem igazságosan osztja el a tagállamok között, hanem bizonyos országoknak kedvez, míg mások emiatt hátrányba kerülnek. A probléma olyan szintre emelkedett, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár kénytelen volt felszólalni az oltóanyagok igazságtalan elosztása miatt, valamint több tagállammal együtt közös levelet is megfogalmaztak Brüsszel számára.

JÓL LÁTHATÓAN HATALMAS A KÁOSZ A BRÜSSZELI BESZERZÉS KÖRÜL, A RÉSZLETEKET ÉS HIBÁIKAT VISZONT TOVÁBBRA IS TITOKBAN TARTJÁK.

Az Európai Unió továbbra sem hajlandó megosztani a gyártókkal kötött szerződéseket arra hivatkozva, hogy azok a vállalatok kérésére titkosítva vannak. A titkolózás miatt a magyar kormány felszólította a beszerzésért felelős uniós testületet, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket a fontos adatokat.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089302_auto_resized.png
origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26433_resized.jpg?avcount=1711619111
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086012_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089949_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

„Magyar Péter nem fogja beperelni Varga Juditot, mindent lehet bizonyítani”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088272_auto_resized.jpg
ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17087829_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26442_resized.jpg?avcount=1711619111
origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083650_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711619111
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088638_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Dráma! Máris kiadja felesége útját a TV2 sármos sztárja?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BERrU8GE8AY-36T4JiyJtEPzmzKHNFsjDsNpGhemSBQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3YWQ2YTEyOTZiNDQ3NGJhOGI4ZjFiNTIxNDc1NTA0.jpg
Fájdalom

"A sok kemoterápia és sugárkezelés számos problémát okoz" – ismét rossz híreket kapott a csontrákos Hannácska