Aktuális

Orbán Viktor: Ha az első hullámban tudtunk győzni, akkor a másodikban is sikerülni fog

Bors

Létrehozva: 2020.10.09.

Orbán Viktor szerint május-július tájékán lehet vakcina a vírus ellen. Többek közt errő beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

Forrás: MTI

„Az Európai Unió hat nagy gyógyszergyártó céggel kötött szerződést, vakcinaszállítmányokat kötött le, s ha lesz, akkor ebből jut majd az unió, így Magyarország állampolgárainak is” – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel. A kormányfő azt is elmondta, kifele megyünk a vírusból, mögöttünk és előttünk is hét hónap van. Úgy számol, hogy nekünk magyaroknak is addig kell kitartani.

„Folyamatosan nézzük, hogy melyik kormány milyen választ ad a járványra. Mi már tavasszal a második hullámra készültünk.. Éppen ezért nyáron felkészültünk politikailag és gazdaságilag a második hullámra” – fejtette ki Orbán Viktor. Hozzátette: Sok országban propellerpénzt adtak, ami egy jó gondolat, de mi másik irányba indultunk. Nekünk az volt a fontos, hogy legyen munka és beruházás.

Tegnap győztünk és holnap is győzni fogunk // We won yesterday and will triumph again tomorrow!

Tegnap győztünk és holnap is győzni fogunk // We won yesterday and will triumph again tomorrow!

Posted by Orbán Viktor on Friday, October 9, 2020

A kormányfő a gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, Varga Mihály pénzügyminiszter hideg, hűvös pénzügyi szakember, aki két lábbal áll a földön, és akit komolyan lehet venni. „Ha szerinte vannak biztató jelek, akkor az tényleg úgy van. Én is bizakodom, de a következő néhány hónap lesz az igazán fontos tapasztalatokat hozó időszak” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor felidézte, hogy hat–hét hónappal ezelőtt ismeretlen jelenség ütötte fel a fejét, amelyre minden ország valamilyen választ adott erre.

„A mi egészségügyi válaszunk arra irányult, hogy március-áprilisban úgy gondoltuk, nyáron enyhülni fog a helyzet, majd lesz második hullám. A nyarat arra használtuk, hogy felkészítsük az országot, felkészítsük az embereket, megindítsuk az eszközgyártó kapacitásokat, szálljunk be a vakcina-kutatásokba, hozzuk meg a szükséges gazdasági intézkedéseket” – mondta, hozzátéve: a magyar gazdaság más, mint a nyugat-európaiak, nálunk az volt a fontos, hogy legyen munka. Munkahely pedig beruházásból van.

„A gazdasági védekezésünk ezért a beruházásokra fókuszált. Beruházás pedig a vállalkozásoktól és a családoktól jön. A legnagyobb értékű családi beruházás az otthonteremtés. A családi beruházásokat megdobja az öt százalékos lakásáfa. Beindítjuk az otthonteremtési motort” – emelte ki.

„A mi felfogásunkban a legnagyobb gazdasági veszély nem a fogyasztás visszaesése, hanem a kivárás. Mert ha kivárnak a családok és a vállalkozások, megáll a gazdaság, nekünk pedig ez ellen kell tennünk. Az öt százalékos áfa nem csak egy jó döntés, hanem egy válságkezelési elem” – tette hozzá a kormányfő. Hozzátette: „A további tervek között lakásfelújítási kedvezmény, illetve a családoknak még több kedvezmény szerepel, melyek kidolgozásán Novák Katalin miniszter asszony dolgozik”.

Arról, hogy bírni fogja-e a kórház járványhelyzet okozta terhelést, a miniszterelnök elmondta, kétféle módon lehet nézni a világot: pesszimistán és optimistán. Utóbbi felfogás – amelyet a miniszterelnök is oszt –, hogy a lehetőséget kell látni mindenben, a javulást és előrelépést. „Magyarország a legjobban védekező országok között volt, ha egyszer sikerült és tudtunk győzni, akkor a második hullám esetében is fogunk tudni” – jelentette ki. Mint mondta, a győzelem azt jelenti, hogy a szakemberek bírják a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Az orvosi béremelés is szóba került az interjúban. Orbán Viktor szerint olyan időket élünk, amikor nem meglepő, hogy ezt a lépést megszavazta az Országgyűlés, hiszen az utóbbi harminc évben már volt példa hasonlóra. A kormányfő szerint most azért tűnik meglepőnek, mivel a baloldal nemhogy nem segíti a védekezést, de ellene dolgozik és folyamatosan támadja a védekezés kulcsszereplőit. „Kamuvideókat gyártanak, meghamisított videókat gyártanak, hogy azt a látszatot keltsék, hogy mindjárt összeomlik az egészségügyi rendszer” – mutatott rá a miniszterelnök.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088836_auto_resized.png
origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26455_resized.jpg?avcount=1711679416
origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080249_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Extrém drága kocsiban fotózták le Balogh Edinát, mindenkinek leesett az álla ettől a csúcsjárgánytól

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091834_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086745_auto_resized.jpg
ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089945_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26454_resized.jpg?avcount=1711679416
origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075627_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Tuti trükk a főtt tojás pucolásához: így biztosan nem ragad a héjhoz a fehérje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17080117_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közös fotóval jelentette be Krausz Gábor és Mikes Anna: vége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711679416
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17073487_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nem normális" - Harry herceg kiborító viselkedésére szavak sincsenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/PYCAtXdhmh9LsdnAirr_T21AcF0Nlkx-6--SdEnTg2g/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAxMGQ1MWRmNjk5YTQ5ODU4NDVkNzc1MzQ3MmQwODQ1.jpg
Aktuális

"Együtt nézték a futamot" - Szívszorító: egymás mellett halt meg apa és fia a tragikus lábatlani ralin

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/exuIu_AbRG4eF0Q92vXzfxtL7aSxQ846EekyWfb8AfM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjZjZhNTEwNTUxODRiNDJhYmFiMGQ2MDY1NzMzMmIy.jpg
tragédia

"Az apja rögtön a vízbe ugrott, én hívtam a mentőket" - Megszólaltak a Kecskeméten vízbe fulladt Andorka szülei