Nyári konyha – Nem szabad hagyni, hogy magától hűljön ki a leves

Ön tudja, mennyi idő alatt romlik meg az étel kint a konyhapulton nyár közepén? És a levest hogyan kezeli ilyenkor?
Ön tudja, mennyi idő alatt romlik meg az étel kint a konyhapulton nyár közepén? És a levest hogyan kezeli ilyenkor?

A kánikulában rengeteg baktérium támadja meg az élelmiszereket, ezért sem mindegy, hogyan tárolja például a vasárnapi ebéd maradékait.

A veszélyes ételek a hőségben című verseny abszolút győztesei a nyers húsok, valamint a tojásból és a tejből készült ételek, a szakértő szerint ezek hordozzák a legnagyobb fertőzésveszélyt. Fokozottan figyeljen oda, hogy a boltból minél előbb vigye haza az élelmiszereket, hogy hűtőbe kerülhessenek, és a konyhapulton se maradjon kint semmi órákra.

– Ebben a meleg időszakban a gyümölcsleves is hasonlóan veszélyes, hiszen a benne lévő cukortartalom igazi kincsesbánya a baktériumok számára – kezdte a Borsnak Dömörki Lívia élelmiszer-biztonsági szakember.

© Shutterstock

Tejtermékek

Ne hűtse vissza a vajat

A vaj tárolását illetően eléggé megoszlanak a vélemények. Kell-e hűteni vagy sem? Ha meg­olvad, és utána visszadermed, az ugyanaz a vaj? Nem. Felolvadás után nem ajánlott újra lehűteni és fogyasztani a mikroorganizmusok miatt. A tej és egyéb tejtermékek pár óra alatt is meg tudnak romlani.

© Shutterstock

Tojás

Felejtős a reggeli lágy

A nyers tojásfehérjét tartalma­zó élelmiszereket nyáron kerül­jük, de ugyanúgy a tojásrántottát, a lágy tojást és a buggyan­tottat is. Csak akkor egye ezeket, ha ké­szítés után rögtön el tudja fo­gyasz­tani.

© Shutterstock

Nyers hús

Azonnal mossa el a deszkát

A nyers hús az egyik legveszélyesebb forrás, tehát ha a vasárnapi ebédhez szeleteli, akkor ügyeljen, hogy külön késsel és külön vágódeszkával dolgozzon, ezeket használat után egyből mossa el. Hanyagolja nyáron a félig átsült húsokat, és nem ez a legideálisabb évszak a lágy tojáshoz sem reggelire.

© Shutterstock

Felvágottak

Szalámit a szendvicsbe

A felvágottakat ne abban a papírfóliában tegye hűtőbe, amiben a boltban megvásárolta, mert úgy előbb terjednek a kórokozók. Tárolja dobozban, légmentesen. Szendvicsekbe inkább szalámit tegyen, azok tovább bírják, mint a magasabb víztartalmú felvágottak.

© Shutterstock

Leves

Muszáj forralni

Nagyon fontos, hogy ilyen melegben nem szabad kint hagyni a levest, hogy majd magától kihűl. – Állítsa hideg vízbe a fazekat, és amint lehűlt, már tegye is el a hűtőszekrénybe, hiszen már pár óra alatt is megtörténhet a baj – tanácsolja a szakember. – Nagyon sokan csak beteszik a mikrohullámú sütőbe például a húslevest, és úgy fogyasztják el. Ez egyáltalán nem jó, mindenképpen muszáj forralni pár percig a készételeket, hogy biztosan kipusztuljanak belőlük a baktériumok – tanácsolja Lívia.

Fagyi, gyümölcs is okozhat szalmonellafertőzést

Ha azt érzékeli, hogy hasmenés vagy hányás gyötri, hirtelen felszökött a láza, akkor valószínűleg szalmonellás. Ez a szívós és ellenálló baktérium 8–45 Celsius-fokig érzi jól magát, elsősorban a nem megfelelően tárolt tojásból, szárnyasból és sertésből származhat, de a mosatlan gyümölcstől is megkaphatja a betegséget. Különösen veszélyesek nyáron a tejtermékek, a fagylaltok, de még a jégkocka is, hiszen a víz is lehet fertőzött. Fontos, hogy mindig mosson megfelelően kezet, és az edényeket, evőeszközöket, vágódeszkákat alaposan tisztítsa meg.

– Az egyik lehetséges fertőzés az úgynevezett coli baktérium, szerencsére egy egyszerű hasmenést meggátoló tablettával akár otthon is kezelni tudja. A szalmonella esetén mindenképpen forduljon orvoshoz. Rengeteg folyadékot kell inni, a betegség után pedig el kell hagyni egy ideig a cukros ételeket, a tejet és a húst is. Főtt krumplit, rizst, esetleg sima joghurtot és reszelt almát egyen – mondja a szakértő.

9 mennyei zserbó karácsonyra – a klasszikustól a pohárkrémig

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors