Aktuális

Nem véd a koronavírus ellen az influenzaoltás

H. R.

Létrehozva: 2020.01.25.

Már több mint egy tucat várost és a kínai nagy fal egy részét is lezárták Kínában, hogy megállítsák, de tovább szedi áldozatait az újfajta koronavírus. Úgy tűnik, már Európába is eljutott, de egyelőre nincs ok az aggodalomra.

Forrás: Shutterstock

Bezárja kapuit a sanghaji Disneyland és több, országos jelenléttel bíró mozilánc, valamint színházak is Kínában. A koronavírus szedi áldozatait, és a napokban már Európában, Skóciában is felmerült a jelenléte. Négy ember is légúti panaszokkal került kórházba. Mindany-nyian voltak a koronavírus feltételezett kiindulási pontjában a közelmúltban. A feltételezések szerint az új halálos vírustörzs a kínai Vuhan városából, egy piacról indult gyilkos útjára. Az­óta ezt a várost és még 12-t lezártak, mától a kínai nagy fal egy része sem látogatható Peking közelében. Lapzártánkig a következő országokból jelentettek megbetegedéseket Kínán kívül: Japánban, Thaiföldön, Dél-Koreában, Tajvanon, Szingapúrban, Vietnamban, Nepálban,  Ausztráliában, Makaóban és már az Amerikai Egyesült Államokban is kimutatták a vírust. 

Karantént rendeltek el

Az utazási irodák ez idáig nem tapasztalták, hogy a járvány miatt lemondanák a keleti vagy más külföldi utakat a magyarok. A kínai kulturális és turisztikai minisztérium tegnap utazási tilalmat rendelt el, az irodák és a szervezők mostantól feloldásig nem értékesíthetnek utazásokat külföldre. 40 millió ember került karanténba. – Egy-két érdeklődés volt, hiszen ebben az időszakban Ázsia számos területe – köztük Thaiföld is – népszerű úti cél, de lemondásról nem tudunk. Kína esetében pedig hatalmas országról beszélhetünk, az oda szervezett utazások helyszínei több mint ezer kilométerre vannak az érintett régiótól, az érdeklődés az ide szervezett utak esetében sem csökkent – mondta el tapasztalatait a Borsnak Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége kommunikációért felelős munkatársa.

Dolgoznak a vakcinán

Az elmúlt két nap alatt 17-ről 26-ra emelkedett a koronavírus áldozatainak száma Kínában. A fertőzötteké pedig 470-ről, 880-ra a New York Times szerint. A WHO pedig további 1072 fertőzésgyanús esetről számolt be.
Felmerül a kérdés, hogy vajon a bárki számára elérhető, inf­luenza elleni védőoltás mekkora védelmet biztosít? 
– Magyarországon most van az influenzaszezon. Ez ellen van védőoltás, de ez a vakcina nem hatásos a koronavírus ellen. Arra az ellenszer egy-két év alatt készülhet el. Amerikában már elkezdték kifejleszteni – magyarázta Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológiai kutatócsoportjának tagja.

Veszélyben az idősek

– Az emberi megbetegedésekért felelős, új típusú koronavírus influenzaszerű tüneteket, náthát, felső légúti gyulladást, illetve tüdőgyulladást okoz. Súlyos megbetegedés kialakulása elsősorban a fertőzésre fogékony, idős, legyengült szervezetben valószínű – magyarázta a Borsnak dr. Mihalik Noémi infektológus. – A vírus lappangási ideje körülbelül egy hét, ami elég idő arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre utazva terjesszék a vírust. Így azok az utazók, akik lázasan érkeznek haza Közép-Kína területéről, potenciális fertőző forrásnak tekinthetők – magyarázta a doktornő. – A vírus szoros kontaktus és cseppfertőzés útján terjed. A megelőzés részeként fontos a gyakori szappanos kézmosás, a lázas betegek és állatok kerülése.

Lázmérés a repülőtéren

Három EU-tagállam repülőteréről (London, Párizs, Róma) indulnak közvetlen járatok a kínai Vuhanba, más EU-országok nagy forgalmú légi csomópontjairól pedig átszállással lehet eljutni oda. A kínai hatóságok a vuhani nemzetközi repülőtéren bevezették az egészségügyi szűrést, ami lázmérést takar. A lázas utazóknál további vizsgálatot végeznek.

Halasszák el az utazást!

– Nincs magyar érintettje a koronavírusnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A külügy az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzi be az információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).

– A WHO tájékoztatása szerint Európában nincs megerősített eset, és egyelőre nincs ok rendkívüli intézkedésre – mondta Szijjártó.

Ennek ellenére a magyar nagykövetségek és főkonzulátusok világszerte szorosan nyomon követik a fejleményeket, rendszeresen egyeztetnek az egészségügyi hatóságokkal, és ha valahol megjelenik ez a vírus, és veszélyt jelenthet magyar állampolgárokra, azonnal figyelmeztetést adnak ki.

– Vuhan városát, ahol a vírust észlelték, a kínai hatóságok lezárták. Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, azt halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaz­nak, kövessék a konzuli szolgálat honlapját, és regisztráljanak konzuli védelemért – hangsúlyozta a politikus.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090027_auto_resized.png
origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711727714
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091212_auto_resized.jpg
vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17086839_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091237_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711727714
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711727714
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BiLhZoiJLZoecHN2tdARsLp7kgqeN1LbGmGdE8OHAAo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NjMzk4MGY0Mzk4MzRiYmQ4MzIzYjNhZTFmMTI4OWMz.jpg
Rejtély

Három embert letartóztattak, ám a kétéves Danka még mindig nincs meg

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/rRUHl9iDYnbZwZW6HUfDpmXFQ7gldwISUpAr27hKUnU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzlkNmU5MTU2YTVmZjRmN2U5MGUxZGFiZjZiMjE2ZTIy.jpg
Segítség

Szijjártó Péter: célba ért a magyar segítség